torstai 8. syyskuuta 2016

Joogaamaan


Nyt kun minullakin on iltaisin aikaa harrastaa omia juttujani, päätin pilateksen lisäksi kokeilla jotain uutta, rauhallista ja rentouttavaa liikuntamuotoa. Hyppimiset, pomppimiset ja polkemiset eivät kiinnosta. En myöskään kaipaa meteliä, huutavaa ohjaajaa enkä tärykalvot puhkovaa jumputusmusaa. Vaihtoehtoja ei ollut liikaa, joten päädyin joogaan.

En tiedä joogasta paljonkaan. Ihan vain sellaisia perusjuttuja, että se on kotoisin Intiasta ja liittyy hindulaisuuteen. Sitten tuli mieleen meditaatio ja ruumista vahvistavat liikkeet. Mielessäni näin matolla lootusasennosa istuvan, pitkäpartaisen gurun, toistelemassa mandroja. 

Minua ei tunnille lähtiessä kiinnostanut joogan henkinen tai hengellinen puoli. Halusin vain rentoutua ja olla oikeastaan ajattelematta yhtään mitään. Bonuksena sitten voisi siihen yhdistää venyttelyä. Seitsemän kerran kurssi löytyi helposti. En syventynyt sen enemmän analysoimaan, onko kyseinen jooga minulle se oikea. Varasin kurssin, koska joogasali oli lähellä ja aika sopi minulle hyvin.

Kundaliinijoogatunneille päädyin ja ensimmäinen tunti oli... no, miten tuon nyt sanoisi, jonkin sortin shokki. Itse liikkeet olivat ihan helppoja, mutta niitä toistettiin kauan ja se teki tunnista haastavan. Silmiä myös kehotetiin pitämään kiinni. Ja sitten ne mandrat...  Ulos ja sisään hengittäminen tapahtui nenän kautta, kun pilateksessa ilma päästeään pois suun kautta. Energiavirtoja ohjailtiin ja maailmankaikkeuskin mainittiin. Välillä vain istuttiin hiljaa lootusasennossa ja meditoitiin. Lopuksi mentiiin lattialle pitkälleen, vedettiin viliti päälle ja rentouduttiin. Musiikki oli uskomattoman rauhoittavaa... Olisin voinut nukkua lattialle. Tiedä sitten lähtivätkö energiavirrat juoksemaan, mutta tunnin jälkeen oli samalla rentoutunut ja energinen olo, ja seuraavana yönä nukuin kuin tukki.

Opettaja oli pukeutunut valkoiseen puseroon ja päässä hänellä oli valkoinen huivi. Vasta myöhemmin, enemmän asiasta lukiessani, selvisi että huivin tarkoitus on stabiloida aivojen 26 osaa, jotka ovat kytköksessä kehon hermojärjesteämään ja sähkömagneettiseen kenttään. Valkoinen väri puolestaan heijastaa kaikkia aallonpituuksia ja terve aura heijastaa valkoista väriä. Että näin...

Niin, onko tämä sitten minulle se oikea jooga-muoto? Epäilen, mutta kurssin käyn loppuun ja nappaan rusinat pullasta, kuten sanonta kuuluu. Keskityn niihin asoihin, joita menin tunnilta hakemaan ja jätän maailmankaikkeudet, valkoiset huivit ja mandrojen syvemmät merkitykset heille, joita se puoli joogassa kiinnostaa. 

Kundaliinijoogan vaikutukset:

- vahvistaa hermostoa
- tasapainottaa rauhastoimintaa
- aktivoi intuitiota
- auttaa kontrolloimaan mieltä ja tunnetilojen vaihteluja
- opettaa elämään tietoisesti tässä hetkessä
- kasvattaa itsetuntemusta ja itseluottamusta

Kerron sitten, kun seisemän tuntia on paketissa, että miltä tuntuu!

Mielelläni kuulisin, onko teillä kokemuksia joogasta?


9 kommenttia:

 1. Hei Saara! Kiva lukea aina sun juttuja ja että miten sitä suomalainen siellä Irlannissa elelee. Joogasta innostuin mieki vasta vuodenvaihteessa kun ahisti ja pakkaset piti neljän seinän sisällä ja seinähöperyys jo vaivasi. Silloin löysin Youtubesta kivoja kotijoogia joista tässä sullekin vinkiksi tämä mun ehoton suosikki hauska ja innostava Adriene (Austin, Texas): https://www.youtube.com/user/yogawithadriene/videos. Kokkeileppa sieki! t: Päivi Rovaniemeltä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta vinkistä, Päivi. Käyn kurkkaamassa, kun syyssateet kunnolla alkavat, eikä ulos ole enää illalla asiaa. Eilen kävin vähän erillaisessa joogassa ja pidin siitä enemmän. Tähän kävelymatkan päähän avattiin sali ja siellä oli sellainen näytöspäivä ja sai ilmaiseksi osallistua tunnille. Käyn sen varaamani ja maksamani kurssin kyllä loppuun, mutta sitten siirryn tähän uuteen paikkaan.

   Poista
 2. Minulla ei MITAAN kokemuksia joogasta mutta jos olosi oli noin hyva jo ekan tunnin jalkeen niin eihan siina tarvitse enempaa miettia. Jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jatketaan, mutta taidan vaihtaa tuon kurssin loputtua toisenlaiseen joogaan. Hyvä olo tulee ja kyllä sitä siinä samalla venyykin.

   Poista
 3. Minäkin olen haaveillut aloittavani joogan, mutta tässä lähellä on vain hot-jooga saleja. En tykkää ajatuksesta, että istuisin tunnin lämpimän hikisessä salissa. Taidan olla vähän ennakkoluuloinen. Mutta etsintä jatkuu ja sinä olet nyt innoittava esimerkki ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on hot-joogasta sellainen kokemus, että pilatestunti pidettiin hot-joogan jälkeen samassa huoneessa. Siellä haisi HIKI ja oli kuuma kuin saunassa. Ei ikinä päätin minä. Pilatesope sanoi, että hot-joogassa tulee sellainen luulo, että on taipuisampi kun onkaan. Sitten kun yrittää samoja liikkeitä normaalissa lämpötilassa huomaakin, että hei enhän minä taivukkaan...

   Poista
 4. Saara, minä pelastuin tavallaan joogan avulla kovasta stressistä urafuosieni, talon rakentamisen ja kaiken muun kaaoksessa. Ostin vain just minulle sopivan joogaoppaan ja siitä se lähti. Poimin rusinat pullasta ja se toimi. Mikä harmi, että olen sen kirjan nimen unohtanut, mutta vieläkin muistan parhaat tärpit, joista minä pidän tärkeimpänä joogahengitystä.Sitä on tänä suvena tarvittu! Ja vielä jatkuu...Onneksi saan oman kuntopolun lehtoomme ja kierroksia lisäämällä saan pidettyä niin lihaskuntoni kuin mieleni koossa/tasollaan. Kertakaikkiaan minusta ei nyt ole rantapolkulenkeille, kun jokainen vastaantulija haluaa puhua vain s:stä. Tarvitsen myös muuta aikaa eli aikaa kokea hetken harhaa olla oma, vahva minä itse. Tai hauras ja vahva!

  Jooga on kova sana, usko tai älä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. S:stä..? Uteliaisuus tässä heräsi.
   T. toinen ulkosuomalainen

   Poista
  2. Joogassa taitaa parasta olla juuri tuo hetkeen keskittyminen. Ollaan vain tässä ja nyt ja kaikki huolet ja murheet voi unohtaa edes hetkeksi. Sitten sitä jaksaa taas paremmin kohdata ne ikävät asiatkin.
   Ymmärrän 100% , että et jaksa käydä läpi samoja, itsellesi vaikeita asioita, jokaisen vastaantulijan kanssa. Minä koin kauppareissutkin raskaina, kun aina törmäsin johonkin puolituttuun. Halusin vain hetkeksi keskittyä miettimään ostanko possua vai nautaa! Leena, toivon sinulla kaikkea hyvää ja vielä enemmänkin. Iso halaus!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!