lauantai 4. kesäkuuta 2016

Tervetuloa KESÄkuu

Eikö KESÄkuu olekkin paljon kauniimpi ja tunteita herättävämpi sana kuin englannin June, ruotsin juni tai espanjan junio? Tai HEINÄkuu ja ELOkuu. Meillä on rikas ja värikäs kieli, joka kääntyy ja vääntyy vaikka mihin. Pienellä muutoksella koko lause saa uuden sävyn.

Helppoa meille, mutta äärimmäisen vaikeaa niille, jotka yrittävät sitä opiskella ihan alkeista alkaen. Ei auta englannin kuukaudet tai viikonpäivät... Ja entäs sitten kun aletaan lisäämään päätteitä päätteiden perään. Nostan hattua niille ulkomaalaisille, jotka ovat oppineet suomen vieraana kielenä ja tulevat sillä toimeen.

Espanjan sanoja opiskellessa auttaa englanti, verbit taipuvuvat kuin suomessa (unohdetaan ne epäsäännölliset) ja lausuminenkin sujuu suomea puhuvalta huomattavasti luonnollisemmin kuin täkäläisiltä. Englantia äidinkielenään puhuvan on vaikea tajuta, että jokaikinen kirjoitettu kirjain on äänne, jonka tulee kuulua. Yritin kerran selittää, että me englantia opiskelleet olemme joutuneet myös opettelemaan epäsäännöllisiä verbejä, koukeroisia kielioppisääntöjä ja sitten niitä loputtomia poikkeuksia. Kun listasin epäsäännöllisiä verbejä tyyliin cut-cut-cut, speak-spoke-spoken ja sit-sat-sat he tajusivat, mitä tarkoitin. Kieli saattaa olla maailman puhutuin, mutta harva sitä oppii ihan tuosta vaan. Tai oppii, mutta ei välttämättä oikein.

Niin, jos KESÄkuuta jää "maistelemaan", tulee mieleen aurinko, järvi, koivut ja sauna. HEINÄkuu tuo mieleen tuulessa keinuvat viljapellot ja ojanvarret, jossa kasvaa horsmaa, koiranputkea, apiloita ja päivänkakkroita. Kuukausien nimet kertovat myös neljästä vuodenajasta, ja mitä luonnossa tapahtuu. Junesta ei tule samanlaisia mielleyhtymiä, eikä Julykaan siitä maistelemalla aukene. Paisi, että täällä sanotaan, että jos yläkoulujen opettajilta kysytään, mikä on parasta heidän työssään he sanovat June, July ja August.

Meitä on hellitty ihanilla ilmoilla ja tämä viikonloppu jatkuu aurinkoisissa merkeissä. Viikolla soitettiin jäätelöauto työpaikan pihaan ja syötiin porukalla pehmikset. Vakavimmankin inssin suu kääntyi hymyyn, kun nautiskeli aurinkonpaisteessa jäätelöä. Eilen oli työpaikan perinteiset BBQ. Mukavat pippalot ja ihanan lämmin ilta. Tänään puolestaan mies kävi hakemassa kaupasta grillattavaa ja illalla syödään taas herkkuja. Jälkiruoaksi tein yhtä helppoa suomalaisherkkua, josta lisää myöhemmin. Miten olenkaan unhotanut, kuinka helpo leivonnainen on niin taivaallisen hyvää?


Kuvat Seinäjoen upeasta kirjastosta, jossa kävin viime kesänä. 


8 kommenttia:

 1. Ihana että tekin olette saaneet nauttia kesäilmoista ja kesän fiiliksestä :)

  VastaaPoista
 2. Hieno kesänalku sielläkin tuntuu olevan - niin kuin täälläkin.
  Heinäkuun luettelosi koiranputket ja horsmatkin kukkivat tänä vuonna jo nyt - tuntuu, että koko luonto kukkii.
  Ihanaa kesäkuuta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä sitten rakastan noita rentunruusuja ja ojan pientareita. Suomalaiset eivät taida niitä arvostaa, kun näkevät joka päivä.

   Poista
 3. Sanojen etymologia on todella kiehtovaa. Olisi kiinostavaa tietää, miksi suomalaiset eivät omaksuneet kristnuskon myötä myös roomalaisen kalenterin latinalaisia nimiä. Keltit ja muisnaisgermaanit (myös anglit ja saksit) käyttivät alunperin germaanisia kuukausien nimiä, jotka liittyivät luontoon ja maatalouteen. He muuttivat sittemmin tapaansa ja nimittivät kuukausia ja viikonpäiviä roomalaisten mallin mukaan. Syyn voisi voisi olettaa olevan vaikka roomalaiskatolisen uskonnon omaksumisesta ja luostarilaitoksesta. Niin suomalsisilla kuin germaneilla kesäkuu juontuu vanhoista viljelystavoista eli kesannoimisen ajankohdasta . Myös heinäkuu ja elokuu tarkoittavat muinaisgermaanisissa kielissä kuten suomessakin heinän ja elonkorjuuaikoja. Viikonpäivät suomalaiset näyttävät sen sijaan lainanneen kokonaan naapurikansoilta.Olemme vieläkin luonnon lapsia. Meiltä puuttuu tosiaan emotionallinen suhde roomalaisiin jumaliin ja keisareihin. Jos suomalaisille ovat prepositokonstrukstiot hankalia, niin muunkielisille on niitten puuttuminen yhtä hankalaa. Kesä vain paranee tästä, kunhan mansikat, mustikat ja herukat kypsyvät ja kasvimaalta saa hakea suoraan pataan tuoreita vihanneksia ja perunoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentista. Kiitokset siis kuvaavista kuukausien nimistä saattaa kuulua katoliselle kirkolle. Minulla kun meinaa täällä katolilaisessa Irlannissa mennä usein sukset ristiin kirkon kanssa.
   Suomessa luonto on aina lähellä ja siitä nauttiminen helppoa.

   Poista
 4. Jopa täällä pohjoisemmassa on ollut kesä ja mittari hiponut jopa pariakymmentä astetta plussan puolella. Aamuisin kyllä vain 4-5 astetta, vaikka aurinko noussut pilvettömälle taivaalle. Eli todellinen KESÄkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt nautitaan täysillä. Viimeiset puoli vuotta, kun suunnilleen satoi. Me meinataan lähteä miehen kanssa tuonne Kinsaleen ja käydään rannalla kävelemässä. Kyllä KESÄ vaan on aivan ihanaa aikaa.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!