tiistai 2. toukokuuta 2017

Teerituaaleista

Sehän nyt tiedetään, että teenystävän on helppo sopeutua näille saarille. Irlantilaisessa keittiössä useimmiten painettu "nappula" löytyy takuuvarmasti vedenkeittimestä. Teeveden pitää olla kuumaa ja vaikka vesi olisi juuri kiehunut, keitetään se vielä varmuuden vuoksi uudestaan. Kuinkahan monta kertaa olen saanut käteeni tulikuuman, täyden teemukin ja siinä samalla lähestulkoon polttanut sormeni? Kuumaa teetä on pakostakin läikkynyt housuille ja lattialle. 
Kahden vilkaan pojan äitinä olen pelännyt, että vieraiden huolettomasti pöydänreunalle jätettyjen, teekuppien sisältö polttaa taaperot. Teetä kun ei juoda läheskään aina pöydän ääressä, vaan milloin missäkin. Muistan au-pairina Brightonissa keränneeni aamuisin likaisia teekuppeja ympäri talon ja ulkoakin. Teekuppi jäi juuri siihen missä kohtaa jano oli taltutettu. Joskus mukista oli hörpätty vain pari kertaa. Ei meilläkään teetä juoda aina pöydän ääressä, ja siksipä olohuoneessa on ahkerassa käytössä pienet neliöt "matot" kupin alle. No, enää ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että pojat polttavat itsensä.Niin, eikä sekään riitä, että vesi on kiehuvaa, vaan usein näkee, että myös muki huuhdellaan kiehuvalla vedellä. Vasta sitten siihen kaadetaan joko valmiiksi haudutettu tee tai kiehuva vesi. Se ei pieneen päähäni mahdu, että miksi ihmeessä muki täytyy täyttää ihan piripintaan asti. Sitten tuodaan mukit olohuoneeseen ja perässä vain näkyy teejuova, kun sitä on roiskunut lattialle ja pahimmassa tapauksessa matoille ja vielä kokolattiasellaisille.

Katselin viikonloppuna meidän olkkarin lattiaa sillä silmällä ja kyllä, todistusainestoa oli siitä, että teetä on juotu, kuppi jos toinenkin. Ja että mukit eivät vain pääsisi kaapista loppumaan, ostin pojille Suomesta pienet tuliaiset. Kumpikin oli pieninä varsinaisia Vaateramäen Eemelin ystäviä, joten eihän näitä voinut mitenkään kaupanhyllylle jättää.10 kommenttia:

 1. Ahaa! Minulle on uskoteltu, että on olemassa joku kello viiden tee- seremonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on. Jos oikein hienoja ollaan, niin silloin syödään pieniä voileipiä, sconesseja ja kakkuja. Teetä puolestaan juodaan hienoista posliinikupeista.

   Poista
 2. Enpäs tiennyt että teilläpäinkin on teeseremonioita,hauska lukea niistä:) Olen joskus ollut japanilaisessa teeseremoniassa,mutta en muista siitä paljoakaan.
  Mutta,juodaanko teillä kahviakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä juodaan. Yleensä kaapista löytyy murokahvia!

   Poista
 3. Meillä juodaan paljon teetä eikä ikinä käytettäis esim. pussiteetä, kun sen sisältö on pelkkää pölyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et siis ole maistanut "meidän" Barrys teetä, joka on hyvää pussissakin. Sitten kun vihdoinkin tulet tänne, juotan sinulle oikein kunnollista irlantilaista teetä!

   Poista
 4. Tee on hyvää ja siitä löytyy paljon enemmän variaatioita kuin kahvista. Mutta kuka pystyy juomaan kiehuvan kuumaa teetä, ellei viileä kuppi viilennä sitä, kun siihen kaadetaan tee? Minulla on herkkä suu, joten jäähdytän sekä teen, että kahvin. Ehkä irlantilaiset ajattelisivat minun pilaavan teen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä teen pitää olla tulikuumaa. Suunsa siinä polttaa! Irlantilaiset tosiaan ajattelisivat, että miksi tuo juo kylmää teetä!

   Poista
 5. Hahha, ihmettelin miksi kirjoitat teestä kun luin otsikosta, että teeristä on kyse :D Teerituliaisia..
  Mutta joo, tuo piripinta ei mene täällä minunkaan ymmärrykseeni, teehenkin lisään aina kylmää vettä, mutta vajaa kuppi ei taas mahdu muiden ymmärrykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ja teeri...sama asia! Ha! Minua sitten ärysttää, kun teetä roiskuu matolle. Meillä töissäkin on lattialla sellainen juova. Vievät mukeissaan teetä tai kahvia työpöydälle ja osa roiskuu iloisesti maahan.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!