torstai 10. marraskuuta 2016

Viikon varrelta

Meillä sää kylmeni yhdessä yössä. Mukavan leuto ja sateeton lokakuu loppui, ja tässä viikolla on ollut ensimmäinen kunnon sadepäivä, pitkään aikaan. Ei minua kylmä sää haittaa, kunhan on kuivaa. Tänä iltana on ohjemassa ikkunoiden tiivistäminen. Olohuoneen ikkunan raosta käy viima. Samoin bloginkirjoitushuoneen ikkunailmastointi toimii. Sinnekin tarvitaan tiivistettä. Sanottakoon nyt vielä kerran, että irlantilaisissa taloissa ilmanvaihto pelaa aina! 

Suomessa puolestaa näyttää olevan jo lunta. Jospas pitkästä aikaa saisimme lakeusillekkin valkean joulun. Ei se joulu oikein joululta tunnu, kun on vain mustaa ja pimeää ympärillä. Loma kuluisi pojillakin paljon sukkelammin, kun voisi käydä laskettelemassa, vaikka joka päivä.

Rapakon toisella puolella on sitten valta vaihtumassa. Kyllästyin koko vaalikampanjaan jo aikoja sitten. Sellaista suureellista sirkusmeininkiä, jota en jaksanut seurata. No, nyt on kansa puhunut ja saanut presidenttinsä. Että onnea ja menestystä sinne vaan. Tai niin kuin Niinistö fiksusti sanoi, että onnea ja viisautta. Toivottavasti sitä viistautta löytyy uuden presidentin lähipiiristä, koska Mr. T näyttää olevan vajausta sillä rintamalla. 

Juniori koulu oli kaksi päivää kiinni, juuri sopivasti syysloman (1 vko) jatkoksi, kun osa maan opettajista oli lakossa. No, kerrankaan ei vaikuttanut meihin, koska Junsku on parhaillaan työharjoittelussa asianajotoimistossa. En jaksa uskoa, että tämä lakkoilu jää tähän. Sääliksi käy niitä oppilaita, joilla on keväällä edessä tärkeät kokeet. Koulunvaihto syksyllä on edelleen mielessä, jos vain kukkaro antaa periksi. 

Tässähän on vielä hyvin aikaa pistää koulu kiinni ennen joululomaa (2 vko), "hiihto"lomaa (1 vko), pääsiäislomaa (2 vko) ja kolmen kuukauden kesälomaa (12 vko)... Meillä täällä lomaillaan lähes viisi kuukautta vuodesta, mutta silloin ei tietysti lakkoilla!

Mutta en nyt jaksa enempää päätäni vaivata Trumpilla tai lakkoilevilla opettajilla. Keskityn mielummin siihen, että viikonloppuna alkaa täällä filmi festivaalit. Ostin jo liput kolmeen näytökseen, joten istua saa ja popcorneja popsia! 

Kaima-Saaraa eli  Saara Aaltoa jännitin taas viime viikonlopun. Ai, että olin onnellinen, kun hän pääsi jatkoon. Sama jännääminen edessä taas tänä viikonloppuna. Nyt Suomessakin on herätty, kuinka monipuolinen esiintyjä hän on. Eipä välillä kelvannut hänen musiikkinsa edes radiossa soitettavaksi... Saara muuten on todella sujuvasanainen haastatteluissa, ja englanti sujuu loistavasti. Toivottavasti X-Factorista poikii töitä tulevaisuudessakin. Valitettavan monille se on vain sellainen lyhyt pyräys, eikä heidän nimiään edes muisteta parin vuoden kuluttua.

Ja sekin hyöty tästä kaiman esiintymisestä on, että minunkin nimeni ostataan nykyisin kirjoittaa oikein. Saara kahdella aalla niin kuin se X-Factorin Saara!

Niin, ja sitten minua on alkanut jo jouluttamaan. Aivan liian aikaisin, mutta minkäs teet. Aion vallata huomenna ruokapöydän ja tehdä joulukoristeita. Korttejakin varten on materiaalit ostettu, eli ei muuta kuin hommiin. 

Eipä tänne tämän ihmeellisempää kuulu näin torstaina. Mitäs te olette viikolla puuhanneet? Joko on alkanut jouluttamaan?

25 kommenttia:

 1. Hei,
  Pakko kommentoida Saara Aaltoa, kun hän taitaa itsekin tuoda esiin, että ei saa arvostusta Suomessa. Kyllä viimeistään Voice of Finlandin aikana kävi kaikille selväksi kuinka tavattoman taitava laulaja ja esiintyjä hän on, mutta hänen valitsemansa oma musiikkityyli, "eeppinen rakkauspop" ei ole kovin suosittua. Levynsä lienevät aika eri tyyliä kuin vaikka tämän kisan esitykset, ei mitään radiohittiainesta. Tylsä on tylsää taitavastikin esitettynä. Mukavaa loppusyksyä/alkutalvea t. Liisa Inkeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aivan menettänyt sydämeni Saaralle ja musiikilleen!! Ja kuuntelen nyt ihan eri korvilla myös musiikkiaan vuosien varrelta, sitä löytyykin paljon tallennettuna esim. YouTubeen. Kun ei anna enää painaa ja vaikuttaa tämän Saaran kohdalla olleen yleistyksen ja leiman: "Tylsä on tylsää taitavastikin esitettynä,", niin saa kokea suuria tunne-elämyksiä musiikkinsa kautta. Saara kuuluu suurille estradeille, Suomessa häntä ei ole ymmärretty vaan latistettu. Levysopimus olisi varmaankin irronnut suomenkielisellä musiikilla, mutta onneksi Saara on pitänyt pintansa ja fokuksensa kirkkaana ja todella sinnikkäästi uurastanut uransa eteen ilman suurempaa tukea Suomen musiikkivaikuttajilta. Onneksi X-Factor UK:n kautta minäkin viimein tajusin kuinka lahjakkaasta taiteilijasta onkaan kysymys ja oikeasti avoimin mielin tutustuin häneen ja sitä myöten ihastuin. Toivon hänelle vain hyvää, ihana ihminen myös luonteeltaan!
   Mari

   Poista
  2. Saara on tosiaan kuin luotu esiintymään suurille estraadeille ja ennen kaikkia musikaaleihin. Suomessa piirit ovat hänelle liian pienet ja jos ei suostu muuttamaan tyyliään, niin tie on vastassa.
   Toivottavasti hän pääsee X-Factorissa finaaliin ja vaikka ei voittaisikaan tämä kokemus toisi tulevaisuudessa töitä.
   Mutta niinhän se on, että miellä on kaikilla oma musiikkimakumme ja minä olen aivan myyty Saaran musiikille. Youtubesta olen tainnut kuunnella kaikki hänen esittämänsä vanhat ja uudet kappaleet.

   Poista
 2. Minä tunnustan olevani joulua karsastava ihminen. En kestä kun joululaulut soivat jo puolesta kesästä ja kaikenlaista markkinameininkiä ilmestyy joulun varjolla. Minä himmailen mahdollisimman lähelle joulua ja sitten nautiskelen raskaasti. Mutta kynttilöitä pitää alkaa sytytellä pimeyden keskelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en kestä tätä kaupallista ryysistä, mutta otan rusinat pullasta. Nautin jouluvaloista ja tunnelmasta jo hyvissä ajoin. Tälläiset ylireippaat joululaulut ärsyttävät ja kaupassa tekee mieli laittaa pumpulit korviin. Kynttilät palavat meilläkin harva se ilta.

   Poista
 3. Täällä taas tuli pari kunnon hellepäivää ,vaikka oli jo alkanut viilentyä .Huh,tänään oli tosiaankin kuumaa !En muista tällaista tähän aikaan vuodesta mutta toivottavasti jatkossa viilenee. Täällä ei joulua näe samoin kuin muualla paitsi muutamissa paikoissa,mutta esim. viikon alussa kuvasin (blogissa) kaupan jossa oli paljon joulukrääsää.Löysin myös suklaisia joulukalentereita herkkukaupassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa teidän joulukalentereiden suklaat sulaa ennen joulupäivää! Tuntuu kyllä ihan ihmeelliseltä, että siellä oikeassa joulumaassa ei ole ollenkaan jouluista.

   Poista
 4. Hienot köynnöksen kuvat. Eipähän taida siellä talot homehtua, kun eivät ole liian tiiviitä. Hyvää loppuviikkoa sinulle Trumpista ja lakoista huolimatta. :) (Vaaleansininen pipo on työn alla )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kyllä täällä homettakin on. Meidän auto oli kerran kolme viikkoa korjaamolla, kun olimme lomalla. Ikkunat olivat tiukasti kiinni ja kun avasin ovein huomasin kauhkseni, että penkeissä oli hometäpliä. Ei auttanut kun ottaa imuri esille ja sitten pyyhkiä penkit kostealla rätillä.
   Tiivistin kaksi ikkunaa ja nyt on huomattavasti lämpimämpi niissä huoneissa. Kylmä ja kostea on huono yhdistelmä.

   Poista
 5. Ateenassa myytiin jo lokakuun loppupuolella joulukraasaa vaikka kuinka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, siellähän ollaan olut ajoissa liikkeellä. Ostitko mitään?

   Poista
 6. Miksi Irlannin opet lakkoilee?
  t. ope Suomesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on siis kaksi eri liittoa opettajilla, joista toisen jäsenet olivat lakossa ja toisen eivät.

   http://www.irishexaminer.com/ireland/teachers-strike-department-agrees-process-with-school-boards-to-arrange-cover-during-strike-action-426417.html

   Minua suututtaa se, että kun viime kerralla työehtosopimus tehtiin päättivät opettajat, että uusien opettajien palkkaa piennetään. Eli otetaan uusilta enemmän ja vähemmän heiltä. Nyt sitten on ääni muuttunut kellossa ja he ovat kummasti huolissaa uusta tulokkaista.

   Sitten eivät haluaisi valvoa oppilaita ja siitä pitäisi saada lisää palkaa. Viiden kuukauden lomilla ja yhtenä maailman parhaiten palkkatuina opettajina en kyllä kehtaisi lakkoilla. Siis ihan vain oma mielipiteeni.

   Poista
 7. Kiitos taas SAAra kivasta postista. Muutimme Irkkuihin Bostonista 20v sitten. En tykännytUS asenteesta aseihin, religious right, koulutuksen epäarvoisuudesta jne. Nyt tuntuu kuin olisi 'dodged bullet' Trumpin ajan alkaessa. Harmittaa vain kun emme ihan Suomeen asti jaksaneet - 1995 ei vielä Suomen kouluja ja elintasoa niin hehkutettu. Suomen opettajat kuulostavat mahtavilta! Irkuissa opet aina lakkoilee. Nytkin on kysymys vain yhdestä extra tunnista ( supervisory viikossa). Onneksi lapset on jo unissa ja työelämässä. Ei se koulutus niin hääppöstä ollut. Liikaa aikaa tuhlataan uskonnolle ja iirin kielelle. Onneksi nyt voi jo kouluuttaa Educate Together kouluissa. Vanhassa kotikaupungissani Kenmaressa on jope aloittanut Steiner koulu! Kaikki laahaa n 20 takana.
  Mutta ihana syksy on ollut!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan jo sitä päivää, kun ei tarvitse olla tämän maan koulujen kanssa missään tekemisissä. Iirin kielen kanssa on meilläkin hikoitu, mutta ei auta itkut markkinoilla. Tuntuu, että alakoulussa homma vielä jotekin oli hanskassa ja opettajat luokissa, mutta yläkoulun touhu on kyllä jotain aivan ihmeellistä. Yksityistunneista olemme maksaneet itsemme kipeiksi. Missä muuten asustat nykyisin?

   Poista
 8. Kyllä alkaa jo joulumieli tulla, kun Dunnesissakin oli niin söpöjä koristeita. Yritän vielä himmata ensi viikkoon ja kieltämättä joululaulut jossakin puodissa taustalla tuntuivat vähän hassuilta. Äitini toi glögiä lokakuussa pullollisen ja sitä olen vähän maistellut. Killarneyn jouluvalot sytytetään viikon päästä eli sit varmaan voi kotiinkin ruveta joulua koristelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen vielä pitänyt koristeet laatikoissa. Yritän jaksaa joulukuun alkuun asti. Sitten vaan kaikki esille. Tarvitsemme valoa pimeään maailmaan.

   Poista
 9. Olen varma, että kaupallisuuden nimissä tulevaisuudessa hyvinkin pian Halloween ja joulu yhdistetään Irlannissassa, tai sitten joulu alkaa jo ennen kurpitsaviikkoa.
  Bridget, samaa mieltä iirinkielen ja uskonnon yliannostuksesta (varsinkin suhteutettuna tuloksiin). Eri mieltä opettajien lakosta: nuorten opettajien on tosi vaikeaa saada vakipaikkaa, ja vaikka opiskelevat 4 v kandiksi ja sen jälkeen 2 v maisteriksi, tehden työharjoittelujaksot ilmaiseksi, palkka alkaa 28000-31000eurosta. Monet nuoret opet joutuvat asumaan vanhempiensa luona kun palkka ei riitä vuokraan, saati asuntovelkaan. Vakipaikkaa ilman ei saa palkkaa niistä lomistakaan! Opeille myös luvattiin takaisin palkkaa, kun lama hellittää, ja sitten ei annettukaan. Pitkiä lomia kyllä voi kadehtia, mutta opettajan työ on niitä kuluttavampia joita tiedän, varsinkin nykyteinien kanssa. Lomat ovat niitä porkkanoita, joilla houkutella päteviä ja sitkeitä, muuten he menevät ulkomaille tai paremmin palkatuille aloille. Opetuksen tasossa on totta kai parantamisen varaa, mutta se on monimutkainen juttu. Ne, joilla on varaa, maksavat yksityiskouluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua on ruvennut ärsyttämään koko Halloween. Taidan olla vanha kärtyinen täti!.
   Opettajista yleensäja heidän palkoistaan taidamme olla aikalailla erimieltä. Olen myös vihainen siitä, että kehtaavat marista oppilaille surkeasta kohtalostaan. Mutta hei, olkoon. Meillä on lusmuvuosi menossa, joten ei mitään stessiä!

   Poista
 10. Lumen myötä on kyllä jouluttaminen vaivannut. Yritän vielä hillitä itseäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna vaan jouluttaa ja ihan täysillä! Valoa pimeään jne...

   Poista
 11. Hei Saara! Olen seurannut blogiasi jo useamman kuukauden ajan ja haluan kiittää sinua loistavista postauksista! Olen itse tällä hetkellä vaihto-oppilaana Irlannissa ja blogisi oli ensimmäinen, johon törmäsin etsiessäni aitoja kokemuksia Irlannista suomalaisilta. Mukavaa marraskuuta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos Anni kivasta kommentistasi. Toivottavasti sinulla on antoisa vuosi täällä Irlannissa ja menen takaisin Suomeen irlantilaisella aksentilla varustettuna.

   Poista
 12. Täällä on joulua tungettu kauppoihin jo jonkin aikaa! Norjalaisten rakastamat marsipaanipossut ovat hyllyissä ja ravintolat houkuttelevat joululautasella jo marraskuun alussa!

  Minä aloitan aina marraskuussa ns. talvikoristelun, mutta annan punaisen värin, enkeleiden ja tonttujen odottaa adventtiin. Talvikoristeet ovat valoja, käpyjä ja sen sellaista - ne auttavat pimeän sietämisessä :)

  Hyvää loppuviikkoa ja onnittelut Saara-nimen oikeaoppisesta kirjoittamisesta! Hauska juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vain kuvitella kuinka kauniisti kotisi koristat!
   Minä laitan talon joulukuntoon ensi viikolla. Olen korviani myöten täynä tätä pimeyttä.
   Joo, nyt Saarakin ostaan kirjoittaa. Sain kyllä tänään sähköpostia, jossa Saara oli kirjoitettu Saraa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!