perjantai 1. syyskuuta 2017

Jos mitään onnettomuutta ei olisikaan tapahtunut

Meillä näkyy useita englantilaisia TV-kanavia ja viime viikkoina lähes jokaiselta on tullut joku Diana-aiheinen dokumentti. 20-vuotta sitten heräsin puhelimen pirinään. Asuimme silloin Lontoon liepeillä ja äiti soitti Suomesta. Hän oli aamu-uutisista kuullut, että Diana oli kuollut auto-onnettomuudessa Pariisissa.

Onnettomuutta edeltävinä viikkoina Diana oli ollut normaalia enemmän (ja se on silloin paljon se) tiedotusvälineiden hampaissa. Muistan elävästi, kuinka hänen loputonta lomailemista arvosteltiin aamutelevisiossa. Lööpit kertoivat prinsessan jokaisesta liikkeestä. Median mukaan ”kansa” oli kyllästynyt Dianaan. No, ihmekkös tuo, kun lehdet olivat hänen kuviaan täynä. Kansa taisi olla kyllästynyt lehtiin ja ilmeiseen loppukesän uutispulaan, jota täytettiin Dianan lomakuvilla ja uudella miesystävällä, joka sattumoisin oli Haroddsin omistajan poika Dody Al Fayed.

Olin juuri aloittanut uuden työn ja muistan elävästi, kuinka siellä kehystettiin kuva prinsessasta ja se pistetiin matkatoimiston ikkunaan. Yksi työkavereistani lähti edellisiltana hautajaiskulkueen reitiltä etsimään paikkaa, josta olisi hyvät näkymät. Hän otti mukaan makuupussin ja paljon ruokaa.

Kensingtonin linnan edusta oli täynä kukkia ja minua edelleen harmittaa, että en mennyt siellä käymään. Pojista vanhempi vaan oli erittäin vilkas, eikä tahtonut pysyä rattaissa, ei sitten millään. Ja niin se jäi...

Nyt ajattelin, että noita onnettomuutta edeltävinä kuukausina Diana oli yksinäisempi kuin koskaan. Pojat olivat lomalla koulusta, mutta eivät suinkaan viettäneet aikaansa pelkästään äitinsä kanssa. Suuri rakkaus sydänkirurgin kanssa ei edennyt Dianan haluamalla tavalla. Mies ei kestänyt julkisuutta, eikä luultavasti Dianan ripustautumista. Avioeron jälkeen prinsessa etsi edelleen tarkoitusta elämäänsä. Hovi oli pettynyt häneen ja nyt ”kansakin” oli kyllästynyt...

En usko hetkäkään, että Dodista olisi joskus tullut Dianan uusi aviomies. Se oli sellainen laastarisuhde, kesäromanssi, joka syksyn muuttuessa talveksi, olisi mitä luultavammin loppunut. Luulen, että Diana olisi vetäytynyt kuukaudeksi-pariksi täysin julkisuudesta, mikäli se nyt oli mahdollista. Sitten hän olisi pala palalta rakentanut itselleen uuden elämän. Ihan helppoa se ei tietysti, yhdelle maailman kuuluisimmista naisita, ollutUskon, että se olisi koostunut erillaisista hyväntekeväisyysprojekteista eri puolilla maailmaa. Valitettavasti
poikiensa kanssa hän ei pystynyt viettämään yhtä paljon aikaa kuin olisi halunut. Hehän olivat sisäoppilaitoksessa ja tapailivat lomillaan luonnolisesti myös isäänsä. Se kuitenkin on selvä, että pojilla ja äidillä oli erittäin lämpimät välit.

Poikien aikustuttua huomio olisi luultavasti siirtynyt äidistä poikiin, ja sittemmin heidän puolisoihinsa ja lapsiinsa. Dianakin olisi löytänyt rinnalleen uuden puolison, mutta tuskin sitä kirurgia ja nauttisi täysillä isoäidin roolista. Miehen kylläkin olisi pitänyt tottua julkisuuteen jo ennen Dianaa, sillä harva kestäisi olla kuvaajien loputtoman kiinnostuksen kohde. Olisko hän kateellinen Katelle? Tuskin. Helpottunut taitaisi olla, kun valokeila kohdistuisi hänestä johonkin toiseenkin. Omien kokemustensa jälkeen olisi ollut luonnollista, että hän olisi ollut Katelle tukena ja mentorina. Luulen, että he olisivat tulleet hyvin toimeen. Katen äiti Carol sitävastoin olisi kilpaillut lastenlastensa huomiosta. Kaksi kokkia ei välttämättä mahdu samaan keittiöön, noin niin kuin kuvainnollisesti. Ja kaunis hän olisi edelleenkin ja tyyli-ikoni tietysti.

Olin kerran Heathrown lentokentällä odottamassa miestäni, saapuvien aulaan saapui ylväs, vähän vanhempi rouva, kuluneen näköistä matkalaukkua vetäen.  Hänessä oli jotain sellaista, jota en osaa selittää. Oli pakko katsoa tarkemmin. Ylväs ryhti, jotenkin tutunnäköiset  kasvot ja sitten tajusin: kyseessä oli Dianan äiti. Liekkö tullut tytärtään tapaamaan Skotlannista? Diana muistuttaisi äitiään, jossa oli veilä vanhempanakin sitä jotain, joka pysäytti katsomaan uudemman kerran.

Haluaisin ainakin uskoa, että prinsessa olisi löytänyt tasapainon elämäänsä ja päässyt eroon katkeruudesta hovia ja prinssiään sekä tämän uutta vaimoa kohtaan. Siis jos hän edelleen eläisi...

Kohtalo puuttui kuitenkin yllättäin peliin. Ja yhtäkkiä aamutelevisossa puhuttiinkin kansan rakastamsta prisessasta, aivan toiseen sävyyn. Lööpit surivat kaunista ja hyväsydämistä Dianaa. Yhdessä yössä lehdistön parjaamasta Dianasta tulikin lähestulkoon pyhimys. Myöhemmin Mohamend Al Fayed syytti hovia salamurhasta. Uskokoon ken haluaa, mutta paparazit ne takaa-ajollaan Dianan tappoivat. Seurasivat häntä kuin näkäiset petoeläimet illallistaan.

En ole koskaan pitänyt Dianaa pyhimyksenä. Paremminkin olen tuntenut sääliä häntä kohtaan. Järjestetty, rakkaudeton avioliitto ja elämä nuorena untuvikkona, omia ikivanhoja sääntöjä noudattavassa, hovissa. Nuoresta tytöstä tuli kertaheitolla koko maailman omaisuutta, ilman minkäänlaista tukea ja valmennusta vaativaan roollin.  Sitten vielä vanhempien avioeron aiheuttamat perheongelmat ja bulimia. Rahasta ei tietenkään ollut pulaa, mutta onnea se ei kuitenkaan mukanaan tuonut.

Oltiinpa hänestä mitä mieltä tahansa, oli Dianalla kyky kohdata ihmisiä. Tämä taito muilta kuninkaallisista puuttui. Diana ja Fergie olivat kuin a breath of fresh air kaavoihinsa kangistuneessa ja tunkkaisessa hovissa. Dianalle olisi varmasti löytynyt paikka ja tehtävä tässä maailmassa, ilman mitään kuninkaallisia titteleitä. RIP.
Mielestäni Dianan kaksi kauneinta iltapukua. En osaa päättää kummasta pidän enemmän.

Kuvat: Pinterest

Tässä vielä videonpätkä NIISTÄ häistä. Muistan kuinka lumoutuneena seurasin vuosisadan rakkaustarinaa televisiosta.Ja Elton Johnin Goodbye England's rose...


10 kommenttia:

 1. Myös meidän TV:stä on viime päivinä tullut dokumentteja Dianasta. Hänen kuolemansa sai aikanaan yhtä paljon huomiota kuin John F. Kennedyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Diana vaan näyttää olevan edelleen suosittu, kun joka kanavalta pukkaa dokumenttejä. Olihan se kyllä järkyttävä loppu...

   Poista
 2. Mä muistan, että me oltiin Lontoossa jonkin aikaa ennen Dianan kuolemaa ja joku tabloid kirjoitti etusivulla kissankorkuisilla kirjaimillla THE KISS, kun Diana ja Dodi oli nähty suutelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EI ollut helppoa seurustella Diana kanssa, kun kuvaajat pyörivät jatkuvasti ympärillä. Toisaalta luulen, että Dodi nautti julkisuudesta.

   Poista
 3. Saksassa on tullut myös viikon ajan varmaan joka ilta dokumentteja Dianasta. Niitä olen tuijottanut nauliintuneena, mies kyselee että eikös tämä tullut jo? En voi myöskään uskoa että tästä on jo 20 vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niihin kyllästy, minäkin katsoin monta. Tuntuu, että kaikki tapahtui vasta eilen.

   Poista
 4. Minä kuulin mieheltäni aamulla herätessäni, että Diana on kuollut. Nyt olen seurannut televisiosta dokumentteja Dianasta...koskettavia varsinkin se, jossa prinssit kertovat äidistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota dokumenttiä en ole vielä nähnyt, vaikka siitä on kyllä paljon lehdissä kirjoitettukkin. Pojat menettivät äitinsä aivan liian aikaisin.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!