torstai 28. tammikuuta 2016

Sunday lunch

Yritän elää parhaani mukaan tässä hetkessä, enkä siis sitten kun…  Jotkut asiat nyt vaan eivät ole ajankohtaisia ihan vielä. Ja tähän voisi vielä lisätä, että onneksi. Haluaisin nimittäin, sitten joskus, olla sellainen mummu, (uskon ja toivon, että minustakin tulee vielä joskus mummu.) jonka luokse tullaan sunnuntaina lounalle. Siitä siis tulisi sellainen kiva perinne, että vaikka joka kuukauden ekana sunnuntaina kaikki tulisivat mummun luokse syömään.
Tehtäisiin sunnuntai -lounas irlantilaisesti ja jälkkärit suomalaisesti ja istuttaisiin pitkän pöydän ääreen etelä-eurooppalaisittain, ajan kanssa. Ja sitten kun masut ovat täynä, niin vieraat korjaisivat astiat pois ja emäntä saisi vain istua. Irlantilaiset eivät kylläkään vanhene ruokapöydässä, joten unohdetaan tuo viimeinen toive.
Miten sitten tekisin sen lounaa irlantilaisittain? No, lihakauppaan tietysti lauantaina, jossa sitten päättäisin, että pistetäänkö uuniin paistumaan possua vai nautaa. Lammasta en ole oppinut syömään, joten sitä ei kiitos. Tai kävisinkö sittenkin kalakaupassa ja ostaisin vaikka lohta. Kanasta tykkää kaikki, eli voisin ostaa kokonaisen kanan ja täyttäisin sen. Ja jos vieraita on tulossa paljon, voisi lihaa, lintua tai kalaa olla kahta lajia.
Sitten vihanneksiin. Peri-irlantilaiseen ateriaan kuuluu aina(kin) kahta eri lajia vihanneksia, siis tietysti perunoiden lisäksi. Ne voidaan joko keittää tai paahtaa uunissa. Minä paahdan usein palsernakkaa, porkanaa, tavallista sipulia ja valkosipulia oliviöljyssä ja päälle vähän suolaa. Porkanat viipaloin ja esikeitän ja pistän ne sitten palsternakkaviipaleiden kanssa vuokaan ja päälle loraus oliviöljyä ja vähän suolaa. Sipulit lisään sitten vähän myöhemmin.
Meillä tykätään myös kukkakaalipaistoksesta. Keitän kukkakaalit ensin ja teen valkokastikkeen, jonka sekaan laitan paljon cheddar- juustoa. Sitten vuoka uuniin ja kun pinta on vähän ruskea pois uunista.Perunoita voi olla myös kahta lajia. Vaikkapa pieniä kuorineen keitettyjä ja sitten uunissa paahdettuja, roast potatoes. Tai valkosipuliperunoita ja muusia. Suomessa syömme aina paljon pakastealtaan perunaherkkuja.
Siis voiko helpompaa olla kuin heittää jäiset valkosipuliperunat vuokaan ja uuniin... Täällä en viitsi niitä edes tehdä, kun ovat niin suuritöisiä.
Irlannissa lounaan yhteydessä tarjotaan aina ruokaan sopivaa kastiketta. Jos on vaikka lohta ja paahtopaistia tarjolla, niin kokki vääntää sitten kahdet kastikkeet. Helppoahan se on, kun kaupasta saa valmiina pusseja, purkkeja ja ihan vaikka valmiiksi tehdyn kastikeen.
Mitään alkuruokaa ei Sunday Lunch vaadi, eikä leipääkään. Keskitytään mielummin jälkiruokiin. Niitäkin pöydässä saattaa olla useampaa lajia: pavalovaa, tiramisua, suklaakakkua, juustokakkua, sisäänleivottua omenapiirakkaa kermalla tai jäätelöllä... Tässä listasin vähän esimerkkejä täällä suosituista jälkiruoista. Ihan hyviä, mutta äkkimakeita.
Juomaksi tarjoaisin viinä, vettä ja täällä pöydällä on usein myös limsaa.
 Sitten kun ruokaa on vähän sulateltu, on teen ja kahvin aika. Nyt pääsee emäntäkin jo vähän helpommalla, sillä kaupasta ostetut keksit käyvät ihan hyvin kyytipojikisi.
Meillä tälläisiä sunnuntai-lounaita tehdään aika harvoin. Ihan siitä syystä, että sunnuntaina jokainen heräillee omaan tahtiinsa ja poijilla on omia menoja, joten lounasaikaan meillä ei välttämättä ole kotona kuin kissa. Eihän sitä tietysti kukaan kiellä, etteikö lounasta voisi syödä myös päivällisenä.
Niin ja jos tälläista ruokaa tekee sunnuntaina mieli, eikä kokkaaminen huvita, niin aina löytyy pubeja, joissa saa kunnon lounaan. Eikä tarvitse edes tiskata!
Nämä kuvat ovat Corkin kuuluisasta kauppahallista, joka on nimeltään English Market.













14 kommenttia:

  1. Slurps, kuulostaa ja näyttää hyvältä :P Koska syödään? Mukavaa viikonloppua Siuntion pelloilta toivottaa Tuittu-piä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveisiä sinne Suintion pelloille. Sopisiko lunch ensi sunnuntaina?

      Poista
  2. Mä voisin tulla jos ne muut ei halua tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulle laitetaan sitten aamulla oikein peri irlantilainen aamiainen ja lounaaksi vaikka paahtopaistia ja sitten luulen, että et jaksa syödä enää yhtään mitään, pitkään aikaan.

      Poista
  3. Ihania ruokia! Mutta hei, eivät toki sentään kaikki tykkää kanasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, sanotaanko, että ,elkein kaikki!! Mies kylläkin ilmoitti, että on kyllästynyt kanaan. Täytyy kai pitää vähän taukoa ja ostaa vaikka enemmän kalaa.

      Poista
  4. Kuvailit aika tarkasti meidän joka sunnuntaisen lounaan anoppilassa! Viikon paras hetki kun pääsee valmiiseen pöytään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kun koskus pääsisikin valmiiseen pöytään sunnuntaina. Onneksi joskus käymme pubeissa syömässä ja mieskin kyllä laittaa ruokaa.

      Poista
  5. Nam! Olipa kiva postaus, ma taidan tan jossain vaiheessa toteuttaa jollain tavalla myös omassa blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin jo lukenut blogistasi ruokapostauksia. Taidat olla erinomainen kokki!

      Poista
  6. Ai kuinka kiva nähdä teidän ruokakauppaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En juurikaan osta tuolta kauppahallista mitään, koska en halua raahata ostoksiani pitkin kaupunkia. Meillä on ihan hyvät normaalit kaupat lähemänä ja auton saa kätevästi parkkiin ihan lähelle. Kauppahallin hinnat ovat myös korkeammat kuin muualla. Kuulemma kala varsinkin on kallista.

      Poista
  7. Täällä juuri sunnuntailounas valmistuu. Keittiö tarjoaa tänään moussakaa, täytettyä kanaa, riisiä, lohkoperunoita ja salaattia. Jlkiruoaksi laskiaispullia ja kahvia. Kanat sain juuri täytettyä ja seuraavaksi lähtee pullataikina kohoamaan. Meillä syöjiä on yleensä 13, jos miehen veljen perhe pääsee, lisätään vielä 4 lautasta. Kiva on kokata, mutta kiva on myös mennä oman vuoron jälkeen muiden valmiisiin pöytiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä maistuis mullekkin tuollainen lounas ja kiva saada koko iso perhe pöydän ympärille. Laita mulle laskiaspulla tulemaan, please.

      Poista

Jätä kommentti. Kiitos!