perjantai 16. maaliskuuta 2018

Mikä ihmeen Pyhä Patrick?

Lauantaina siis juhlitaan taas Pyhän Patrickin päivää, niin täällä Irlannissa kuin ympäri maailman. Kuka oli Irlannin suojelupyhimys Pyhä Patrick ja miksi hän on niin kuuluisa? Luin tätä postausta varten useita artikkeleja aiheesta. Vuosiluvut ja muutkin yksityiskohdat vaihtelivat, sillä Pyhästä Patrickista on kerrottu ja kirjoitettu paljon. Arvoituseksi jääkin mikä on totta ja mikä tarua.

Oikealta nimeltään skotlantilainen Patrick oli joko Maewyn Succat tai Magonus Sucatus. Hänen uskotaan syntyneen uskonnolliseen perheeseen 300-luvun lopulla. Maewyn oli vain 16-vuotias, kun irlantilaiset merirosvot kaappasivat hänet ja myivät orjaksi Atrimin kreivikunnassa asuvalle heimopäälikölle. Seuraavat kuusi vuotta Maewyn toimi lammaspaimenena ja oppi vaikean iirin kielen. Skotlannista kaapatulle pojalle, vuodet lammaspaimenena Irlannissa olivat yksinäisiä. Hän kääntyikin Jumalan puoleen ja rukoili paljon. Maewyn näki näyn, jossa Jumala kehotti häntä lähtemään Wexfordiin, jossa häntä odottaisi laiva ja hän pääsisi pakoon.


Maevyn matkasi laivassa Ranskaan, jossa hän alkoi opiskella luostarissa papiksi. Opiskellessaan hän tunsi, että hänen tehtävänsä oli palata Irlantiin ja käännyttää irlantilaiset pakanat katolilaisiksi.


Maevyn otti itselleen kristityn nimen ja näin hänestä tuli Patrick. Auxerren luostarissa oli kuitenkin päätetty, että Irlannin piispaksi nimitetään Pyhä Palladius. Patrickin onneksi hänet kuitenkin lähtettiin Skotlantiin ja Patrick vihittiin Irlannin piispaksi. 

Arvellaan, että Patrick lähti pienen kannattajajoukkonsa kanssa Ranskasta Irlantiin keväällä 433. Ensitöikseen hän sytytti suuren kokon, koska oli pääsiäinen ja saadakseen samalla huomiota. Tulen sytyttäminen kevään alkamisen merkiksi oli paikallinen tapa, mutta kuninkaan piti tehdä niin ensin. Laoghair, Taran kuningaskunnan kuningas, määräsi miehensä sammuttamaan tulen ja tuomaan sen sytyttäjä rangaistavaksi. Miehet yrittivät, mutta eivät saaneet tulta sammumaan. He veivät Patrickin kuninkaan luokse, kuten käsky oli kuulunut. Patrick onnistui kutenkin puhumaan kuninkaan puolelleen ja sai luvan tehdä käännytystyötä kansan keskuudessa. 


Irlantilaisten oli vaikea ymmärtää, mitä pyhällä kolminaisuudella tarkoitettiin. Pyhä Patrick näytti heille apilaa, jossa yhdestä varresta kasvaa kolme lehteä: isä, poika ja pyhähenki. Tarinan mukaan hän karkoitti käärmeet Irlannista. Käärmeitä täällä ei ole, joten kiitos siitä Pyhälle Patrickille 😉.

Pyhä Patrick jatkoi käännytystyötään, välillä henkensä kaupalla, ja Irlannista tuli katolilainen maa. Irlannin suojelupyhimys kuoli 17.3.469 ja hänet on haudattu Downin kadedraliin Pohjois-Irlannissa.Huomenna sitten iloisempiin aiheisiin! Vielä en tiedä mitä meidän päivämme pitää sisällään, mutta eiköhän ainakin käydä kaupungilla nauttimassa tunnelmasta.  


Mukavaa Pyhän Patrickin päivän aattoa!
8 kommenttia:

 1. Voin kuvitella ihmiset huvittelemassa ja iloisen musiikin soivan kaikkialla. Kivoja muistoja jäi meillekin reissustamme ja toivoisin pääseväni sinne vielä joskus uudelleenkin.

  Juhlikaa te kunnolla! Jään odottelemaan postausta ilonpidosta ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän juhlat jäivät kovin vaisuiksi.Tulkaa ensi kerralla tänne etelään, niin lähden teille oppaaksi.

   Poista
 2. Olipa kiva lukea Pyhän Patrikin tarina. Itsellä on Patrik-niminen poika. Oikein railakasta iloittelua!

  VastaaPoista
 3. Esikoinen luki tänään meille runonsa Irlannista. Se kuului tehtävään, jossa tietokirja-teksti piti muuttaa johonkin muuhun muotoon. Vuoden päästä meillä on 25-vuotishääpäivä ja sanoin sitä runoa kuunnellessa, että jos silloin otettaisi Irlanti haltuun. Mies sanoi heti, että hänelle se kyllä käy:D. Jos Luoja Suo. Tai Pyhä Patrik?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Patrick on varmasti myötämielinen vierailullenne.

   Poista
 4. Heippa! Täällä pitkästä aikaa lukemassa postauksia :)
  Iloista Paten päivää, se pieni "irkku" mikä minussa asuu, juhlistaa juomalla Guinnessin kotisohvalla! ;)

  En ollut näin hyvää koostetta Pyhästä Patrickista lukenutkaan (käärmejutun kyllä toki tiesin) - kiitos tästä!

  haliterkut :*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sinusta pitkästä aikaan. Kyllä Patea pitää juhlistaa, vaikka sitten kotisohvalta.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!