sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Verbien taivutusta ja ajan tappamista

Jotenkin tämä ihmeellinen olotila lamauttaa. En ole saanut edes yhtä postausta aikaiseksi, pitkään aikaan. No, eipä tässä mitään ihmeellistä ole tapahtunutkaan. Elämästä on tullut sellaista ajan tappamista, ja päivissä on tunteja vaikka muille jakaa. Nyt huvittaa, kun muistelee aikoja, jolloin olisi ihan oikeasti tarvinnut pari extratuntia kiireisiin arkipäiviini. Viikko ja yksi päivä vielä pitäisi jaksaa näillä säännöillä, ja sitten toivottavasti niitä löysätään. 

No, se Koosta. Paljon olisi sanottavaa, mutta olkoon. 

Kaivoin taas kerran vanhat espanjan kirjat laatikosta esille. Minun päähäni pätee hyvin sananlasku kannetusta vedestä ja kaivosta. Siis, miten sitä voikin unohtaa kaiken mukamas oppimansa? Tämä espanjan opiskelu taitaa olla sellainen ikuisuusprojekti, josta ei koskaan tule valmista. Opettelen verbejä ja sanoja, jotka pian taas unohdan. Espanja kun tuntuu olevan yhtä epäsäännöllistä verbiä... 

No, koska tekemisestä on puutetta, päätin kuitenkin taas yrittää. Netflixiltä aloin seuraamaan yhtä kolumbialaista sarjaa, jossa kieli on yksinkertaista, ja niin kyllä koko sarjakin! Sitten etsin YouTubesta pari kieliohjelmaa. Why not Spanish- on mielestäni yksi parhaimmista. Minulla on pari vanhaa kirjaa, joista opiskelen kielioppia. YLEn arkistoista löytyy myös hyvä kieliohjelma nimeltään Es espanol. Verbiharjoituksia olen löytänyt SpanishDict sivuilta. Eli materiaalista ei ainakaan ole puutetta! 

Jotain kuitenkin puuttui, ja se tietysti on puhumisen harjoittelu. Siihen löytyi ratkaisu sellaiselta palveluita tarjoavalta sivulta, josta löysin muutaman espanjanopettajan yhteystiedot. 

Ajattelin ensin, että mitenkähän tämä etäopetus oikein toimii, mutta toisen tunnin jälkeen olen todella tyytyväinen. Espanjalainen opettaja kirjoittaa keskustelut espanjaksi ja lähettää ne sitten myöhemmin minulle sähköpostilla. Hän myös lähettää minulle tehtäviä, jotka sitten seuraavalla kerralla käymme läpi. Maksun tunnista maksan hänen pankkitililleen. 

Opettajaksi halusin henkilön, jolla on opettamisesta kokemusta ja joka on espanjalainen. Tällä opettajalla näyttää olevan paljon materiaalia valmiina, joten tunti käytetään tehokkaasti. Senkin olen huomannut, että opin paljon enemmän, kun keskitytään vain minun ongelmiini. 

Ryhmätunnit eivät ole ollenkaan niin tehokkaita. Olen täällä käynyt espanjan tunneilla, mutta aina törmäsin samaan ongelmaan. Ryhmässä nimittäin oli aina muutama puhelias tapaus, jotka halusivat olla jatkuvasti äänessä. Kun kaikkien kielitaito oli erittäin rajallinen, oli todella rasittavaa kuunnella tunnista toiseen saman ihmisen jankkaamista... Ja kun asiaa on paljon, mutta sanoja vähän, niin se ennen pitkää alkaa ärstyttämään.

Kerran viikossa tapaan siis opettajan Skypessä ja olen oikein tyytyväinen. En ainakaan voi valittaa, että ei olisi aikaa perehtyä kielen koukeroihin. Eri asia sitten on miten kauan kannettu vesi pysyy taas kaivossani!!!

Onko siellä ruudun toisella puolella muita, joille kielten opiskelu on vaikeaa?


6 kommenttia:

 1. Päivät ovat aika samanlaisia , kai aika monessa paikassa. Täällä tosin kauppoja avattiin tänään, eli höllennetty jonkin verran rajoituksia, kun taas toisia kiristettiin,kuten kasvomaskipakkoa. Espanjan verbit eivät ole mitenkään helppoja.Minulla on jonkinlainen kielioppi-kirja-pakkomielle, tai oli ennen, ja esim., espanjan kielioppikirjoja vaikka kuinka paljon, ja pelkkiä verbikirjoja parikin kappaletta. Minulla on täällä hyvä kolumbialainen ystävä, jonka kanssa voisimme puhua espanjaa, mutta koska kauan sitten tavatessamme kielemme oli heprea, harvoin puhumme espanjaa, sen sijaan kirjoittaessa käytämme aina vain espanjaa. Minulla on yksi suosikki-You Tube-kanava, jossa seuraan venezuelalaisen Marie Josen kokkauksia, ja useimmiten ihan kielen vuoksi,koska hän puhuu niin selvästi, tosin kyllä kokkausinspiksiäkin olen videoista joskus saanut. Rakastan kielten opiskelua, joten olen aina tykännyt niiden opiskeluista. Tosin arabia oli tosi vaikeaa, mutta ehkä sen vuoksi koska se oli kirja-arabian kurssi (Helsingissä) ja pelkkää kielioppia ja kirjoittamista, mutta ei puhumista.

  VastaaPoista
 2. Jaksahan vaan opiskella. Kyllä sinä opit. Minulla päivät sujuvat sutjakkaasti. Pitkä kävelylenkki aamusta. Hesarin lukeminen vie aikansa, kirjat, sarjat ja ellut. Joskus klo 7-8 kaupassa. Ruokaa laitan ja olen alkanut taas leipoa sämpylöitä. Olohuoneen kirjahylly siivottu, matot pesulassa ja kohta auto katsastushuoltoon. Lintu ja kukka seuranta. Puhelimessa menee myös aikaa ja kännyn kanssa plaratessa. Pysyhän koronasta loitolla. Elon iloa.

  VastaaPoista
 3. Kiva tuollainen persoonallinen kielten opiskelu ja opettaja! Minulle parhaiten toimii juurikin tuo, että pääsee testaamaan kielen käyttöä toisen ihmisen kanssa. Minähän tajua esim. arabiaa todella paljon, mutta en saa tuotettua puhetta juuri ollenkaan. Todella vaikea kieli, hitsit sentään.
  Tsemppiä opiskeluun ja ihanaa iltaa sinulle <3

  VastaaPoista
 4. Hi
  Minä aloitin pianotunnit. Ennen lapsia pimputtelin ja nyt kun kotoan ollaan paljon ja illat aikaa niin miksipä ei sitten harjoitella soittamista.
  Minä myös netissä etsin opettajan joka virtuaalisesti halusi opettaa ja nyt tunnit Teamsin kautta. On kyllä kätevää.
  Samoin jumppatunnit, on kumpparia, joogaa, Hiit-tuntia, venyttelyä... En edes kaipaa enään salille.

  VastaaPoista
 5. Tsempppia opiskeluun! Itse olen nopea oppimaan kielia, mutta myoa unohtamaan niita kun en kayta paivittain. Esimerkkina lukioaikainen saksa, yliopiston espanja ja Italian reissuja varten ja hatarasti opittu perusitalia. Ranska ja ruotsi ovat jaaneet paremmin mieleen - ehka sen takia kun opin ne nuorempana.

  Jos haluat seurata Netflixilla hyvaa espanjalaista sarjaa, suosittelen Money Heist sarjaa (espanjaksi Casa de papel eli paperitalo). Kielen opiskeluun se ei ehka auta kun siina on paljon slangia, mutta mukaansa tempaiseva se kylla on. Siita on tehty 4 tuotantokautta ja jokaisella niista on muistaakseni 8 jaksoa.

  Elina

  VastaaPoista
 6. Hyvä Saara. Itse olen miettinyt Saksankielen palauttamista käytäntöön. Ennen Irlantiin muutoa puhuin sitä sujuvammin kuin Englantia, mutta kuten sanotaan...

  Use it or lose it.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!