tiistai 26. syyskuuta 2017

Syksyinen Dublin

Dublin on kuin mikä tahansa suurkaupunki, jossa kaupunginosat ovat hyvin erillaiset. Karkeasti voi sanoa, että kaupungin eteläpuolella eletään kuin herran kukkarossa, verrattuna pohjoiseen. Viikonloppuna liikuimmekin juuri siellä etelä-Dublinissa, jossa on ai niin siistiä. Hyvin hoidettuja pihoja ja puistoja sekä suuria taloja. 

Pohjois-Dublinissa, etenkin ihan siinä ydinkeskustan lähestöllä, onkin sitten kuviot toisenlaiset. Se ei minun päähäni mahdu, että 10 min kävelymatkan päässä pääkaupungin pääkadusta O'Connoll Streetistä on meno kuin villissä lännessä. Katukuva on ankea ja narkkareita hoippuu kadulla. Siellä liikun mielummin ilman käsilaukkua, reppu selässä. Yritän kävellä määrätietoisen näköisenä, liikoja  ympärilleni vilkuilematta. Roskia heitetään huolettomasti kadulle. Likaisissa ikkunoissa retkottavat kuluneet verhot. Humalassa tai muissa höryissä horjuva äiti ostaa lapselle annoksen ranskalaisia ruoaksi, eikä voisi vähempää välittää onko läksyt tehty vai ei. 

Kun on kumpaakin todellisuutta nähnyt, meinaa pää mennä ihan pyörälle. Matkaa ei kilometreissä ole paljon, mutta erot ovat kyllä uskomattomat. Etelän kylämäisissä kaupunginosissa on viehättäviä pikkusia putiikkeja ja viihtyisiä kahviloita. Kadun varteen on parkkeerattu uusia autoja. Luomuvihanneksista ja -lihoista valmistuu suuressa, vasta remontoiduissa keittiöissä, terveellisiä aterioita perheille.  Herkullinen ruoantuoksu tervehtii lapsia, kun he tulevat ykstyiskouluistaan kotiin. Maittavan aterian jälkeen päivä jatkuu piano- ja balettituntien merkeissä. Tai vaikkapa rugbyharjoituksissa. 

Ja sitten on tietysti vielä paljon niitä kaupungiosia, jotka ovat näiden kahden ääripään välimaastossa. Vaikka pääkaupungissa on kiva käydä välillä, en haluaisi siellä asua mistään hinnasta. En vaikka lentokentältä on hyvät yhteydet, ja vaikka Ikeakin on siellä. Pieni Cork tuntui taas sunnuntai-iltana aivan ihanalta paikalta asua. Suuret (tai pienihän se Dublin on pääkaupunkien mittakaavassa) kaupungit eivät ole minua varten!
12 kommenttia:

 1. Ihanat värikylläiset kuvat. Nuo Dublinin kahdet kasvot tulivat minulle tutuksi sen ainoan kerran, kun siellä vierailin 1990-luvulla. Kun luin juttuasi tuntui kuin ero olisi vain kasvanut. Hyvää jatkoa tähän viikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina Dublinissa on ollut suuri ero alueiden välillä ja kyllä se taitaa vain kasvaa. Toisaalta hinnat ovat taas nousseet, joten ihmiset joutuvat muuttamaan myös alueille, jonne eivät välttämättä olisi haluneet.

   Poista
 2. Isojen kaupunkien etu ja haitta on siinä, että sieltä löytyy kaikenlaista. Mutta kun tarkemmin ajattelee, niin onhan se kaikki minikoossa täällä pienemmässäkin kaupungissa. Alueet, joita on ilo näytellä ja ne, joihin on lapsia neuvonnut olemaan mieluummin menemättä tietyn kellonajan jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet. Aina on aluetita, josta neuvotaan pysymmään pois, vaikka ei isosta kaupungista olisikaan kyse. Säälin kyllä lapsia, jotka joutuvat kasvamaan huumeveikkojen keskellä.

   Poista
 3. Tämä oli kuin räätälöity postaus, iso kiitos! Matkaa odotellessa. HK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sehän sattui. Käyn silloin tällöin Dublinissa ja välillä useinkin, mutta aina ei vaan tule otettua kuvia tai ajateltua postauksia. Täytyy kirjoittaa enemmän Dublinista.

   Poista
 4. Viehättävät syksy-kuvat.
  En ole koskaan Dublinissa käynyt, vaikka Irlannissa vierailu onkin haaveissani. Kuten Paluumuuttajatar totesi, samantapaisia eroja taitaa löytyä muistakin kaupungeista. Toisaalta ainakaan päivällä en ole täällä Amsterdamissa kyllä tuntenut oloani turvattomaksi missään. Paitsi ehkä suurissa ihmisjoukoissa, mutta se ei liity niinkään alueeseen vaan yleiseen meininkiin täällä Euroopassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä teidän täytyy tulla täällä käymään, kun niin lähellä olette.Aer Lingus muuten lentää Amsterdamista suoraan Corkkiin, eikä matka kestä kuin vähän yli tunnin.

   Poista
 5. Kerran olen käynyt Dublinissa ja yhden kokonaisen lomapäivän jälkeen päätin, että nyt on päästävä kaupungin ulkopuolelle ja lähdin retkelle Wicklowiin (turisteille tarkoitettuun) ja se oli hyvä päätös. En pitänyt sekaisesta ja meluisasta kaupungista, riitti kun näin Book of Kelsin, Trinity Collegen ja kävin siellä Guinnessin vierailukeskuksessa (mikä sen nimi nyt olikaan). Mutta Irlannin maaseutu on aivan ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään ei viihdy Dublinissa kuin päivän tai pari korkeintaan. Irlannin maaseutu on minusta sitä oikeaa Irlantia. Dublin voisi olla ihan missä tahansa maassa.

   Poista
 6. Ajoimme juuri keskiviikkona alkuillasta poispäin Dublinin lentokentältä. Ja voi jösses mitkä ruuhkat siellä olivat! Olin toki tietoinen siitä, että iltapäiväruuhkaa piisaa, mutta moiseen seisoskeluun kehätiellä ei ollut kuitenkaan varautunut. Noloa myöntää, mutta Dublinin keskustaan saakka en ole vielä edes päässyt käymään. Eiköhän sekin päivä vielä koita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dublinin ruuhkat ovat aivan kamalat ja siellä asuvat viettävät järkyttävän paljon aikaa liikenteessä. Tulisin siellä hulluksi. Kyllä sinä vielä Dubliniin ehdit!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!