keskiviikko 23. toukokuuta 2018

YES vai NO - aborttikeskustelua irlantilaisittain

Perjantaina täällä on  v i h d o i n k i n kansanäänestys abortista. Pidetäänkö voimassa kivikautinen laki, joka kieltää raskaudenkeskeytyksen vai siirrytäänkö vihdoinkin nykyaikaan?

Olen niin täynä tätä aihetta, joten en ole viime aikoina televisiota juuri avannut. Lain uudistamista vastustavat ovat tiukasti sitä mieltä, että abortti on aina murha ja sen tehnyt murhaaja. Vastustajien kanssa keskustelu on turhaa, sillä heille aihe on täysin mustavalkoinen. Raiskaus, sikiön epämuodostuma, insesti tai äidin vakava sairaus eivät ole päteviä syitä raskauden keskeyttämiseen.
Keskenmenoa ei tehdä, vaikka tiedetään, että äiti saattaa menentyä. Äidin hoitamatta jättäminen ja siitä seuraava kuolema, ei siis heistä ole väärin. Minusta se vasta murha onkin. 

Olen aiheesta kirjoittanut aikaisemminkin, eikä mielipiteeni ole muuttunut. Vanha postaukseni löytyy täältä. Olen myös todella onnellinen siitä, että olin raskaana Englannissa, jossa olisin jäänyt henkiin, mikäli raskauksien aikana olisi ollut jotain pahasti vinossa. Jos olisin sairastanut rintasyöpää ja ollut raskaana olisi minut hoidettu, eikä jätetty oman onneni nojaan. Suurella todennäköisyydellä miehestäni olisi tullut nuori leski ja vauvan ainut vanhempi, ja minä en olisi tätä blogia kirjoittamassa.

NO-puolella kaikki keinot ovat sallittuja. Vilkaiskaapa näitä mainoksia, joita meidät on pakotettu katsomaan jo parin kuukauden ajan. Kyllä, niitä on joka paikassa. Näistä vielä pahempia versioita yritettiin aluksi ripustaa etenkin koulujen ja leikkipuistojen välittömään läheisyytteen. Onneksi ne sittemmin vaadittiin poistamaan. 

On mielestäni täysin hyvän maun vastaista laittaa esim. kuva downlapsesta mainokseen. Tai käyttää, hihasta vedettyjä, lukuja mustamaalaamaan Englannissa tapahtuvia abortteja.

Se, mitä NO-puolella ei näytetä ymmärtävän on vapaus valita. Ketään ei edelleenkään pakoteta keskeyttämään raskautta, jos nainen sitä ei hyväksy. Eikä pyssy ohimolla raskaana olevaa raahata rakenneultraa. Se nimittäin ei täällä kuulu automaattisesti raskauden seurantaan. En ymmärrä mikä asiassa on niin vaikeaa ymmärtää. Jos minulla on joku vakava sairaus ja voin hoitojen / leikkauksen avulla siitä selvitä, teen itse päätöksen suostunko hoidettavaksi. Eikä niin, että joku vanha laki sanoon, että sinua ei muuten sitten hoideta. 

Uskon ja toivon, että perjantaina Irlannissa viimein annetaan naisille lupa päättää omasta ruumistaan ja nöyryyttävät aborttimatkat Englantiin vihdoinkin loppuvat. Lukekaapa täältä suomeksi lisää.

16 kommenttia:

 1. Mita gallupit arvioivat tulokseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi ennustettiin, että tiukaksi menee. Lopputuolos oli noin 30% vastaan ja 70% puolesta.

   Poista
 2. Samanlaisissa tunnelmissa open tpäällä Meathissa ja vaikka en saa äänestää, kannan repeal-lippuani korkealla. NO puolen kampanja on likainen ja törkeä. Esim. Lähikaupungissani Trim, YES plakaatit revitään tiloista joka yö ja paikalle pistetään NO puolen valjeelliset posterit. Silti, varsinkin eilisen debatin jälkeen olen toiveikas YES ää ivyörystä. GO Simon Harris! (En olisi uskonut koskaan sanovani noi sanat!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kampanja tosiaan oli likainen ja heidän julisteensa ala-arvoiset. Onneksi kansa on vihdoinkin alkanut ajattelemaan omilla aivoillaan.


   Poista
 3. Hyvä Saara! Aivan samat ajatukset minulla. TV ja radioasemat täynnä tätä. En todella ymmärrä tuota 'No' kampanjaa, enkä heitä jotka tukkivat korvansa haluamatta kuunnella tosi asioita. Kirkossa katoliset papit saarnaavat aborttia vastaan ja kirkossahan on käytävä joka sunnuntaina. Aivopesua.

  VastaaPoista
 4. Tuntuu melkeimpä uskomattomalta, että tuollaista asennetta löytyy vielä tänäkin päivänä ja noinkin läheltä Suomea!
  Toivotaan, että Yes-äänet voittaa...toivotaan kaikkien kaltoinkohdeltujen ja raskaaksi tulleen naisten puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta tämä tosiaan on ollut. Onneksi voitto tuli ja naisten ei tarvitse matkustaa Englantiin.

   Poista
 5. On todella Down-syndroomalapsia diskriminoivaa ja loukkaavaa käyttää heidän kuviaan vaalikampanjassa. Olen erityisopettaja ja surullinen, kun luen tuollaista.

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti löytyy tarpeeksi yes-ääniä!

  VastaaPoista
 7. Tämä äänestys on saanut paljon huomiota myös Suomen mediassa. Täällä arvellaan lain menevän läpi. Toivottavasti saadaan oikea tulos. Ihanan Down-pojan mummona tulin murheelliseksi lukiessani vammaisten lasten kuvien käyttämisestä kampanjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin, että siitä kirjoitettiin paljon Suomen lehdissä. Kurjaa, että tälläinen vaalikampanja käytiin Euroopassa vuonna 2018. Irlanti on vihdoinkin siirtynyt kivikaudelta nykyaikaan.

   Poista
 8. Mina aanestin perjantaina paperiin YES. Taidan olla niita harvoja Irlannissa asuvia ulkomaalaisia, joille alusta saakka on aina lahetetty aanestyskortti, vaikka irlantilaiseksi en itseani ole muuttanut. No, ei minun vika. Aina olen aanestanyt :) Oli hienoa olla mukana tekemassa historiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen muutamalta muutakin suomalaiselta kuullut, että heille tulee aina äänestyskortti, vaikka eivät olekkaan kansalaisia. Toisaalta en ihmettele yhtään, kun maan tavat tunnen. Kaikki on aina vähän sinnepäin!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!