perjantai 28. huhtikuuta 2017

Pitkä viikonloppu ja vuodenaikojen vaihtumattomuus

Pitkä viikonloppu otetaan kiitollisina vastaan. Ei mitään pakollista tekemistä tiedossa, ja se on juuri se juttu, jota olen kaivannut. Vappua täällä ei vietetä, joten tippaleipiä ja simaa pääsen nauttimaan vain Facebookin kuvien välityksellä. Toukokuun ensimmäinen maanantai nyt on vaan yleinen vapaapäivä eli bank holiday. Nämä yleiset vapaapäivät ja koulujen lomat kannattaa ottaa huomioon, jos tänne suunnittelee matkaa. Ne kun välttää, on majoitus ja autonvuokraus edullisempaa ja muutenkin suosituimmissa kohteissa väljempää. 

Meilläkin lämpötilat ovat laskeneet, ja yhtenä aamuna oli autonikkunat jäässä. Ei nyt sentään lunta niin kuin Suomessa. Surkuhupaisaa on lukea lehdistä ohjeita täydelliseen vappupiknikkiä varten. Lapsuuden vapuista muistan sen, että seurakuntatalolla järjestettiin lapsille vappuna juhlat. Sitä olisi halunnut laitta päälleen jotain kesäistä, mutta aina oli todella kylmä. Tänne on viikonlopuksi luvassa sadetta, mutta en aio siitä masentua. 

Mainokset haluavat saada meidät ostamaan ihania puutarhakalusteita ja grillejä. Puutarhakalusteisiin kuuluu tietysti osana ihanan muhkeita tyynyjä. Todella käytännöllistä täällä sateiden luvatulla saarella. Suomeen sentään yleensä tulee kesä, meillä sekään ei ole takuuvarmaa. Saatamme nimittäin siirtyä keväästä suoraan syksyyn. 

Minulta kysytään usein, että onko siellä ihan oikeasti vihreää läpi vuoden. Vastaus on kyllä on. Ruoho on vihreää 12 kuukautta vuodesta, mutta talvikuukausina sen kasvu hidastuu. Loka-marraskuussa leikkaamme nurmikon viimeisen kerran ja sitten taas huhtikuussa aloitamme uudestaan. Lehtipuista lehdet tippuvat syksyllä, mutta yleisilme pysyy vuodenajasta riippumatta vihreänä ja vehreänä. 

Vuodenaikojen vaihtuminen ei ole ollenkaan yhtä hyvin havaittavissa kuin Suomessa. Välillä tuntuu, että sää on sitä samaa vuodenajasta toiseen: erittäin vaihtelevaista. Ei siis koskaan kannata suunnitella mitään hyvän sään varaan. Grillaaminen onnistuu sateella katoksen alla, ja juhlapaikka pitää valita niin, että sää ei pilaa tilaisuutta. 

Tämä vuodenaikojen samankaltaisuus näkyy myös katukuvassa. Täällä ei välttämättä tarvitse eri vaatteita eri vuodenaikoja varten. Sillä Suomen välikauden takilla pärjää täällä lähes läpi vuoden. Kesällä näkee naisilla saapikkaita ja talvella pikkukenkiä. Kun aurinko vähänkään pilkahtaa esiin pilven takaa, vaihtuvat pitkät housut nopeasti shortseihin. Irlantilaisten verenkierto on jotain ihan omaa luokkaansa, ja sitä ei suomalainen koskaan opi ymmärtämään. He ovat tottuneet kylmään ja kosteaan jo pienestä, joten auringosta otetaan kaikki irti, vaikka asteita mittarissa olisi vain + 16 c. Pipo ja käsineet eivät kuulu vakiovarusteisiin edes talvella.

Vauvojen ja lasten vähäinen vaatetus saa minut edelleen värisemään "myötä"kylmästä. Rattaissa istuu sinikätinen, räkänenäinen ja lakiton pikkuinen, eikä äiti ole moksiskaan. Pieni tyttövauva konttaa kylmällä lattialla mekko päällä ja nilkkasukissa.  Muiden poikein kanssa omat poikani pelasivat jalkapalloa shortseissa, läpi vuoden. Valmentaja saapui paikalle t-paidassa. Aina. Lenkillä käydään shortseissa tammikuussa ja heinäkuussa. 

Vähäisestä vaatetuksesta huolimatta, näistäkin lapista kasvaa ihan terveitä nuoria ja aikuisia. Pidän suuni supussa, enkä ala neuvomaan. Jos kuitenkin minulla olisi vauva, jota nukuttaisin vaunuissa ulkona, saisin luultavasti sosiaalitädit meille. Kannattaa siis pitää vauvat nukkumassa sisällä, ja elää maassa maan tavalla. Lapset puin sään mukaan ja auton takakontissa oli aina varapipo ja käsineet, ihan vaan varmuuden vuoksi. Meillä ei paleltu ulkona ja todella vähän sairasteltiinkin.  Olisikohan se niin, että harvoissa taloissa on aina sen verran viileää, että pojat karaistuivat ihan huomaamatta? 

Rentoa perjantai-iltaa teille kaikille! Nautitaan!12 kommenttia:

 1. Lyhyen kokemuksen perusteella tuo pukeutuminen pitää niin kutinsa. En vain ymmärrä miten tarkenevat? Lasta olen "salaa" kuitenkin nukuttanut ulkona.
  Mukavaa pitkää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Ei näillä ole täällä ollenkaan yhtä kylmä kuin meillä. Yksi työkaveri tulee kesättalvet töihin t-paidassa. En ole koskaan nähnyt hänen edes pitävän takkia päällä. Kai se karasituminen pitää aloittaa jo vauvana. Ei siihen muuten totu.

   Poista
 2. Kauniilta siellä näyttää - olkoonkin että kunnon kesää ei välttämättä tule. Vaan eipä sitä nykyisin enää aina tänne Suomeenkaan tule - eikä kunnon vuodenaikojakaan. Itse en ole vielä edes ns. välikausitakkeja enkä keväisempiä kenkiäkään edes etsinyt esille - talvivaatteilla on menty ja mennään varmaan vappukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä Suomessa säät ovat kyllä täysin sekaisin. Toivottavasti et tarvitse talvitakkia juhannuksena.

   Poista
 3. Ihania kuvauskohteita taas! -E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nämä kaikki "kohteet" ovat ihan meidän lähellä.

   Poista
 4. Sielläpäin suhtaudutaan kyllä kylmään suomalaisesta näkökulmasta erikoisesti! Tosin Suomessakin näytetään vetävän usein kesävaatteet päälle ihan vain sen vuoksi, että on aurinkoista ja kalenteri lupaa kesää. Viime alkukesä oli Suomessa hurjan kylmä. Olimme Suomessa lomalla ja meillä Afrikanasukeilla oli vielä lämpimät takit päällä kun näimme paikallisia nuoria naisia Etelä-Suomessa ottamassa bikineissä rannan tuntumassa aurinkoa, olisikohan ulkona ollut silloin 15 astetta jos sitäkään.

  Meilläkään ei täällä vuodenaikojen vaihtumista juuri huomaa. On aina joko koko kuuma tai sitten ihan tosi kuuma. Mutta eilen ripotteli ihan aavistuksen vettä! Touko-lokakuun välillä joskus ihan vähän satelee, lopun vuotta ei käytännössä ollenkaan. Sade on minulle nykyään jotain niin hienoa ja harvinaista, etten meinaa saada siitä tarpeekseni. Ihan vain jo sadepilvet ihastuttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, Kata. Voisin lähettää sinulle monta sadepilveä sinne. Teille niistä olisi sekä hyötyä ja iloa. En tiedä miten kestäisin noita teidän ainasia helteitä. Enerigaa tuskin minulla olisi mihinkään. Istuisin vain ilmastoidussa huoneessa ja joisin jääkylmää vettä.Onneksi pääsette kesällä Suomeen vilvoittelemaan. Ja jos sadetta kaipaat, niin tervetuloa Irlantiin. Viihdyt varmasti!

   Poista
 5. Ihanan näköistä teillä. Ei meilläkään enää huomaa vuodenaikojen vaihtumista. Olipa vappu, juhannus tai joulu, sataa räntää ja "lämmintä" on pari astetta. Rentouttavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tämä Suomen vuodenaikojen samanlaistuminen ilmaston lämpenemisestä johtuvaa? Ei oikein mahdu minun päähäni. Silloinhan siellä pitäisi olla lämmin, eikä vappua ja juhannusta vietettäisi räntäsateessa.

   Poista
 6. Katselen lakkaamatonta sadetta ulkona ja kyllä, vihreältä näyttää...mies jo eilen innostui vanhojen autojen näyttelystä, arvasin että näin siinä käy, sataa niin ettei tule muuta kuin lähikuvia sadepisaroista konepellillä...! En edes lähtenyt mukaan. Just postista putosi Woodies-puutarhakaupan esite, jossa on niitä kangastyynyjä ja puukeinuja ja kynttilälyhtyjä puutarhassa. Tyynyt homehtuu, kaikki puinen lahoaa ulkona melkein vuodesa, ja tuuli puhaltaa kynttilät sammuksiin. Harvoin on kesälläkään illalla Irlannissa niin lämmintä että viitsisi kaivaa grillin esille. Suomessa sentään illallakin voi vielä olla ulkona, jos on ollut hellepäivä. Mutta ehkä tämä ei ole mitään sen rinnalla, että Suomessa sataa vappuna lunta! Hyvää vappua sinnekin, vaikkei se enää tunnu meikäläiselle yhtään miltään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita muhkeita kangastyynyjä en kyllä ymmärrä. Kuka niitä ostaa? Aurinkovarjokin on ihan hyvä olla, mutta sen pitää kyllä olla sadetta pitävä. Sinähän tiedät, että miellä grillataan katoksen alla. Ei haittaa vaikka sataa. Milloinkas tulet taas grillaamaan?

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!