perjantai 20. toukokuuta 2016

Ruokailu

Englannissa au-pairina ollessani totuin siihen, että päivän ateriat olivat:

Breakfast:  muroja, paahtoleipää hillolla, teetä tai kahvia ja viikonloppuna sitten ehkä se EB eli English Breakfast

Lunch: kolmioleipä ja pussillinen perunalastuja. Kouluun eväät.

Tea: lapsille noin 16-17.00 aikaan tarjottu ruoka kalapuikkoja, kananugetteja, ranskalaisia yms "terveellistä".

Dinner tai Supper syötiin vanhempien kesken myöhemmin ja se oli sitten kunnon ruokaa. 

Supperiksi Dinneriä kutsuivat ne, jotka halusivat kuulostaa vähän hienoimmilta kuin tavallinen rahvas. Siinä kun on sellainen yläluokkainen kaiku.

Irlannissa olin aluksi ihan sekaisin, sillä jotkut täällä puhuivat dinneristä, mutta tarkoittivat kuitenkin lounasta. Sitten tajusin, että dinner tarkoittaa päivällistä, mutta myös sellaista tukevampaa ateriaa eli päivän pääateriaa. Eli dinnerin voi syödä lounasaikaan lounaana. Pysyttekö perässä?

Ruokailua tarkoittava tea- sana viittaa ajankohdan puolesta kello viiden teehen, on kuitenkin eri asia. Silloin juodaan kauniista kupeista teetä ja nautiaan samalla pieniä voileipiä, kakkuja, sconesseja kermalla ja hillolla ja pikkuleipiä.

Minulla on sellainen haave, että vielä kerran repäisen Lontoossa käydessäni ja varaan kello viiden teen, joko Rizistä tai Savoysta. Ihan halpaa lystiä se ei ole, mutta olisihan se sellainen hieno elämys.

Kello viiden teen voi kyllä nauttia täällä Irlannissakin. Corkissa se onnistuisi vaikkapa elegantissa Hayfield Manor tai edullisemmin Kingsley hotelleissa. Ei siis tarvitse välttämättä lähteä merta edemmäs kalaan.  Kuvat otin täältä meidän "kylän" lauantaisin pidettäviltä markkinoilta. Lähiruokaa parhaimmillaan.


12 kommenttia:

 1. Mulla taas on ongelmia suomen sanan "päivällinen" kanssa, kun se syödään usein illalla, jos nyt oikein ymmärsin. Itse sanon lounas ja illallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eikös päivällinen ole Suomessa joskus viiden pintaan???

   Poista
 2. tykkään englantilaisesta ruuasta ♥
  Kyl Irlannissakin osataan, ihana Afternoon Tea viimekesänä Galwayssa.

  VastaaPoista
 3. P.S.
  syön lounasta puolin päivin. Illallinen sit illalla.

  VastaaPoista
 4. Olin au pairina Englannissa 84-85 ja ruuat oli just tuota! Vielä nykyäänki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jamie Oliver teki hienoa työtä ja sai kouluroat terveellisimmiksi. Itse olen ollut Englannista pois jo 14 vuotta, mutta kyllä se vaan taitaa edelleen tätä rataa mennä...

   Poista
 5. Ihania kuvia tuolta ruokamarkkinoilta, nam! Kun olin 90-luvulla englannissa töissa niin hieman oli alkuvaikeuksia totuttautua ruokaan, olin hotellissa töissa ja henkilökunnan ruoka oli aika raskasta :) Lihoin sen rupeaman aikana varmaan 10 kg, tosin osuus oli kylla iltariennoillakin ja oluella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei se enkkuruoka mitään kevyttä ole. Ja karkit olivat paljon halvempia kuin Suomessa. Itse olin silloin tosi hoikka, pystyin syömään mitä vaan. Nyt on asiat toisin. Katson kuvaa ruoasta ja se on jo vyötäröllä läskinä!

   Poista
 6. Täällä olisi tänään ollut kalamarkkinat, mutta sattuneista syistä ei menty. Oli kyllä ihan markkinoita täällä kotioiloissa:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käyn markkinoilla harvoin, sillä kuitenkin pitää mennä kauppaan. Hinnat ovat sen verran kovat, että ei sieltä voi ostaa kuin vähän herkkuja.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!