lauantai 26. maaliskuuta 2016

Missä virpojat ja kokko?

Minun pääsiäiseeni kuului lapsuudessa pitkä, hiljainen ja vähän tylsä perjantai. Sellainen rauhallinen päivä, jolloin maalattiin kananmunia ja käytiin ehkä kirkossa. Jumalanpalveluskin tuntui pitkänä perjantaina aivan hirvän pitkältä. Aikani kuluksi yritin muodostaa VIRSIKIRJA- sanasta mahdollisiman monta uutta sanaa. En muista kuinka monta keksin, mutta Irja, sika, Kirsi, kirja, virsi, ja kisa ainakin.

Kokkoakin käytiin jossain välissä tekemässä, läheiselle pellolle. Sinne raahattiin kaikenlaista potettavaksi sopivaa (ja varmasti sopimatontakin) romua ja tietysti renkaita. Työjohtajana hääri meidän tien ainoa poika. Renkaiden määrä oli SE juttu kokossa ja meidän työnjohtajalla oli onneksi suhteita autoilijaan, joten kokossa paloi myös rekan renkaita. Joo, parempi olla ajattelematta mitä kaikkea silloin poltetiin...

Kokko sytytetiin vasta lauantai-iltana, kun oli ensin kierretty pitkin kylää trulleina. Maalattiin naamat ja etsittiin komerosta äidin vanhoja hameita. Huivi leuanalta kiinni ja vanha kahvipannu "kolehtihaaviksi". Niin, ja kumpparit jalkaan, sillä lumisohjossa olisi muuten kastuneet kengät ja sukat.

Eilinen pitkäperjantai meni minulla töissä, sairaalassa (itsestään sulamattomat tikit saivat kyytiä), kävin ostamassa kuntosalille jäsenyyden kolmeksi kuukaudeksi (yhden päivän kestävä tarjous siis pelkästään pitkänä perjantaina), sitten lepäsin ja tein illalla vielä ruokaa kalasta, maan tavan mukaan. Pitkäperjantai ei tuntunut pitkältä perjantailta, ihan vaan tavalliselta perjantailta.

Irlantilaiselle pitkäperjantai ei ole pitkä vaan hyvä perjantai Good Friday. Tiedä sitten, sillä katolisessa Irlannissa päivä ei ole yleinen vapaapäivä. Pitkän päivästä tekee se, että pubit ovat kerrankin kiinni ja alkoholia ei voi ostaa kaupoista. Siksipä kiirastorstaina tulee monelle kiirus kauppaan, ettei vaan juotava pääse vahingossa perjantaina loppumaan.

Trulleja ei ole ovella tänään käynyt, mutta pääsiäisvireeseen pääsin kylvämällä hyvissä ajoin rairuohoa. Sitä ei vihreän saaren kauposta löydy, mutta toin viime pääsiäisenä pari pussia mukanani Suomesta. Kananmunia maalasin kynsilakalla, koska täältä ei myydä valkoisia munia, vaan ne ovat sellaisia vaaleanruskeita. Tuli takassa saa tänä iltana hoitaa kokon virkaa.

Joskus sitä vain on sellaisia päiviä, jolloin tekisi mieli lähteä aikamatkalle lapsuuteen. Maalaisin naamani vesiväreillä ja huulipunalla, pistäisin päälle äidin vanhan hameen ja jalkaan tietysti Nokian kumisaappaat ja sitten kiertelemään naapureita ja sukulaisia. Illalla sitten äidin ja isän kanssa kokolle katsomaan, kun rekan renkaat palaavat... Ja tietysti kovasti toivoisin, että suklaamunan sisältä löytyisi kaunis sormus!15 kommenttia:

 1. Oikein muistui tekstiäsi lukiessa nuo kokkopuuhat mieleen. Niitä renkaita oli joskus tosi paljon ja lähtihän niistä "hieno" musta savu ja aivan hirveä haju, eipä onnistuis enään tänä päivänä. Ja olishan se kiva päästä tekemään aikamatka lapsuuteen... Hyvää Pääsiäistä! M2

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan sen mustan savun ja hajun. Meinasivat, että bensa-aseman valkoinen seinä värjääntyy mustaksi, jos tuuli kääntyisi.

   Poista
 2. Minun lapsuudessa pohjoisessa pääsiäiseen kuului mämmi, rairuoho, tiput, suklaamunat ja pääsiäiskuvat (julisteet) seinälle. Siihen aikaan ei käyty virpomassa. Se oli parasta kun koulusta oli vapaata. Taisi olla aika monesti ruokana poronkäristystä ja pottumuusia. Kerran äiti innostui tekemään kukonmuotoisia sitruunanmakuisia pikkuleipiä, joissa oli keltainen tomusokerikuorrutus. Ne olivat tavattoman hyviä. Mystisesti ohje katosi seuraavana vuonna! Taisivat vaan olla kovatöisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, poronkäristystä en olekkaan syönyt pitkään aikaan. Mämmiä en suostunut lapsena syömään, koska se näytti.... Ei muuten ihme, jos pikkuleipäohje katosi. Taisivat olla yhtä suuritöisiä kuin lusikkaleivät, jotka minulta eivät ole koskaan onnistuneet.

   Poista
 3. Kauniita kuvia :)
  Oi ne sormukset! Mikä pettymys jos ei saanut yhtään sormusta. Minä en vielä lapsena pitänyt juurikaan suklaasta, joten suklaamunien pääasia olivat nimenomaan ne sormukset :D
  Meillä päin ei pääsiäiskokoista oltu edes kuultu, kokkojen polttaminen muulloin kuin juhannuksena tuli tietooni vasta aikuisena.
  Mukavaa Pääsiäista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne munat, joissa oli sormus sisällä olivat aina tummaa ja hirveän pahaa suklaata. Taisivat jäädä minultakin syömättä. Pohjanmaalla kokot ovat edelleen kova sana pääsiäsenä.

   Poista
 4. No, mikä estäisi pukeutumasta trulliksi ja kiertämästä naapurustoa siellä? ;-D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ajattelin juuri samaa ja haluaisin nähdä naapurien naamat :D

   Poista
  2. Siinä olisi naapureilla ollut ihmettelmistä, kun minä olisin naama maalattuna mennyt kahvipannun kanssa ovelle. Olisivat varmasti soittaneet ambulanssin ja poliisit.

   Poista
 5. minä ostin valokuvakirjan vanhasta Turusta, aikamatka sekin.

  VastaaPoista
 6. Täällä etelässä ei ole pääsiäisenä kokkoja. Ja trullitkin kiertää eri päivänä. Pääsiäinen oli mukava, kun oli talo täynnä vieraita. Ja paljon ruokaa:).

  VastaaPoista
 7. Minun lapsuuteeni kuuluivat kokot silloin, kun pääsiäistä vietettiin mummoni luona pohjanmaalla.
  Rairuoho, mämmi, sormusmunat :)....kaikki lapsuuden muistoja. Mummo oli kotoisin Karjalasta, joten pascha kuului siksi pääsiäisherkkuihimme myös.
  Oma pääsiäiseni on sekoitus suomalaista, kreikkalaista ja norjalaista, joista norjalainen on omituisin. Siihen kuuluvat murhamysteerit (kirjoina ja tv:ssä), appelsiinit, retkisuklaat ja jättimäiset lahjapääsiäismunat (usein karkin lisäksi kosmetiikkaa, cd:itä yms.).

  Hyvää 2. pääsiäispäivää sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pascha on kyllä hyvää, mutta ei ole tullut koskaan sitä täällä tehtyä. Olen aikaisemminkin lukenut noista norjalaisten murhamysteeripääsiäisistä. Mikähän yhteys sillä on pääsiäiseen? Ei kai mikään.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!