keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Kirjasuosituksia

Useaan kertaan on tullut täällä mainittua, että olen äänikirjojen suurkuluttaja. Olen todella iloinen siitä, että voin kuunnella mielin määrin kirjoja,myös  suomeksi. Olen aika tarkka siinä, että englannin kieliset kirjat joko, luen tai kuuntelen, aina englanniksi. Jotenkin siinä kääntäessä aina jotain häviää, vaikka kääntäjä olisi kuinka taitava työssään. 

Minulla oli välillä skandidekkarikausi, mutta sitten se meni ohi,  ja nyt olen kuunnellut vähän sitä sun tätä. Tässä muutamia mieleen jääneitä kirjoja, joista pidin. Eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä, kunhan vain "löin" listalle

Äidinmaa - Fernando Aramburu

Anteeksiantamisen  ja -pyytämisen sekä menneisyyden taaksejättämisen vaikeus,  ja mitä siitä seuraa. Viha ja katkeruus syövät sisältä, ja elämä jurraa paikoillaan. Hieno kuvaus ihmisistä ja heidän mielensä koukeroista Baskimaassa, jossa kansa on revitty keskeltä kahtia. ETA iskee ja espanjalaiset kostavat. Ihmiset kyräilevät ja karttelevat toisiaan. Pienessä kaupungissa mikään ei jää kuitenkaan huomaamatta. 

Tämä kirja kiinnosti siksi, että ollessamme lomalla San Sebastianissa näin jotain, joka jäi mieleeni  ja pakotti lukemaan aiheesta lisää. Olin kävelemässä kaupasta hotelliin, kun huomasin läheisellä aukiolla pienen ryhmän ihmisiä. Heillä oli käsissään kuvia miehistä ja kovaäänisestä soi musiikkia. Tämän mielenilmauksen tunnelma oli rauhallinen, mutta yksinkertaisuudessaan vaikuttava. Pysähdyin kulman taakse  katsomaan ja miettimään mistä oikein oli kyse. Sitten tajusin, että kuvien miehet olivat näiden jo vanhojen baskimiesten ja -naisten poikia, jotka edelleen istuivat tuomioitaan espanjalaisissa vankiloissa. Siksi ja muutenkin minun oli kuunneltava tämä kirja. Että ymmärtäisin vähän enemmän.

Toinen puoli sydäntä - Sofia Lundberg

Sofia Lundbergin kirjoista ei voi olla pitämättä. Kaikki alkaa pienestä valheesta, jota on myöhemmin mahdotonta oikaista. Suosittu,  New Yorkissa asuva valokuvaaja, vaimo ja äiti ei olekkaan pariisilaisen kirjakauppiaan tytär. Hänen lapsuutensa Ruotsissa oli  kaikkea muuta kuin idyllinen... Lapsuuden ystävän lähettämä tähtikartta pakottaa kohtaamaan menneisyyden ja palaamaan Ruotsiin.

Lähikaupan nainen - Sayaka Murata

Tuo niin erillainen Japani ja japanilaiset kiinnostavat aina. Tämä kirja on sekin hyvin erillainen, ja niin on myös kirjan päähenkilö Keiko. Onko väärin, että nainen ei halua naimisiin ja on täysin tyytyväinen osa-aikaiseen työhönsä myymäläapulaisena lähikaupassa? Lukekaa ja miettikkää. Niin minäkin tein ja pidin lukemastani.

Hovitanssija - Kyung-sook Shin

Tämän kirjan myötä matkataan ensin 1800-luvun lopun Koreaan, sitten Pariisiin ja taas takaisin Koreaan.  Yi Jin on kuninkaan omaisuutta ja kaunis hovitanssija, joka päätyy ranskalaisen diplomaattin vaimoksi ja muuttaa  tämän kanssa kauaksi Ranskaan. Rakkaus ei ole ikuinen, eikä se kestä kaikkea... Etenkin kertomukset hovista ja sen kiemuraisesta etiketistä tekivät tästä kirjasta upean lukuelämyksen.

Joskus on vaikeaa päättää voiko kirjaa suositella.

Ali Landin Good me Bad me - forgive me

täyttää kaikki ominaisuudet, jotka tekevät kirjasta hyvän. Ja sittenkään en tiedä haluanko sitä suositella, sillä kirjan tarina on niin hirveä! Kyllä, se pitää otteessaan loppuun saakka, vaikka välillä lukiessa oli pakko laskea kirja yöpöydälle ja ajatella jotain ihan muuta. Sitä  haluaa uskoa, että vaikka onko kokenut mitä tahansa  pahaa lapsuudessaan, niin siitä voi selvitä, kunhan vaan saa oikeanlaista apua ja tukea. Ja kuitenkin, jollain tasolla tietää, että niin ei ole. Sitä jää pakostakin jossittelemaan... Kun äiti on sarjamurhaaja ja psykopaatti,  niin miten käy tyttärelle? Valitettavasti omena ei putoa kauaksi puusta, vaikka sitä ympäristö ei tajuakaan...

Oletteko lukeneet mitään listaamistani kirjoista?


.3 kommenttia:

 1. En ole lukenut yhtään näistä sinun kirjoista, mutta olen sentään taas alkanut lukemaan kirjaa ennen nukkumaan menoa!
  Rakastan Patricia Cornwellin kirjoja. Mukavaa iltaa sinulle Saara <3

  VastaaPoista
 2. Taidan olla ihan tyhmä, kun en tunne noita kirjoja edes nimeltä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos suosituksista! En ole lukenut mitaan noista kirjoista, mutta jospa lukisin seuraavien viikkojen/kuukausien aikana.

  Elina

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!