tiistai 27. helmikuuta 2018

Ei vara venettä kaada

Katselimme mieheni kanssa sunnuntai-illalla uutisia Skyltä. Pakkasta pukkaa Brittein saarille, ja ohjeita annettiin, miten etenkin vanhusten, tulisi varautua arktisiin keleihin. Suomi-vävyä vähän nauratti nämä ohjeet, sillä mieheni on kokenut myös -30 c asteen pakkaset ja hengissä selvinnyt. 

Pelätty Beast from the East iskee kyntensä Irlantiin luultavasti jo tänä yönä. Vaikka paikallinen panikointi vähän huvittaakin, pitää kuitenkin muistaa, että täällä kylmä, jää ja lumi saavat paljon pahaa aikaan. Lunta tulee niin harvoin, että sitä varten ei olla varauduttu. Rakennuksia ei ole rakennettu pakkasia varten.  Lumenraivauskalustoa on rajallisesti, eikä läheskään kaikilla ole talvikenkiä ja muitakaan varusteita.  

Mitä sitten uutisissa kehotettiin huomioimaan? No, ainakin sitä, että pitää kodin lämpimänä. Täällähän (tarkoitan nyt UKta ja Irlantia) etenkin vanhukset ovat hyvin tarkkoja lämmityksen suhteen. Olohuone saattaa olla kuin sauna, mutta huoneissa ei lämmitystä pidetä päällä ollenkaan. Vanhuksille sanotaan, että ulos ei kannata lähteä, ellei ole ihan pakko. Uutisissa neuvottiin käymään kaupassa ja apteekissa ostamaan ruokaa ja lääkkeitä varastoon. Jos tiet ovat lumen takia poikki, ei kauppaan ole asiaa. Eikä kaupatkaan saa varastojaan täydennettyä. Sitten pyydettiin lataamaan kännykät ja läppärit, sillä sähköt saattavat mennä poikki. Vettäkin olisi hyvä olla varastossa, sillä ulkona olevat putket jäätyvät helposti.  Ja sitten tietysti lämmintä päälle!

Vaikka nuo pakkaslukemat eivät meitä pakkasissa kasvaneita järkytäkkään, kylmä merituuli tekee kylmästä moninkertaisen. Navakka ja kylmä tuuli mereltä saa hampaat kalisemaan, eikä tämä ainainen kosteuskaan auta.

Idän petoa varten aion itsekkin varautua. Kauppalistassa on turvebrikettejä,koksia ja polttopuita. Olohuone pysyy mukavan lämpimänä, kun takassa on tuli. Meillä on myös muutama irtopatteri, joita käytetään normaalia kylmemmillä keleillä. Varmuuden vuoksi täytän tänään saavit ja ämpärit vedellä, että saadaan mahdollisten vesikatkojen aikana edes vessat vedettyä. Ruokaostokset teen normaaliin tapaan, enkä ala hamstraamaan. Talvivaatteita meiltä onneksi löytyy, samoin jalkineita, joten eiköhän näillä selvitä.

Tiedotusvälineissä on myös puhuttu paljon kodittomista, joille  järjestetään ylimääräisiä nukkumapaikkoja. Toivon todella, että he niihin myös hakeutuvat. Valitettavasti osa kodittomista on niin eristyneitä ja huonossa jamassa, että eivät tiedä tai edes välitä tännepäin vyöryvästä kylmästä ilmasta. 

Nyt ei sitten voi tehdä muuta kuin odottaa petoa! Yritetään pysyä lämpiminä ja toivotaan, että tiet ovat ajokunnossa.


Nämä kuvat meidän talosta otin joulukuussa 2010.
14 kommenttia:

 1. Kylmä ei oo kiva! Toivottavasti ihmiset todella varautuvat! Meillä on joskus jäänyt lämmitysöljyn tilaus vähän viime tippaan ja nähtävästi myös muilla kun on sitä tankkiautoa odotettu niin kovasti! 4 päivää takkatulen varassa. Ei mukava!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan hyvin kun meiltä loppui joululomalla öljy. Olimme vuokralla ja öljyn määrä tarkastettiin kepillä. Onneksi oli yksi irtopatteri ja sillä pärjättiin jotenkin. Kylmä oli ja olin onnellinen, kun saatiin taas lämpö päälle.

   Poista
 2. Yritettiin eilen tiirailla tarkemmin säätietoja, mutta useat sääpalvelut olivat ihan jumissa. Taisipa joku muukin yrittää saada selville säärintaman etenemistä. Tänään meillä on ainakin kaunis aurinkoinen päivä, ei todellakaan niin kylmä kun on tänä talvena monesti ollut. Eikä edes tuule :) Mutta nopeastihan tuo sää täällä muuttuu, jos niinkseen käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo täällä säätila vaihtuu hetkessä. Pitää aina varautua kaikkeen mahdolliseen.

   Poista
 3. Kyllä on mukava täällä Suomessa, kun pakkanen ei merkkaa mitään. Sisällä on lämmin. Tiet tulee aurattua. Ulkoilla voi, kun pukee kunnolla päälle. Justiinsa vetäisin taas 9km lenkin. Poskia puri pakkanen, mutta muuten oli lämmin. Tsemppiä teillekin kylmän kestämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä tosiaan maa toimii satoi lunta tai ei. Eikä tarvitse sisällä palella.

   Poista
 4. Kylmä sää ei ole leikin asia maissa, joissa se on harvinainen. Puhuttelevat kuvat lähes kahdeksan vuoden takaa. Ei voi muuta kuin toivoa, ettei peto koettelisi liikaa ihmisiä, joilla ei resursseja ottaa sitä vastaan.
  Paluu viikonloppuna Mauritiukselta yli 30° lämmöstä koti-Suomeen 20°pakkaseen oli shokki, vaikka täällä on varauduttu kylmään.
  Hyvää viikon jatkoa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli varmasti kiva päästä lämpimään, sieltä pakkasten keskeltä. Mauritius kuulostaa paratiisilta. Täällä oli varauduttu hyvin lumeen. On ilmeisesti opittu myrskystä.

   Poista
 5. Toivotaan, etteivät pahimmat ennusteet toteudu. Hyvä kuitenkin, että olette varautuneet.
  Pysytelkäähän sulana siellä lännessä!

  VastaaPoista
 6. Onpas sininen taivas, mutta on kyllä meilläkin jo ihmeen pitkään ollut ja täkäläisittäin on kylmäkin, kun on muutama pakkasaste, mutta eivät ole kyllä tuollaisia neuvoja antaneet kuin teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä ohjeistettiin kuin pieniä lapsia, mutta hyvä niin.

   Poista
 7. Olisi kovin mielenkiintoista kuulla, kun ilmavirtaukset kulkevat ohitse, kuinka selvisitte ja mitä uutisoitiin seutukunnan selviämisestä yleensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sinusta. Teen vielä postauksen noista seurauksista! Nyt on elämä taas palannut normaaliksi.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!