torstai 29. syyskuuta 2016

Venyykö penni?

Kovin ovat tv-ohjelmat ja lehtien artikkelit muuttuneet näinä 14 vuotena, jotka olen Irlannissa asunut. Vielä kymmenen vuotta sitten rahaa käytettiin reippaasti ja usein yli varojen.Sisustusohjelmissa ei pennejä laskettu ja lehtiä lukiessakin tuntui, että kaikilla oli taskut täynä rahaa. Vanhempien ja elämää (ja etenkin irlantilaista elämää) enemmän nähneiden varottelut vaimennettiin. Vuosikymmeniä jatkunut penninvenitys tässä maassa oli vihdoinkin loppunut ja nyt pistettiin visat vinkumaan ja rahat virtaamaan.

Ja niinhän siinä sitten kävi, että kupla puheksi ja yhtäkkiä oltiinkin, jos ei nyt ihan köyhiä niin ainakin köyhempiä ja velkaisempia. Kulutusjuhlat loppuivat ja alkoi taas karu arki, ja se irlantilaisille niin tuttu penninvenytys. Nyt eletään taas parempia aikoja, mutta toivoa sopii, että jotain opittiin niistä hulluista vuosista.

Katson niin Irlanninnin kuin Englanninkin televisiota, ja kummassakin pyöri tässä syksyn aikana pari hyvää penninvenytysohjelmaa. Osa ohjeista on toistettu jo monta monitusta kertaa, jokaisessa aihetta käsittelevässä ohjelmassa tai artikkelissa. Ei saa mennä kauppaan nälkäisenä, eikä ilman listaa. Pitäisi kilpauttaa sähköt, kaasut, öljyt, kännykät, laajakaistat jne. Täällä myös neuvotaan, että mielummin villatakki päälle kuin lämmityslaitetta suuremmalle!

Kahvinystävät pistetään yleensä heti ruotuun, ja starbucksit ja muutkin kalliit erikoiskahvit joutuvat pannaan. Ohjelmissa kahviin saattoi mennä hyvinkin yli 10.00 euroa päivässä. 

Minusta paras ohje oli se, että joka viikko pitäisi ottaa käyttöraha käteisenä pankkiautomaatista. Tuhlurit pistettiin vielä jakamaan summa pienempiin osiin:bensarahat, bussimaksut, lounasrahat, ruokaostokset jne. Tottahan se on, että jos kaupassa maksaa 50.00 setelillä, sitä ihan fyysisesti tuntee kuinka raha katoaa kukkarosta kassaan. Jos taas maksaa kortilla, ei seteli vaihda omistajaa, eikä ole pakko tajuta, että nyt on vain kymppi kukkarossa.

Luottokorttien kanssa liikaa leikkivät pistettiin leikkaamaan kortti niin, että vain numerosarja näkyy. Näin ollen esim. pakollinen maksu netissä onnistuu, mutta korttia ei voi käyttää hätäapuna silloin, kun on pakko saada näyteikkunassa nähdyt saapikkaat.

Talousneuvoja myös painotti, että kuukausittainen tiliote kannattaisi pyytää edelleen paperiversiona. Kerran kuussa se tipahtaa postiluukusta sisään, ja silloin on pakko avata kirje ja käydä läpi mihin rahat ovat kuukauden aikana kadonneet. Netissä pikainen vilkaisu tiliotteeseen ei pysäytä miettimään ja laskemaan.

Mielenkiintoista oli myös katsoa ohjelmaa perheestä, jossa tytär käytti suunnattoman summan rahaa luomutuotteisiin. Ravintoterapeutti kävi läpi ostokset ja huomasi heti, että kallista luomua suositaan, mutta toisaalta taas ostoskärryihin päätyy myös lisäaineilla höystettyjä eineksiä ja herkkuja. Eli järki käteen näissä terveysasioissakin. Ohje oli yksinkertainen: jos rahasta ei ole kiinni, niin osta luomua, mutta sen takia ei kannata mennä konkurssiin.Itse en luomua suosi, sillä minusta täällä vihannekset ovat muutenkin hyviä. 

Aika monessa perheessä ruokaa myös laitettiin jokaisen perheenjäsenen makutottumusten mukaan. Kalliiksihan se tulee, jos viiden hengen perheessä ei syödä samaa soppaa. Ruokaa päätyy myös paljon roskiin, koska sitä ostetaan turhan paljon. No, tämä nyt on kaikkien tiedossa, mutta itse kukin siihen syyllistyy.

Yksi, ehkä helpoin säästövinkki, oli omien eväiden vieminen töihin. Mikään ohjelmien ohjeista ei tullut yllätyksenä, mutta jokaisesta jäi jotain mieleen ja toivottavasti muutama euro pussiin. 

Ihailen muuten ihmisiä, jotka tulevat toimeen pienillä tuloilla. Heillä pysyy kädessä vasara,kuokka,parsinneula ja muutenkin ovat käteviä käsistään. Kasvimaalta tulee vihanneksia ja marjoja, ja metsästä puolestaan kerätään mustikat, puolukat ja sienet. Ostaan korjata ja kunnostaa, ja toisen romusta tulee omaan kotiin uusi aarre. Rahaa ei ole liikaa, mutta sillä tulee toimeen. He osaavat nauttia elämästä, ilman luksusta ja ainaista kulutusjuhlaa. Näiltä ihmisiltä muuten saisi varmasti ne parhaat säästövinkit! 


Maailma on tavaraa täynä. Tässä minun houkutuksiani koti-Suomesta!
14 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä varmaan.Minä säästän esim. käyttämällä harmaata vettä.
  Nuo houkutukset ovat kyllä niin ihania. Harmi että Tel Avivin Iittala-kauppa suljettiin,nyt ei voi niitä edes mennä sinne ihailemaan;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitää ihan kysyä, että mitä on harmaa vesi?
   Nämä lasihoukutukset kyllä saavat jäädä sinne kauppaan. Ei niille oikein ole käyttöä. Muumi-mukin ostan kyllä joka kerta. Nyt vähän mietin, että siirrynkö lautasiin.

   Poista
 2. Olen luonteeltani mutta myös ajoittain pakkosyista penninvenyttaja. En tykkaa tuhlata, koen tunnontuskia pienistakin tuhlauksista ja saan nautintoa kun olen tehnyt ns. hyvat kaupat tai huomaan parjanneeni viikon pienilla menoilla. Minun houkutuksia ovat kirjat, voisin laittaa niihin paljonkin rahaa mutta onneksi Suomessa on paljon hyvia antikvariaatteja, joissa voi tehda pienella rahalla hyvat löydöt. Toisaalta pihistely sallii sitten sen, etta valilla voi hemmotella itsea ja muita, ostaa sen vahan paremman viinin viikonlopuksi, tytölle jonkun yllatyksen ja kayda kahvilla ja kakulla. Pihistelyvinkit on tuttuja mutta kylla niilla itseaan muistuttaminen tekee aina hyvaa. Mulla on keittiössa kalenteri, johon merkkaan joka paiva menot, lasken viikon lopussa mita tuli potiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasta mielestäni olen aika tarkka, mutta mieheni mielestä en voi mennä kauppaan ostamatta mitään. No, en minä sinne kauppaan huvikseni mene!!!
   Täällä kirjat ovat kirppareilla ja myyjäisissä tosi halpoja, joten ostan sieltä pokkareita. Nykyisin kirjastotkin ovat ilmaisia, joten pitäisi alkaa käymään siellä enemmän. Viime kesänä ostin kirjastosta poistokirjoja ison kasan.
   Kyllä sitä välillä pitää itseään myös hemmotella. Minä aina välillä aloitan kirjoittamaan menot ylös, mutta se loppuu aina lyhyeen. En vain muista/viitsi.

   Poista
 3. Olen aika säästäväinen luonteeltani. Yksi ongelma on ollut koko elämäni; mielihalu johonkin ruokaan katsomatta mitä jääkaapissa on. Sehän tietää usein hävikkiä. Vihdoinkin olen oppinut ensin katsomaan, mitä on kaapissa ja sitten miettimään, mitä tekee mieli. Minulle iso juttu ja säästö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä unohdan myös katsoa jääkaappiin ennen kauppaan menoa. Työkaverini sanoi, että he säästävät paljon rahaa, koska tilaavat kaiken netistä. Siinä listaa naputtellessa, voi käydä aina tarkastamassa kaapista, että mitä sieltä löytyy. En itse tee kauppaan listaa, paitsi silloin jos laitan jotain vähän erikoisempaa ruokaa. Pitäisi ryhdistäytyä siinäkin asiassa.

   Poista
 4. Köyhyys on hyvä opettaja. Meillä oli iso perhe ja pienet tulot. Silloin oppi ottamaan pihasta, metsästä ja käsistään kaiken irti. Nyt se on elämäntapa ja pienestä eläkkeestä huolimatta pääsee joskus matkalle. Kuluttavat ihmiset pitävät talouden rattaat liikkeessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös sitä niin sanota, että ei ne isot tulot vaan pienet menot. Hienoa, että eläkkeestä pystyy säästämään matkarahat. Meillä kaikilla olisi sinulta paljon oppimista.

   Poista
 5. Meillä saisi varmasti pihistettyä ruoasta. Prismaan valuu rahaa järjettömiä määriä. Jonkun verran on aina sitä pilalle mennyttä ruokaa kaapeissa. Ja ennen kaikkea sitä, että ei osata aina katsoa niitä halvimpia sesonkituotteita ja tehdä ruokaa justiinsa niistä. Toisaalta meillä on neljä kasvavaa lasta, jotka myös selittää niitä isoja kauppalaskuja. Jatkuvasti ruokakaapit tyhjentyneet. Jatkuvasti mietitään, että mistä voisi vielä säästää, mutta toteutus ontuu edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa ruoka on kallista ja voin vain kuvitella miten paljon rahaa menee kuuden hengen ruokkimiseen. Käytkö Lidlissä? Minä käyn eri kaupoissa ja nappaan mukaan tarjoukset kustakin. Tai paremminkin kävin. Nythän me Junskun kanssa täällä ollaan viikot kahdestaan, joten ostoksetkin ovat kovasti pienentyneet, vaikka poika syökin kuin hevonen.

   Poista
 6. Mitä nämä ohjelmat olivat? Olisi mielenkiintoista itsekin katsoa.

  -Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eat well for less pyöri BBCllä, mutta loppui vähän aikaa sitten. RTEn ohjelman nimeä en muista, mutta sekin loppui jokin aika sitten.

   Poista
 7. Hyviä ohjeita nuo kaikki. Itse olen varmaan eniten säästänyt tekemällä hyvät eväät automatkoille ja keittämällä kahvit termariin. Älytöntä maksaa 2,50- 4 euroa kahvikupista ja 7,50 euroa, tai enemmän jostain leivästä. Ravintoloissa syöminen myös kallista. No, noihin esittelemisiisi tuotteisiin en ole sortunut, mutta toki vuosien varrella on niitä kotiini kertynyt lahjoina. Rahaa tulee ja rahaa menee, sitä ei tarvitse palvoa, vaan on toki hyvä valvoa, että omilla tuloilla pärjää. Arkkuun ei varmaan saa, vaikka pyytäisi jotakin sinne panemaan. Onnellista eloa kaikille. Terkut Kajaanista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo bensa-asemien hinnat ovat kyllä todella korkeat. Täällä halvemmat, mutta kyllä kahvimukilliselle hintaa tulee täkälisilläkin asemilla.
   Sinä matkustatkin niin paljon Suomessa, että jos joka reissulla kävisit kahvittelemassa ja syömässä tulisi sille hintaa. Joo, ei sitä kukaan rahojaan voi mukanaan viedä! Kerrotaan terveiset.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!