maanantai 8. helmikuuta 2016

Aku Louhimies ja pääsiäiskapina

Tunnettujen suomalaisten lista ei Irlannissa ole kovin pitkä. Urheiluhullut muistavat Lasse Virenin, Olli Rehn kävi pistämässä Irlannin vajoavaa taloutta ruotuun ja Dr. Eva valistaa kansaa liiallisesta sokerinkäytöstä ja ylipainosta. Uusin suomalaisjulkkis on elokuvaohjaaja  Aku Louhimies, jonka ohjaama viisiosainen televisiosarja Rebellion päättyi toissa sunnuntaina. Tänä vuonna nimittäin tulee kuluneeksi 100 vuotta Irlannin pääsiäiskapinasta, ja sen tapahtumista tehty sarja otettiin täällä mielenkiinnolla vastaan.
Kaikki sarjan nähneet, joiden kanssa olen siitä keskustellut, ovat pitäneet näkemästään. Tuttuja Dublinin rakennuksia, brittisotilaita, surkeissa oloissa asuvia katolilaisperheitä, protestantien hienoja koteja, irlantilaisia sotilaita brittien joukoissa, tienaamassa perheelleen rahaa ja sitten joukko irlantilaisia kapinallisia, jotka halusivat itsenäisen Irlannin. Kapina alkoi siitä, että kapinajohtaja Patrick Pearse luki Dublin pääpostin portailla itsenäistymisjulistuksen.
Kapinallisten joukot olivat huonostivarustettuja ja intoa oli monella enemmän kuin taitoa. Mukana oli myös naisia, nuoria koulupoikia ja sitten sellaisia tuttuja nimiä kuin esim. Michael Collins ja Eamon De Valera, joista irlantilaiset tulivat vielä kuulemaan.  Ja huonostihan siinä kapinassa kävi.  Pieni kapinallisjoukko ei pärjännyt hyvinkouluteluille ja -aseistetuille briteille. ”Vaarallisimmat” kansankiihottajat teloitettiin ja muut mukana olleet päätyivät vankilaan. Osa Dublinista tuhoutui ja valitettavan paljon siviilejä ammuttiin.
Kapinan takana ei suinkaan seisonut koko kansa, mutta raakojen teloitusten ja vangitsemisien jälkeen,  myös kansan riveissä alkoi kyteä ajatus itsenäisestä Irlannista. Vähemmän vaarallisiksi luokiteltiin mm. Collins ja De Valera, jotka kumpainenkin päätyivät Walesiin vankilaan. Britit eivät kaikessa viisaudessaan tajunneet, että kun suuri joukko alistettuja kapinallisisa pistetään samaan vankilaan, ei siitä välttämättä seuraa hyvää. Siellä heillä nimittäin oli aikaa miettiä seuraavaa siirtoa, brittien nujertamiseksi. 
Edessä oli vielä monta veristä vuotta ja taistelua, ennen kuin Irlannista viimein tuli vapaavapaavaltio ja sitten viimein Irlannin tasavalta. 
Aion katsoa Rebellionin kaikki jaksot vielä uudestaan. Innostuin lukemaan pääsiäiskapinasta lisää ja uskon, että toisella katselukerralla lähihistoria avautuu minulle vieläkin paremmin. Seuraavan kerran Dublinissa käydessänin taidan katsoa pääkaupunkia ihan eri vinkkelistä ja kierrän sarjassa nähtyjä rakennuksia ja katuja.

Mielestäni Aku Louhimies onnistui hienosti. Asioita ei kaunisteltu eikä romantisoitu. Kuuluisat henkilöt eivät olleet elokuvassa pääosissa, vaan heitä näkyi siellä täällä tapahtumien edetessä. Esille tuli myös se, kuinka vaikeassa välikädessä olivat esimerkiksi brittijoukoissa palvelevat irlantilaiset. Sitähän sanotaan, että kenen leipää syöt sen lauluja laulat. Mitäs "laulat" silloin, kun kivärin piippuun katsoo joku tuttu?


Pääsiäiskapinaan palaan vielä.

The GPO eli General Post Office Dublinissa

6 kommenttia:

 1. Aku on kyllä ihan hyvä. Kapinat ja kansannousut kamalia kaikkialla.Kiva kun aiheesta innostuit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista oli katsoa. Toivottavasti näytetään joskus vielä Suomessakin. Hyvä, Aku!

   Poista
 2. Kiitos ja lisää historiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tykkäsit. Lisää tulee tässä kevään kuluessa varmasti.

   Poista
 3. Voi harmi multa on mennyt tämä ihan ohi, kun meillä ei ole telkkaria. Miltä kanavalta siis tuli, Rte1?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tuli RTE1ltä. Katsoppas RTEplayeriltä, jos sieltä vielä löytyisi. Olen muuten ihan varma, että tämä näytetään vielä uusintana. Kannattaa ehdottomasti katsoa!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!