perjantai 15. huhtikuuta 2016

Bäääääää

Uskon, että suurimmalla osalle teistä tulee, Irlannista puhuttaessa, mieleen vihreät niityt ja niillä käyskentelevät lampaat. Ja tietysti sitten on myös heitä, joille tulee mieleen se G:llä alkava tumma juoma, ja sitten vasta ne valkoiset lampaat, vihreää ruohoa syömässä.
Moni yllättyy, kun ei näekkään lampaita ajellessaan Irlannin maaseudulla. Lehmiä kyllä näkyy, mutta missä ovat lampaat? No, jos lampaita haluaa nähdä, niin kannattaa suunnata Dublinista länteen, sillä suurin osa Irlannin lampaista ”asustaa” siellä. Atlannin puolella siis. Meillä täällä Corkissa lampaita näkyy aika vähän. Mitä lähemmäksi Kerryn lääniä ajetaan, sitä enemmän alkaa näitä karvapalloja näkyä syömässä ruohoa. Kerryn lisäksi lammasvarmoja läänejä ovat Galway, Mayo, Roscommon ja Donegal.

Ja sitten vähän tylsiä lukuja: 

2014 täällä oli 6,2 miljoonaa nautaa, 3.3 miljoonaa lammasta ja 1.5 miljoonaa possua. Väkiluku on täällä hetkellä 4.6 miljoonaa. Suomessa lampaita on vain 125 000.

Juuri nyt on muuten se aika vuodesta, jolloin niityillä näkee paljon pieniä, ja ai niin suloisia, karitsoja. Näitä pikkuisia olisi tehnyt mieli ottaa syliin, mutta tyydyin vain kuvaamaan. Karitsat pyörivät uuhen eli äitinsä kintereillä, eivätkä päästäneet sitä pois silmistään. Jos äiti olisi osannut puhua, olisi se luultavasti sanonut, että leikkikää nyt hetki keskenänne, että saan vähän olla rauhassa!     

Itse en lampaan lihaa syö, mutta ravintoloiden ja pubien ruokalistoilta sitä löytyy. Aito Irish Stew tehdään nimenomaan lampaan, eikä naudan, lihasta. Täältä  löytyy resepti, jos jotakuta kiinnostaa. 

Lampaan villaa on myynissä turistikaupoissa ja tietysti myös käsityöliikkeissä. Se valkoinen Aran-saaren villapaita päätyy monen matkailijan laukkuun. Puhtaana ei välttämättä pysy, mutta lämmin on takuuvarmasti.
6 kommenttia:

 1. lampaat on kyllä söpöjä, onneksi niitä näkee täälläkin kaupungin viheralueilla ruohonleikkurina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän olisi ideaa. Pari lammasta takapihalle, niin ei tarvitsisi leikata ruohoa ollenkaan.

   Poista
 2. Minäkään en liiemmin perusta lampaanlihasta. Suloisia karitsoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua tökkii jo pelkkä haju, kun sitä paistetaan. Meillä ei syödä koskaan kotona lammasta. En nimittäin osaa sitä edes laittaa.

   Poista
 3. Lampaat ovat niin suloisia:) Kun asuin vuoden pohjoisessa Israelissa,niihin törmäsi useinkin.En syö lihaa lainkaan,joten ei lampaanlihaakaan tule syötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne kyllä söpöjä, siis nuo pienet varsinkin. Niiden touhuja on mukava seurata.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!