maanantai 30. marraskuuta 2009

Maanantain mölinöitä

Olenkohan tulossa vanhaksi, kun tuo pikamatka Suomeen veti ihan naatiksi! En edes lenkille saanut itseäni pakotettua tänä iltana. Täällä on muuten kylmempi kuin Helsingissä. Aamulla oli auton ikkunat jäässä. Paikalliseen tapaan nakkasin lämmintä vettä ikkunoille. Ihan täysin irlantilainen en ole. He nimittäin kaatavat vedenlämmittimestä kiehuvaa vettä suoraan autonsa ikkunoihin. Talvi on tullut, ei sille voi mitään! Uutisissakin varotettiin aamulla liukkaista teistä. Sisälläkin on viileä. Ei näitä irlantilaisia taloja ole rakennettu kylmiä kelejäsilmällä pitäen. Äiti muuten pisti heti toimeksi ja hemmotteli meitä lätyillä. Pojat söivät hyvällä ruokahalulla ja minäkin sain osuuteni. Niin, ja on meillä käynyt vieraitakin (tai siis hyvinkin tuttuja naapurin poikia ). Tyttöjä ei ole vielä näkynyt. Tässä todistusaineistoa eteisestä: Täytyy tähän lisätä, että olemme asuneet tässä talossa viisi vuotta. Ensimmäisen vuoden seisoin kädet puuskassa, kaulimella varustettuna, oven edessä ja luennoin siitä, että meille ei tulla kengät jalassa sisälle. Nalkutukseni likaisita kengistä on mennyt perille. KUKAAN ei tohdi edes yrittää tulla sisälle kengät jalassa. Naapurin äiti oikein ihmetteli, että heidänkin kurakenkäiset pojat ottavat lenkkarinsa käskemättä pois. Olen huomannut, että tekevät nykyisin samoin myös kotonaan. Tämä kenkien poisotto taitaa olla näitä suomalaisia erikoisuuksia!

10 kommenttia:

 1. Niin onki!! Meille ei myöskään ole mitään asiaa kengät jalassa vaikka paikallinen tapa on mennä kylään kengillä. Viikonloppuna nauratti kun mieheni kaksi veljeä oli meidän pihassa ja pyytelin sisälle niin kieltäytyivät sanoen, etteivät jaksa ottaa kenkiä pois :D

  VastaaPoista
 2. Tanaan tuli taalla uutisissa İrlannin tulvista.Teilla ei taida tulvia siella.

  Taalla myös otetaan aina kengat pois,kun mennaan sisalle.Usein ne jatetaan ulko-oven ulkopuolelle.Kotona pitaa aina olla tossut myös vieraita varten.
  Kiva,etta olet saanut naapurin lapset oppimaan hyville tavoille.

  VastaaPoista
 3. Kengat pois jalasta ehdottomasti! Nostan kylla vieraiden mahdollisesti kalliit saapikkaat sisapuolelle- koskaan ei voi olla liian varma.

  Se meidan koirakin vietiin anoppilan puutarhasta viime yöna....joten kai ne kengatkin kelpaisi?

  VastaaPoista
 4. Eikö sulla oo skrabaa?
  Eikös se ois jotenki vaivattomampaa ku veden kantaminen...?

  VastaaPoista
 5. Tuohan on hyvä,että olet saanut koulutettua kaikki siihen,että kengät pois.Täällä ei niin tehdä,ja kun on kivilattiat, niin on vähän kylmä talvella niillä astella sukkasilla.Itse otan ihan muistista kengät pois.....

  VastaaPoista
 6. Mizyena: Sinäpä vasta jöötä pidät! Aikuiset päästän kengät jalassa, mutta tämä "lenkkarisakki" saa luvan ottaa kengät pois.

  Sateenkaari: Meidän "kylä" säästyi tulvilta, mutta 7 km päässä tulvi ja pahasti. Kyllä tuo poikien tavoille opettaminen otti lujille!

  Ebrufin: Ei taitaisi tulla vieraan uudestaan, jos kalliit saapikaat häviäisivät. Toivottavasti koira löytyy.

  Arjaanneli: Uusi lukija! Kiva. Skrapa jäi vanhaan autoon, kun se myytiin. Tämä vedellä sulaataminen on paljon nopeampaa!! Ei kyllä toimi Suomessa.

  Yaelian: Kyllä aikuiset saa meillä liikkua kengät jalassa sisälläkin. Täällä tuo kenkien poisottaminen ei kuulu asiaan. En koskaan ota kenkiä pois, kun käyn irantilaisen luona kylässä. Mummu on kutonut meille villasukkia, joita pojatkin käyttävät.

  VastaaPoista
 7. Olet ehtinyt Suomessakin käydä tässä välissä! olen ollut muka liian kiireinen lukeakseni blogeja ja heti missaan kaiken ;)

  Ilmeisesti on siis Englannissakin varmaan tapana jättää kengät jalkaan sisällä... Mehän tietenkin riisumme kenkämme joskus jo oven ulkopuolella, ettei tule likaa sisään :D

  Meillä kävi täällä joku energiaihminen (ilmeisesti mittaa sitä, että tarkeneeko täällä asua talvella) jokunen aika sitten ja hänkin lampsi kengät jalassa sisään. En voinut olla tuijottamatta hänen kenkiään (meillä oli juuri käynyt matonpesijä!) ja hän varmaan oli vaivautunut, koska meillä ei ollut kenkiä jalassa.

  Mutta siis: Ilmeisesti en ota kenkiä pois, jos menen jollekin englantilaiselle kylään? Luulin oikeastaan, että tämä on lähinnä jenkkiläinen tapa.

  VastaaPoista
 8. Hei Elegia! Olikin varsinainen pikareissu Suomeen. Kyllä Englannissakin on tämä tapa, että kengät pidetään visusti jalassa olipa isätäväellä sitten valkoinen kokolattiamatto (halloo) tai ei...ja vieraiden aikana isäntä- väkikin pistää kengät jalkaan (varoitan vaan ettei tule noloja tilanteita).

  VastaaPoista
 9. Mä en ole komennellut ketään ottamaan kenkiä pois kun tulevat sisään, mutta kyllä ne on yleensä huomannut että meillä ei itsellämme ole kenkiä jalassa ja ottavat sitten pois. Jos kyläilijällä on kengät kokoajan jalassa, niin mulle tulee sellanen olo että se on vain "piipahtamassa" :D
  Hyvä, että olet pitänyt jöötä naapurin pojille, muuten ois koko koti täynnä hiekkaa ...

  Mun ekassa irkkukodissa oli kokolattiamatot. Me oltiin kodin ekat vuokralaiset. Silloinen vuokraisäntä oli kovin kummissaan, kuinka puhtaana kokolattiamatot pysyivätkään koko sen parin vuoden ajan, mitä me kämpässä asuimme ... ja sille oli iso Ahaa-elämys, kun kerroimme että me ei olla ulkokengät jalassa sisällä ;D

  VastaaPoista
 10. MaaMaa: Kyllä se poikien opettaminen lujille otti. Sun ex. vuokraisäntä vaati varmaan seuraavilta vuokralaisilta, että kengät jalassa ei sitten sisään ole asiaa.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!