torstai 12. tammikuuta 2017

Minäkö muka vanha nainen?

No, en varmasti ole. Tai ehkä vanheneva, mutta että vanha? Niin se vaan on, että kun ikää mittarissa alkaa olla lähemmäs viisi ja nolla, ei työelämässä enää olekkaan kovin kysyttyä tavaraa. Jos työt yhtäkkiä loppuvat, voi uuden löytyminen olla aika vaikeaa. Kanssasi kilpailee joukko nuorempia kandidaatteja, jotka ovat koulutetumpia, täynä virtaa, halvempia, mukautuvampia ja nopeampia. He osaavat kehua sujuvasti CVssään taitonsa ja koulutuksensa. Haastattelu sujuu kuin hyvin harjoiteltu näytelmä. On mietitty tarkkaan miten kääntää omat heikkoudet vahvuudeksi.

Tuntuu, että elämän - ja työkokemuksella ei ole juurikaan arvoa nykyisin. Eikä myöskään sillä, että on ollut lojaali edelliselle työnantajalle. Vanheneva nainen, jolla on vakaa työpaikka, saa olla siitä ihan oikeasti kiitollinen. Vaihtamista voi tietysti miettiä, mutta järkevää se ei välttämättä ole. Tai onko näitä pysyviä työpaikkoja enää olemassakaan? Enkä joillakin aloilla, mutta suurin osa meistä voi saada lopputilin milloin vain. 

22 kommenttia:

 1. Ihania ilta-kuvia!
  Suomen ikärasismista en tällä hetkellä osaa sanoa, mutta lähes kaikkialla sitä kai on. Ja samaan hengenvetoon sanon saman kuin sinä, eli että se nyt vasta on typerää.
  Meillä viisikymppisillä on kyllä sellainen annos iän mukanaan tuomaa tietoa, taitoa, ymmärrystä ja elämänkokemusta, että on suoranaista hulluutta heittää niitä hukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kuvat otin ennen joulua. Kerrankin. Oli todella erikoinen valo ulkona.
   Toisaalta eläkeikää halutaan nostaa, mutta samalla ilmaistaan vanhemmille työntekijöille, että teistä ei ole enää mihinkään. Ei mitään järkeä.

   Poista
 2. Itse täytän parin kuukauden kuluttua 49 ja sain juuri työpaikan oltuani vajaat kaksi viikkoa työttömänä työnhakijana. Lähdin yli viisi vuotta sitten pitkäaikaisesta työpaikastani uusia tuulia kokeilemaan....matkaan mahtuu vajaan kahden vuoden työttömyys ajankohtana jolloin Suomessa oli ymmärtääkseni ihan yleisestikin vaikea löytää kenenkään töitä (2013 +), mutta taas vuoden 2015 alussa työllistyin ja nyt onnisti näin pikaisesti kun edellinen määräaikaisuus loppui :) Tällä kertaa en ehtinyt edes hakea kuin paria paikkaa, joten en tiedä kuvastaako tämä yleisen tilanteen parantumista vaiko että kävi vain tuuri :) Haluaisin uskoa niin, että on olemassa hyviä taloja/työnantajia joiden HR ja esimiehet tiedostavat kuka on hyvä työntekijä olipa henkilö minkä ikäinen tahansa...mutta on se ikärasismi varmasti ihan tosiasia Suomessakin ja eritoten tietyillä aloilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea uudesta työpaikasta. Hienoa, että onnistuit saamaan töitä. Todella upeaa huomata, että ikärasismi ei ulotu kaikille työpaikoille. Toivottavasti viihdyt!

   Poista
 3. Nyt osuit aiheeseen, jota olen työstänyt vuosia löytämättä mitään selitystä. Vanheneva nainen herättää "pelkoa" kaikkialla Euroopassa. Miksi näin, sitä on vaikea analysoida, sillä onhan kaikilla mies(nais)puolisilla työntekijöillä kosketusta vanheneviin, vanhoihin naisiin puolisoina, äiteinä, täteinä jne. Tietysti nainen ei ole aina samassa jamassa, riippuen maasta/paikasta, työstä ja asemasta. On paljon esimerkkejä 50+v, jotka ovat saaneet uudeen haasteen, mutta niin paljon on niitä jotka eivät. Määrätyssä iässä naiset "joutuvat roikkumaan" töissä, jotka eivät enää vastaa toiveita ja/tai osaamista. Jättäytyminen voi olla kohtalokasta ja viimeistään sen huomaa, kun eläkepäätös tulee. Ja kun tämä naiset olisivat niitä ihan parhaita työntekijöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä ole mitään järkeä. Itse en ole mikään uraihminen ja tiedän, että nykyinen työnkuvani ei tule koskaan suuresti muuttumaan. Etenemismahdollisuudet ovat myös poissuljettu mahdollisuus. Toisaalta stressitön työ tarkoittaa sitä, että työasioita ei tarvitse vapaa-aikana miettiä ja voi täysin panostaa harrastuksiin ja omaan elämäänsä. Mikä ainakin minulle on todella tärkeää.
   Mutta miksi vanheneva nainen herättää pelkoa, sitä en ymmärrä minäkään.

   Poista
 4. Tässä maassa myös todella paljon ikärasismia,ja vaikka edellinen presidentti oli töissä vielä yli 90-vuotiaana,niin silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä täältäkin löytyy. Toisaalta täällä on paljon naisia, jotka eivät ole lasten synnyttyä olleet päivääkään töissä.

   Poista
 5. Olen sosiaalialalla, jossa työpaikkoja on riittänyt. Nyt kun täytän tänä vuonna 53 vuotta ja olen ollut saman työnantajan palkkalistoilla pian 16 vuotta...olen miettinyt tulevaisuutta! Toisaalta olen tyytyväinen, mutta toisaalta olisi välillä kiva tehdä jotain muutakin. Liian arka olen kokeilemaan uutta. Jos joutuukin ns. ojasta allikkoon?! Pari kertaa olen meinannut hakea paikkaa, jossa vuoden päästä onkin porukkaa pistetty pihalle. Olen näistä kokemuksissta säikähtänyt. En koe olevani yhtään vanha. Työkaverit enimmäkseen samaa ikäluokkaa, muutama nuori tosin on ja joskus mietin, mitä he ajattelevat meistä "vanhoista"? En uskalla kysyä ja kertoisivatko lie totuutta! :) Yritän pysyä kehityksen mukana. En tiedä kuinka kauan se vielä onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vaihtaminen pelottaa minuakin. Entäs jos ei viidy tai paikka pistetään kiinni? Mielummin se tuttu ja turvallinen, vaikka vähän tylsäkin.
   Yritän olla avoin kaikelle uudelle ja oppia aina jotain lisää. En halua olla se vanha tompelo, joka ei tajua enää mistän mitään!

   Poista
 6. Kyllä Suomessa on totisesti ikärasismia työpaikkojen saannissa. Toisaalta halutaan pitää ihmiset töissä mahdollisimman pitkään ja puhutaan eläkeiän korottamisesta. Joillakin aloilla se on fyysisesti mahdotontakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä yhtälö ei toimi. Ei haluta ottaa töihin yli 50 v, mutta eläkkeelle ei kohta pääse kuin 70 v. No, kaippa ne viisaamaat tietävät, mitä tekevät. Vai tietävätkö?

   Poista
 7. Hienoja kuvia. Kiitos. Tuo iän perusteella syrjiminen ja eläkeiän nosto ovat yhteen sovittamaton yhtälö. Kaikkea hyvää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Joskus olen minäkin oikeaan aikaan illalla kamerani kanssa liikkeellä. En kyllä haluaisi enää 70 v olla työelämässä mukana. Tällä menolla mennää työelämästä suoraan vanhainkotiin.

   Poista
 8. Juuri taannoin satuin seuraamaan Sveitsin tv:stä ohjelmaa, jossa oltiin huolissaan maassa vallitsevasta ikäsyrjinnästä koskien viidenkympin paikkeilla olevia miehiä. Työttömäksi joutuessaan tällaisen jopa hyvin koulutetun on vaikea työllistyä. Työttömyyshän on maassa varsin alhainen, mutta näin näköjään kuitenkin Sveitsissäkin.
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista tuo, että 50 v miehiä syrjiään. Ovatkohan he työnantajan mielestä liian kalliita tai sopeutumattomia? Olisi mielenkiintoista kuulla rehelliset syyt.

   Poista
 9. Meiltä irtisanottiin ja laitettiin pakkolomalle ainoastaan vanhempia työntekijöitä, naisia ja miehiä. Itse olen 51-vuotias nainen, nyt pätkätöissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta. Kokemuksella ei ole enää mitään arvoa eikä lojaalisuudella. Toivottavasti pätkätöitä riittä.

   Poista
 10. Minä olen siinä onnellisesa asemassa, että olen vakinainen työntekijä valtion palkkalistoilla, jossa on ikälisät ja kaikki turva. Iän noustessa lähemmäksi 60 kuin 50 olen kypsä vaihtamaan alaa, mutta totta kai turvallisen työn jättäminen pelottaa. Toisaalta tiedän, että en jaksa tätä työtä 67-vuotiaaksi, jolloin vasta saisin kansaneläkkeen. Kotiäitinä olo 15 vuotta söi mahdollisuuteni työeläkkeeseen, joten senkään puolesta ei työssäkäynti kannata. Mietin, että minulla on ehkä 10 aktiivista vuotta jäljellä elämässä, jos kaikki sujuu hyvin. Mitä haluan vielä ehtiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet ainakin tehnyt rohkeita vaintoja ja näytit, että vanhempanikin voi toteuttaa unelmiaan. Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä vielä keksitkin. Ehkä vielä luemme sinun kirjoittamaasi kirjaa!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!