tiistai 1. joulukuuta 2015

Välkettä ja suorennettuja hiuksia

Kun irlantilaiset naiset lähtevät pikkujouluilemaan, niin sitä laittaudutaankin sitten viimeisen päälle hienoiksi. Välillä ampuu (tätä on suomalaisten ystävien kanssa analysoitu, kerran jos toisenkin ) yli aika reippaastikkin ja lopputulos ei välttämättä hoikista eikä nuorenna juhlijaa. Toisaalta tämähän on lohduttavaa etenkin meille varttuneimmille, että ikä ei tarkoita sitä, että pitisi pukeutua tylsästi. Nainen saa näyttää naiselta, ja juhliin panostetaan iästä huolimatta. Täällä ei ajatella, että jaksaako näillä korkkareilla koko iltaa tai tuleeko hihattomassa mekossa mahdollisesti kylmä. Sitäkään pelkoa, ei ainakaan minulla koskaan ole, että olisin ylipukeutunut tai  -meikattu.
Täällä naiset käyttävät pajon herkemmin kauneushoitoloita ja käyvät kampaajalla usemmin. Ennen juhlia saatetaan käydä meikkauttamassa kosmetologilla ja lakkauttamassa kynnet. Kampaajalla käyminen kuuluu monelle ilman muuta asiaan. Kauneushoitoloita on joka kylässä, samoin kynsi”huoltoloita”. Kilpailu asiakkaista on kova, joten jos tarjouksia käyttää hyväkseen ja on valmis käymään eri salongeissa, saa hoitoja edullisesti. Taitaa kuitenkin olla niin, että näitä palveluita usein käyttävillä on ne vakisalongit, jossa käyvät.
Viikoloppuna kampaajalla istuessani ja värin muhiessa päässäni, viereiseen tuoliin istui tyylikäs nainen. Mihinkäs minä korvani pistin, joten kuulin koko keskustelun. Rouva oli menossa illalla ystävien kanssa ulos ja siksi tuli suoristuttamaan hiuksensa. Tulos oli, no, hyvin suora ja sitten käytiin läpi tulevat ajanvaraukset. Kyllä, monikossa. Värjäys oli jo ajanvarauskirjassa, mutta hiusten suoristuksiin tarvittiin kolme uutta aikaa, ennen joulua. Juhlia oli tulossa ja jokaista varten käytiin kampaajalla.
Etenkin vanhemmilla naisilla saattaa olla säännöllinen viikottainen ajanvaraus hiusteen pesuun ja laittoon. Paksut hiuset eivät rasvoitu ja kampaus kestää niissä pitkään. Kuten eräs tuttavani sanoi, kyse on viikottaisesta huollosta!
Irlantilainen hius on erillainen meidän suomalaisten ohuisiin verattuna. Yleensä ottaten hiukset ovat paksummat, joten kampauskin säilyy pitempään. On säkkärähiuksia, joilta ei voi suoristaa ja jotka sadepäivinä suorastaan villintyvät. Sitten on taipuisia, mutta paksuja, joita naiset välttämättä haluavat föönäyttää suoriksi. Minulla oli ennen sytostaattihoitoja tikkusuorat hiukset. Jokaikinen kampaaja niitä ihaili. Jospa olisivat tienneet, kuinka monta pehmistä ja permanenttiä hiuksiini nuorena otin, että sain niistä kiharat. Nyt puolestani nautin taipuisista hiuksistani, enkä halua suoria enää takaisin!
Niin, kimalluskausi on taas alkanut ja sehän tarkoittaa sitä, että vaatekaapeilla ja –kaupoissa käy kuhina. Hopeanvärisen kimaltelvan kirjekuorilaukun ostin viikonloppuna, sillä pitäähän minunkin näin joulun alla välkkyä, edes vähän!
Kimaltelevaa pikkujoulukautta kaikille! Mitäs teillä oli päällä pikkujouluissa?
14 kommenttia:

 1. Joo kyllä täällä Irkuissa naiset ja tykkäävät tällätä! Voi karmea kun joskus katsoo esim häävieraitten asuja suomalais näkökulmasta. Ne hatut - tai fascinator - sellainen rusetin, sulan ja verkon yhdistelmä - ovat aivan ...hauskoja? Tsemppiä vain naisille jotka uskaltavat räväyttää! Kaiken maailman stylistit ja kriitikot saa huihai kun ollaan naisellisia ja pidetään hauskaa.....:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällää tosiaan panostetaan juhliin. Unohdin ihan mainita ne ruiskurusketukset. Niissähän moni käy myös ennen juhlia. Häihin sitä vasta laitetaankin ja talvellakin mennään sandaaleissa, eikä takista tietoakaan. Minä en kyllä suostu missään juhlissa palelemaan.

   Poista
 2. Mieluummin vähän yli, sitä mä oon mieltä. Mä niin inhoan tätä ikuista pikkumustaa Suomessa. Siis kaikki ovat kun hautajaisiin menossa. Mustat kengät, sukkahousut ja bleiseri. Se aiheuttaa puheita "mauttomuudesta", jos uskaltaa vähän blingiä laittaa koruilla. Suomalaiset juhlii itsenäisyyttäkin niin paatoksella, että siinä itku ei oo kaukana. Iloinen asia, jos pikkuisen olisi hauskaa...vaan ei. Tuntematonta katsotaan telkkaristä, pönötysjuhlia seurataan pressanlinnassa ja kyylätään lehdestä, ketkä sai ansiomerkkejä! Ei hyvää päivää!! Kesällä saa sentään jotain muitakin värejä käyttää kunhan on sitten kuitenkin peittänyt käsivarret, niin ja aina pitää olla kuitenkin sukkahousut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän siinä on, että ollaan aina niin mustissa? Kyllähän se hoikistaa, mutta on jotenkin tylsän näköistä. Ehkä se on sellainen varma valinta. Ei ainakaan erotu joukosta, kun kaikilla muillakin on sitä mustaa.
   Suomalainen itsenäisyysjuhla on edelleen erittäin arvokas ja vakava juhla. Täällä Irlantia juhlitaan ihan erillä tavalla... Pitääkin tehdä näiden juhlien eroavaisuuksista ihan oma postaus.

   Poista
 3. Tuosta kampaamojutusta tuli mieleen kun itse kävin taannoin kampaamossa. Taisi olla kolmas kerta kymmeneen vuoteen. Minulla on melko vahva luonnonkihara tukka, joka ei juuri tarvitse "laittamista", asettuu ainakin omasta mielestäni sopivasti. No, sanoin kampaajalle, että lyhyeksi ja että en tykkää kun sivuhiukset levenee lähes vaakasuoraan. Tarkoitin että ohentaa pitäisi.
  Kampaaja sanoi ettei voi leikata, ellei ensin suorista! Niinpä minäkin ekakerran eläissäni olin suoristuksessa. Savu nousi pelottavasti. Kampaaja totesi, että tehdään lyhyt polkkatukka, sivut aikoi jättää pitkiksi, että painava hius pysyy alhaalla, eikä pörhisty. No niin. Enpä ollut itseäni tuntea!
  Nyt sitten olen itse ohennellut sivuilta, pesun jälkeen se hassotus kammotti niin. Taitaa mennä taas pitkään ennenkuin semmoisiin salonkeihin uskallan. No, ei paniikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mitä, ei voi leikata ellei ensin suorista. No, tuohan nyt oli kumma juttu. Taitaa olla parempi vaihtaa kampaajaa tai ohentaa vaan ihan itse. Suoristus kemikaaleilla on kuulemma kovin kuluttavaa hiuksille. Eikä tee hyvää kyllä sekään, jos suoristusrautaa käytää joka päivä. Minä nautin nyt taipuisista hiuksistani.

   Poista
 4. Minusta on kiva, että pukeudutaan. Ei ole kuitenkaan oma vahvuuteni. Muistan jokunen vuosi sitten, kun vietin ystäväni luona Canterburyssa pääsiäisen. Ilma oli kamala, kylmä ja sateinen. Illalla lähdettiin juhlimaan - me suomalaiset säänmukaisissa vaatteissa, englantilaiset sandaaleissa ilman sukkia varpaat kuolionvioletteina ja hihaton minihame päällä. En olisi vaihtanut osia. Meidän viime viikkoiset pikkujoulut menivät arkivaatteissa. Lennettiin kaikki kuka mistäkin pääkonttorille ja aikaa ei annettu juhlavalmisteluille. Älyttömän kivaa oli kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me suomalaiset olemme tottuneet pukeutumaan sään mukaan. Ei ehkä niin "seksikästä", mutta mukavaa ja lämöistä. Minua ei kyllä saa talvella sandaaleissa mihinkään. No, mitään roiskeläppiä en käytä muutenkaan. Täällä etenkin nuorten tyttöjen pukeutuminen on järkyttävää. Ihan turha sitä hametta on edes laittaa päälle, kun pikkuhousut näkyy kuitenkin. Ja ne korkkarit...

   Poista
 5. Kiva kun vähän tällätään.Täälläkin on kampaamoja niin hurja määrä että mietin että miten riittää asiakkaita mutta kai niitä riittää. Kodin lähellä olevassa pikkuostarissakin on vieri vieressä 3 kampaamoa/kauneushoitolaa ,yksi paperikauppa ja pieni ruokakauppa;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin juuri kaupungilla, että uusia kynsihoitoloita on vähän joka kulmassa ja kauneushoitoloitakin todella paljon. Jos kaikesta maksaa täyden hinnan, niin kalliiksi tulee. Kiva on kuitenkin välillä tällätä ja hemmotella itseään.

   Poista
 6. Minä en osaa tälläytyä. Nyt on tosin käynyt mielessä, että pitäisköhän käydä leikkaamassa hiukset ihan kampaajalla. Edellisestä kerrasta on mennyt jo monta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla meni vuosia, kun pojat olivat pieniä, että en ehtinyt / viitsinyt laittautua. Nyt olen taas alkanut panostamaan vähän enemmän. Välillä on kyllä päiviä, jolloin en vaan viitsi. Kuule, mene vaan kampaajalle. Se on sellaista arjen luksusta ja itsensä hemmottelemista.

   Poista
 7. Kyllä kuule ihan afrosäkkäränkin saa silitettyä suoraksi, sitä tehdään täällä lähes jokaiselle viikottain. Hiukset on niin paksut, että ne ei niin helposti kai kärähdä.Minä kun kun kerran täällä kävin kampaajalla, föönasivat piikkisuoralle karrelle, kesti uusiutua jonkin aikaa.
  Hei mut siis kohtahan on taas ne juhlat, joissa katsoja saa vapaasti arvostella pukeutumista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä siinä on, että kiharasta halutaan suorat ja suorista kiharat. Naiset eivät ole koskaan tyytyväisiä hiuksiinsa.
   Minulta jäi linnan juhlat väliin tänä vuonna. Pitää katsoa lehdistä kuvat, että pysyy kärryillä.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!