sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Puutarhurin paratiisi - Fota House ja puutarha

Blogissa on viime viikkoina ollut hiljaista. Täällä ollaan nautittu lämpimistä päivistä ja auringosta. Eikö se olekkin ihan pätevä syy olla notkumatta netissä? 

Yritämme käydä katsomassa lähiseudun nähtävyyksiä viikonloppuisin ja  käymme samalla myös joko lounaalla tai ainakin teekupposella. Tänään ajoimme pitkästä aikaan Fotaan. Kävimme kiertelemässä Fotan kauniissa puutarhassa ja kasvihuoneissa. 

Vaikka irlantilaiset aikoinaan kärsivät englantilaisten maanomistajien kynsissä, täytyy heitä kuitenkin kiittää yhdestä asiasta, nimittäin upeista rakennuksista, joita he mailleen tänne rakennuttivat. Yksi hyvä esimerkki on Fota House, joka sijaitsee täällä Corkin läänissä. 

Itse talossa emme käyneet, vaan nautimme upeasta päivästä ulkona. Alkujaan Fota-talo oli metsästysmaja, jonka omisti englantilinen Smith -Barryn perhe. 1820-luvulla he halusivat uudistaa metsästysmajaa niin, että he voisivat asua talossa pysyvästi. Taloa suunnittelemaan palkattiin arkkitehdit Richard and William Morrison.

Smith-Barryn perhe oli ilmiselvästi kiinnostunut kasveista. Huomattuaan maaperän rikkauden ja suojaisan sijainnin, kartanon maille istutettiin eksoottisia puita ja kasveja, joita tuotiin Corkkiin pitkien matkojen takaa, maapallon toiselta puolelta. 1840-luvulla John Smith-Barry valvoi, että puut istutettiin niin, että niille jäi tarpeeksi tilaa kasvaa ja kukoistaa. Näitä ikivanhoja, paksurunkoisia puita, ihailimme tänään.

Kasvihuoneilla kasvatettiin harvinaisia kasveja, jotka myös tarkasti luetteloitiin. Perheen viimeinen talossa asunut jäsen, Dorothy Bell, jakoi sukunsa kiinnostuksen tilan puutarhaan ja istutuksiin. Hänen kuoltuaan 1970-luvulla talo puutarhoineen myytiin Corkin yliopistolle.

Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa, jos Irlannissa kiertelette. Talon läheisyydessä on myös eläintarha, jossa näkemistä riittää niin lapsille kuin aikuisillekkin. Fotan eläintarha on mielestäni paras eläintarha, jossa olen koskaan käynyt. Siellä asustaa tyytyväisen näköisiä eläimiä.


Kuvattavaa oli vaikka kuinka, joten tekin pääsette kierrokselle kanssani!


10 kommenttia:

 1. Onpa upea paikka. Kiitos virtuaalikiertueesta.
  Hyvää tätä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla pitäisi käydä joka vuodenaikana. Eikä kierros edes maksa mitään.

   Poista
 2. Onpa kaunista. Ja mukavaa, että teitäkin on lämmöllä siellä muistettu. Suomessa oli niin mahtava toukokuu, että en muista ikinä tällaista eläneeni. Nyt taisi viiletä, mutta luonto tarvitsisikin kipeästi sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmöstä osaa nauttia, kun sitä ei läheskään joka kesä meille suoda. Toivottavasti siellä saatte tarpeeksi sadetta ja sitten taas aurinkoa.

   Poista
 3. Onpa ihanan vehreää, sellaista teillä siellä saarella taitaa piisatakin. Meillä taas kesä tulee ja osa kukista on jo menneen kauden korjaamia. Onneksi tuo vetelä maapohja pitää kosteutta ja pihat kuitenkin vihreinä. Kaupungissa asuessa olen tajunnut miten tärkeää on elää kukkien ja puiden ympäröimänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aina vihreää. En taitaisi osaa asua maassa, jossa aurinko polttaa ruohon ja kukkia ei kukaan jaksa tarpeeksi kastella.

   Poista
 4. Aivan ihana puutarha. Kyllä siellä varmasti kelpasi käyskennellä. Kiva, että otit meidätkin mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva on blogilaisia viedä eri paikkoihin. Kameran läpi näkee kasvitkin jotenkin tarkemmin.

   Poista
 5. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!