keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Lenkkipolkuja ja linnoituksia

Irlannissa menneisyys näkyy joka puolella. Historia on osana nykypäivää, vaikka sitä ei aina edes huomaa. Maanantaina ajoimme mieheni kanssa Charles Fortin linnoituksen lähelle ja lähdimme sieltä kävelemään. 

Siirryimme puolen tunnin ajomatkan aikana 1600-luvun loppupuolelle, jolloin kyseinen linnoitus oli rakennettu. Siellä ne brittisotilaat aikoinaan valvoivat, että vihollinen ei pääsisi rantautumaan Kinsaleen. Vihollisilla tarkoitettiin silloin espanjalaisia ja ranskalaisia.

Paukkunut on täälläkin, etenkin Boynen taistelun jälkeen. 1690 Vilhelm Oranialainen pisti syrjäytetyn Englannin kuninkaan, Jaakko II joukkoineen, lähtemään saarelta. Tämä samainen Vilhelm kävi myös tekemässä tuhoja Charles Fortissa ja pisti paikat ns. remonttiin.

Charles Fort toimi brittien varuskuntana aina 1922 asti, jolloin se paloi pahasti Irlannin itsenäistyystaistelujen aikana. Nykyisin linnoitus on suosittu turistikohde, ja sinne minäkin vien mielelläni meidän vieraita.
Maisemat ovat huikeat niin merelle kuin Kinsalen pieneen kaupunkiinkin. Me lähdimme seuraamaan kävelyreittiä ja harmitti, kun ei tullut otettua eväitä mukaan. Lokit lauloivat taustalla ja mereltä kävi vilpoinen tuuli. Oli uskomattoman rauhallista. Ei tietoakaan Vilhelmim vihaisista joukoista. Kun lenkki oli ohi hyppäsin urhean soturini hevosen selkään ja ratsastimme kohti uusia seikkailuja autoon ja ajoimme kotiin ruokaa laittamaan. Palasimme jälleen vuoteen 2016.

5 kommenttia:

Jätä kommentti. Kiitos!