tiistai 25. kesäkuuta 2019

Malahiden Linna - retkikohde Dublinista

Ennen muinoin kannatti olla hyvää pataa Naapuri Saaren kruunupäiden kanssa. Etenkin sellaiset kuningasmieliset, jotka onnistuivat pitämään niskuroivia irlantilaisia ruodussa, olivat hallitsijoiden suosiossa. Palkkioksi saattoi saada vaikkapa hyvällä paikalla sijaitsevaa maata tai joskus jopa ihan koko linnan ikiomaksi. Ihan kiva lahja, eikö vain? Näin kävi myös Richard Talbotille, jolle Henry II antoi lahjaksi maata Dublinin läheltä Malahidesta vuonna 1185. 

Henry II oli reilu kuningas ja antoi Richard Talbotille heti kerralla 105 hehtaaria maata, eli ei mitään pientä kivistä maaplänttiä jostain Kerryn korvesta. Linna ja sitä ympäröivä maa olivat perheen omistuksessa 800 vuotta, ja vasta 1970-luvulla valtio osti ne omakseen. Suuren linnan pito kävi liian raskaaksi, ja ennen kaikkea, kalliiksi lapsettomalle Rose Talbotille. 

Jos Dublinin ydinkeskustan häly ja vilske alkavat kyllästyttää, niin silloin voi tehdä retken Malahiden linnaan. Sinne pääsee näppärästi bussilla tai DARTilla. Usein linna on myös vierailukohteena Irlannin kiertomatkoilla tai lisämaksullisena retkenä. Suosittelen lämpimästi! Myös lapset viihtyvät, sillä linnan puutarhassa on lapsia varten tehty keijukaiskävelyreitti. 

Kierros linnassa oli mielenkiintoinen, ja taas kerran tuli mieleen mikä urakka palveluskunnalla oli pitää paikat kunnossa ja huoneet lämpiminä. Juhlia vuosisatojen aikana järjestettiin myös paljon, eli kyökissä paiskittiin pitkää ja hikistä päivää.

Linnaa ympäröi hyvin hoidettu puutarha ikivanhoine puineen ja muine istutuksineen. Siellä voi käydä kävelemässä ja nauttia lintujen laulusta. Erillinen talvipuutarha ei ollut mielestäni kovin kummoinen, mutta perhosia kannattaa kuitenkin käydä katsomassa yhdessä kasvihuoneista. Sisäänkäynti tähän puutarhaan on lipputoimiston takaa. Minulta meni hetki jos toinenkin ennen kuin tajusin, miten sinne pääsee.

Linnan kummitus pysyi visusti piilossa vierailuni aikana, mutta olen ihan varma, että se öiseen aikaan liikuskelee ympäri linnaa.
Opastettu kiertokävely linnassa kannattaa varata etukäteen, sillä viikonloppuisin ja loma-aikaan linna on erittäin suosittu vierailukohde.

Ps. Viikonloppuna innoistuin opettelemaan tekemään Instagram Storyja. Niitä voitte käydä katsomassa Instasta, josta minut löytää nimellä SaaraBee123.6 kommenttia:

 1. Aika kiva lahja! Kelpaisi minullekin, mutta ilman sitä kummitusta kiitos.
  Ihanaa tiistai-iltaa sinulle Saara <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mikään ihan pieni lahja! Kummitusta ei näkynyt, mutta olen ihan varma, että kun ovet illalla lukitaan alkaa linnassa kummitella.

   Poista
 2. Taytyypa menna kaymaan kun olemme seuraavan kerran naapurisaarella. Muuten, jos et ole kaynyt Malahiden vieressa olevassa Howthin kylassa, kannattaa kayda. Paljon kivoja kauppoja ja ruokapaikkoja ja mahtava kavelyreitti niemen ympari.

  Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Howth on listalla. En ehtinyt käydä siellä viime kerralla, vaikka aika lähellä linnaa onkin. Mene ihmeessä käymään Malahiden linnassa. Tykkäät varmasti!

   Poista
 3. Kerrassaan hienosti oivallettu lahja.
  Upeat kuvat.
  Jospa vielä joskus pääsisi Irlantiin <3
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinä tänne vielä joskus pääset. Tervetuloa!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!