torstai 3. toukokuuta 2018

15 irlantilaisen kodin vakiovarustetta

Joka maassa kodit ovat hieman erillaisia ja niissä on omat vakiovarusteensa. Listasin tässä mitä täkäläisessä kodissa on aina (tai aikankin melkein aina)!

1. Ehdottomasti tärkein kodinkone on vedenkeitin. En usko, että täällä on yhtään taloutta, jossa ei ole kyseistä kapistusta.

2. Vedenkeittimen seurana keittiössä on myös leivänpaahdin.

3. Teekannu on myös ahkerassa käytössä.

4. Jatketaan astialinjalla. Häälahjaksi on mitä suurimmalla todennäköisyydellä saatu Waterfordin kristallia (jota muuten en voi sietää...). Nämä pölynkerääjälasit nököttävät käyttämättöminä hyllyssä. 

5. Talvella sängystä löytyy joko kuumavesipullo tai sähköllä lämpiävä täkki.

6. Irtopattereita suositaan myös. Meillä on niitä peräti kaksi.

7. Vanhemmissa kodeissa on seinällä kuva Jeesuksesta ja J.F Kennedystä.

8. Uudemmissa keittiöissä on ainakin Orla Kielyn astiapyyhe tai keksipurkki. Orla Kiely on Irlannin Armi Ratia. 

9. Jossian kaappin pimeimmässä nurkassa lepää vanha tinapilli. Vanhemmat ovat saaneet tarpeekseen pillin korviavihlovasta ujelluksesta ja piilottaneet sen lapseltaan.

10. Keittiössä on iso roskis. Se ei ole piilossa kaapissa, kuten Suomessa.

11. Hurleymaila nököttää eteisen nurkassa. 

12. Kun suomalaisia lapsia uhattiin aikoinaan Koivuniemen herralla, pelkäsivät täkäläiset puolestaan puista lusikkaa. Sellainen saattaa hyvinkin löytyä keittiön laatikonpohjalta.

13. Oven eteen vedetään paksu verho, ei näkyvyyttä peittämään, vaan pitämään lämpö sisällä.

14. Autotalli voi talossa hyvinkin olla, mutta ei sinne auto mahdu.

15. Ja sitten se turhuuksien turhuus: conservatory eli sunroom. En oikein tiedä vastaavaa sanaa suomeksi, mutta se on sellainen lasikattoihen huone, jossa on talvella kylmä ja kesällä kuuma...Niistä näyttää tulevan ajanmittaan pyykinkuivaushuoneita tai sitten romuvarastoja.


Kuvan lainasin:  https://jdoyleconstruction.ie/Conservatories-and-Sunrooms

Tuleeko teille mieleen jotain lisättävää?

22 kommenttia:

 1. Sumen tv:ssä tuo sunroom on suomennettu ihan aurinkohuoneeksi. Olen meinaan katsonut, englantilaisia rakennus ohjelmia..:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkohuone toisinaan tai sitten sadehuone. Minäkin katson englantilaisia sisustusohjelmia.

   Poista
 2. Ihana lista! Noita lasikatteisia patioita alkaa Suomessakin aika monella. Meilläkin on naapuristossa monella infrapunalämmittimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä seuraavalla suomilomalla niitä bongailla.

   Poista
 3. Voisiko sunroom olla lasiveranta suomeksi? Tämä ainakin minulle tulee mieleen.

  Hauska listaus :) Maassa maan tavalla.

  - Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasiveranta kuulostaa hyvältä korvaan. Näin se on, että joka maassa on omat erikoisuutena.

   Poista
 4. Joo, komppaan tuota edellistà, tai sitten myòs voisi olla se isoilla ikkunoilla varustettu herraskainen Porstua, joita oli ennenaikaan ainakin puustelleissa ja pappiloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö porstua ole hienompi eteinen? Tämä sunroom on yleensä talon takaosassa.

   Poista
 5. Majoituttiin viime viikolla dublinissa Air bnb kämppään ja kuvailtiin myös irlannissa olevia epäkäytännöllisyyksiä, kuten sisäänpäin aukeavat ovet, suorat piiput joista vetää, ykskerroslasit ikkunoissa, kaksiotehanat, hassu suihkusekoittaja, huonot taloeristeet. Ja tosiaan kylmä on taloissa ja aina meinasi laittaa roskat allaskaapin alle ennenkuin muisti ison roskiksen.. 😂 Hauska sattuma että törmäsin sinun blogiin facessa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saitkin tutustua meidän asumiseen oikein kunnolla. Yksinkertaiset ikkunat eivät onneksi ole enää kovin yleisiä.

   Poista
 6. Vaikka meidän kotimme täällä Hollannissa on aika lailla skandinaavista tyyliä niin tuollainen iso erillinen roskistynnyri meilläkin on keittiössä. Onkohan ne kaappiroskikset muuten yleisiä vain Pohjoismaissa? Ja sisäänpäin aukeavia ovia on täälläkin tosi paljon. Joskus ne on tosi ärsyttäviä ja epäkäytännöllisiä, mutta ainakin kapealla kadulla käveleminen tai pyöräileminen on turvallisempaa niin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olisi mahdollista piilottaa iso pönttö sellaiseen kaappiin, jonka tarkoitusta en ole koskaan ymmärtänyt. Pistän sinne kierrätystavaraa, joten pönttö nököttää kiltisti näkyvillä.Me vaihdettiin Englannissa ja täälläkin pari ovea niin,että kääntyvät nyt ulospäin.

   Poista
 7. Tunnustan: buumivuosina meillekin rakennettiin lasiveranta. Yksinkertaisilla ikkunoilla ja lasikatolla. Haaveilin nukkuvani tähtitaivaan alla. Nukuin tasan 1 kertaa. Talvella huonetta ei voinut käyttää, kun siellä oli niin kylmä, ja jo keväällä siellä oli niin kirkasta ettei voinut istua. Ostin säleverhot kuten kaikki muutkin, ja lopulta rakennutin kunnon eristetyn tiilikaton. Sen ja valtavan patterin kanssa huone oli ihan toimiva : ) Kesällä se oli kiva kun saattoi sateella 'melkein' istua ulkona. Enemmän käyttöä meillä oli kunnon ulkopatiolla kesällä. Irlannissa kun on aina märkä maa. Muuten kaikkia noita löytyi myös meiltä paitsi noita tauluja...unohdit pyhän veden sormialtaan : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patio on kyllä must, kuten sanoit maa on AINA märkä. Pitäisiköhän minunkin hankkia Kennedy ja Jeesus vierekkäin seinälle? Pyhää vettä olen nähnyt vain kirkkojen eteisessä.

   Poista
 8. Kai se sunroom on lähinnä suomalainen lasiveranta. Meillä mies eristi sen lämpimäksi ja siitä tuli minun "työhuoneeni". Tosin katto ei ole lasia.
  Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työhuoneesta tuli mieleen, että meillä on yläkerrassa pieni huone, josta voisi ihan hyvin tulla minun huoneeni. En vaan malttaisi istua siellä yksin. Pitää tietää mitä alakerrassa tapahtuu.

   Poista
 9. Hauska postaus :)
  Norjassakin harrastetaan irtopattereita! Meilläkin on kaksi.

  Hyvää toukokuuta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irtopatterit ovat kyllä käteviä, kun niitä voi siirtää sinne missä oleilee.

   Poista
 10. Kerrostaloissahan ovat puolestaan lasitetut parvekkeet. Mutta minulla on kysymys: minkälainen on tämä kettle, kun sanotaan aina että put the kettle on? Onko se vedenkeitin vai ihan tätä teen keittoa varten erikseen laite?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ne lasitetut parvekkeet ole kesällä kuumat? Vedenkeitin se kettle on. Käytän sitä todella paljon.

   Poista
 11. Saksassakin aukeaa ovet ulospäin. Helena, kyllä se kettle on kai nykyään se vedenkeitint ja ennen sähkön tuloa sellainen "kahvipannu".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allu sun pitää tehdä samanlainen postaus Saksasta.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!