keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Lentäviä leijoja

Oletteko nähneet Khaled Hosseinin Leijapoika-kirjan pohjalta tehdyn, samannimisen elokuvan? Leijapoika on yksi vaikuttavimista elokuvista, jonka olen koskaan nähnyt. Tarina jäi pyörimään päähäni viikoiksi. En ole ihan varma olenko lukenut sen myös kirjana, mutta kirjalijan toisen kirjan, Tuhat loistavaa aurinkoa, olen joskus lukenut. En kyllä muista siitä paljoakaan, joten täytyy lukea se uudestaan. Luettavien listalle lisään myös saman kirjailijan kolmannen kirjan nimeltään Ja vuoret kaikuivat-kirjan.  


Leijapoika-näytelmää esitettiin vielä viime vuonna Lontoon West Endissä. Nyt näytelmä on kiertueella, ja tuli onneksi myös tänne Corkkiin. Ystäväni pyysi minua sitä kanssaan katsomaan. Eipä tarvinnut asiaa miettiä; tottakai menin. 

Muistin tarinan juonen ja mietin, että miten ihmeessä se saadaan toimimaan näyttämöllä. Se kun on uskomattoman moniulotteinen. Siinä  lojaalisuus, ylpeys, katkeruus, kateus, viha, valheet, valta, suru ja katumus värittävät ihmisten elämää ja kohtaloita. Pojista kasvaa aikuisia miehiä, rikkaista ja arvostetuista tulee köyhiä ja katkeria. Sopetuminen uuteen kulttuuriin on vaikeaa, suorastaan mahdotonta... 

Ihailin näyttelijöitä, jotka illasta toiseen eläytyvät Amiriksi ja Hassaniksi. Muistavat vuorosanat, eikä vain englanniksi. Vievät tarinaa eteenpäin vähin lavastein ja rekvisiiton. He ottavat meidät matkalle vuorten ympäröimään Kabuliin. Kuulemme korvissamme tuulen ulvontaa, joka nostattaa leijat taivaalle.
 
Näytelmä loppui aikanaan. Ajatuksiin se jäi kuitenkin pyörimään. Ihan niin kuin ne värikkäät leijat, Kabulin taivaalla...
 
Tuli taas mieleen, että miksi ihmeessä en käy teatterissa useammin.

Oletteko te teatterin ystäviä?
 
 

Kuvat Garethstownin rannalta ja Old Head of Kinsalesta.

 
 
 
 
 

8 kommenttia:

 1. Olen ja haluaisin käydä mutta mulla on vaikea saada illaksi lastenhoitoa, pitäisi keksiä jotain sillä ennen kävin teatterissa, ne kun ovat Turkissa vielä tosi edullisia ja ohjelmistoa on kivasti tarjolla. Olen lukenut nuo kaikki kirjat ja suosittelen sitä uusintakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin päätin, että kun syksyn teatteriohjelmisto julkaistaan, varaan lippuja ja alan käydä ainakin kerran kuussa teatterissa. Meillä ei noita lapsenvahtiongelmia enää ole. Latasin nuo kaksi kierjaa jo kännykkään ja toivottavasti lomalla saan ne kunneltua. Nyt minulla on dekkarivaihe menossa!!!

   Poista
 2. Kiitos kirjavinkistä! Hosseinin kaksi aiempaa kirjaa olenkin joskus lukenut ja tykkäsin niistä kovasti.
  Mulla on ollut vuosia "kesäteatteriperinne". Lasten synnyttyä teatterissa käyminen on vähentynyt huomattavasti, sitä ennen tuli käytyä jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kävin viime kesänä pitkästä aikaan kesäteatterissa Suomessa. Täytyykin tarkastaa mitä on tarjolla ensi viikolla, jos vaikka menisin taas.

   Poista
 3. Olen lukenut koskettavan Leijapojan. Voin vain kuvitella hyvin toteutettuna näytelmänä sen olevan unohtumaton.
  Hyvää juhannusta sinulle,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se kyllä aika surullista katsottavaa välillä. Onneksi poika pääsi hyvää kotiin ja sai alkaa elämämään normaalia elämää!

   Poista
 4. Kirja on tuttu, pidin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muuten tiennyt, että kirjalija on ammatiltaan lääkäri. Oletko nähnyt sen elokuvan?

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!