torstai 12. lokakuuta 2017

Kynttiöiden taikaa

Koska asioista pitäisi aina pystyä näkemään myös ne hyvät puolet, ajattelin kirjoittaa muutaman rivin syksyn pienestä eiku suuresta ilosta eli kynttilöistä. Me suomalaiset (ja muutkin pohjoismaalaiset) olemme varsinaista kynttiläkansaa. Kun syksy saapuu sitä alkaa automaattisesti koluta laatikoita ja komerioita, ja tehdä inventaariota kynttilävarastoista. Minä tein jo täsmäiskun Ikeaan ja toin sieltä kasan lasipurkeissa olevia kynttilöitä. Sitten on tiedossa jo perinteeksi muodostunut hamstrausretki Lidleen, kun joulukynttilät sinne tulevat myyntiin. 

On meillä myös patterikäyttöisiä kynttilöitä, vaikka eiväthän ne oikeita voita. Ovat vaan niin turvallinen ja kestävä vaihtoehto. Täytyy niitäkin hankkia vielä lisää ja laittaa ulos pari lyhtyä. Eipä sitten tarvitse siellä vaihdella uusia kynttilöitä joka ilta.

Onhan se ennen ollut aikamoista kynttilöiden ja tulen vahtimista, kun sähköjä ei ollut. Asiat romantisoituvat vuosikymmeninen kuluessa. Takkatuli tietysti lämmittää edelleen, mutta on ennen kaikkea tunnelmallista. Jos halkoja ei viitsi kantaa sisälle, ei se tarkoita palelemista. Puhumattakaan metsätöistä ja halkojen hakkaamisesta. Kynttilät ovat sellaista arjen luksusta. Onneksi niiden valossa ei tarvitse enää yrittää lukea tai parsia villasukkia.  

Sisustuslehdistä olen bonganut monia trendikkäitä ja kalliita kynttilöitä. Siis sellaisia merkkijuttuja, joita tuskin raaskisi edes polttaa. Jos lasipurkissa oleva valkoinen tyylikkyys maksaa €50.00 ja Ikean kynttilä pari euroa, niin kumpaa poltat? Siksi en koskaan edes lahjaksi kalliita kynttilöitä, jotka jäävät polttamatta sen takia, että ovat liian "hienoja".

Kyllä täällä brittensaarillakin kynttilöitä poltetaan, mutta ei yhtä paljon kuin Suomessa. Meillä käyvät paikalliset vieraat jaksavat aina ihastelevat kynttilöitä, joita olen ripotellut vähän sinne sun tänne. Itse en niiden "ihmeellisyyttä" edes aina huomaa, koska ne ovat meillä ihan normijuttuja. Tekeehän se tietysti huoneeseen  rauhoittavan ja kutsuvan lisän, kun ikkunalaudoilla ja takanpäällä on kynttiläasetelmia.

Joogastudiollakin on sellainen, lähes metrin korkuinen lyhty, jonka sisälle mahtuu monta paksua kirkkokynttilää.  Lieneekö sattuma, että parkeeraan mattoni aina ilalla sen lyhdyn viereen?

Syksy on kieltämättä jotenkin masentavaa aikaa. Minusta viime viikot ovat imeneet kaikki ylimääräisen energian mukanaan. Edelleen meillä sairastellaan ja sitten lisäksi on elämässä kaikenlasta muutakin jäynää juuri nyt. Eikä sairaalan vuositarkastuskaan yhtään piristä. Tämä on se tarkastus, jossa tupa (siis rintaklinikka) on täynä naisia, joista tietty prosentti tulee saamaan, siellä viettämänsä parituntisen aikana, huonoja uutisia. Siellä ei tee mieli jutella kenenkään kanssa. Sitä haluaa vaan ulos ja pian. En ikään unohda sitä hetkeä, kun sairaanhoitaja ja lääkäri tulivat totisina pieneen vastaanottohuoneeseen ja kertoivat ne huonot uutiset. Tänään on siis ihan vaan rutiinitarkastus, mutta aina se kuitenkin jännittää.

Niin, että jos niin pienellä asialla kuin kynttilöiden valolla voi iltojansa ja elämäänsä syksyn pimeässä piristää, kannattaa niitä hamstrata seuraavalla kauppareissulla laatikot ja komerot täyteen. 
Joko teillä on syyskynttilät asemissa?


Sytytän sinulle kynttilän
keskelle hämäryyttä,
sytytän kynttilän loistamaan
iloa, ystävyyttä.

Sytytän sinulle kynttilän,

hauras on lempeä valo,
kuitenkin loisteessa liekin sen
väreilee koko talo.

Sytytän sinulle kynttilän,
näetkö viestini hennon?
Kuuletko lauluni saapuvan,
siivillä tähdenlennon?

- Anna-Mari Kaskinen
6 kommenttia:

 1. Syksy ilman kynttilöitä on mielestäni täällä pimeässä ja sateisessa Pohjolassa mahdoton ajatus. Eikä niiden kynttilöiden todellakaan tarvitse olla hintavia. Valoa tulevaan ja lämpimiä ajatuksia sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kynttilöitä ole polttanut oikein urakalla. Ilman niitä olisi todella ankeaa.

   Poista
 2. Meillä ei ihan vielä tarvita kynttilöitä mutta löysin kesällä halpiskaupasta ihania lasissa olevia jouluiselle tuoksuvia kynttilöitä niin edullisesti että hamstrasin niitä montakin,ihan sen tuoksunkin vuoksi:D Kynttilän hämyisiä iltoja toivottaen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö siellä kuumassa kynttilät sula? Pimeinä iltoina niistä nauttii kesälläkin.

   Poista
 3. Kyllä...meillä todellakin palavat kynttilät aamusta, iltaan...ja rakastan kyllä syksyäkin..:)
  Tsemppiä tarkastukseen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kaikki hyvin ja vuoden päästä uudestaan. Kynttilöitä ei koskaan voi olla liikaa.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!