tiistai 8. joulukuuta 2015

Lenita ja Lumiukot

Me vähän varttuneemmat suomalaiset muistamme Lenita Airiston kommentit  valkoisista tennissukista, joissa oli raidat. Eikä Lenita väärässä ollut, eivät ne sovi puvun kanssa liikematkalle, eikä oikein muuallekkaan.  ”Jos haluat pukeutumisellasi viestittää olevasi entisestä Itä-Saksasta, niin vedä vaan tennissukat jalkaasi”, totesi tämä suorasanainen rouva. Viesti ilmeisesti meni perille ja liikemiehet jättivät tennissukat kotikäyttöön.
Jos sieltä laatikonpohjalta löytyy puhtaita tennissukkia ja nimenomaan raidallisia, niin niistä voi tehdä kivoja lumiukkoja joulukoristeiksi.
Sukkien lisäksi tarvitset langanloppuja, josta virkataan tai neulotaan lumiukoille kaulaliinat ja tehdään hattuun tupsu. Sitten tarvitaan vielä mustaa ja oranssia paperia, sekä jotain pehmeää täytettä sukkien sisälle. Minä otin täytteet vanhasta tyynystä.
Ostin sukat uusina ja tein virheen. Älkää siis ostako sukkia, joissa on kantapäässä ja kärjissä eri väriä. Sukkien pitäisi siis olla valkoiset ja varressa raidat. 

Näitä sukkia piti korjata, sillä muten tuo sininen väri olisi ollut myös osa lumiukkoa ja sehän ei käy. Eli ei auttanut kuin ommella siniset alueet kiinni. Tämä tehdään sukan ollessa oikein päin.


Sitten käänsin sukan nurinpäin ja täytin sen puoleen väliin asti ja solmin tiukasti narulla kiinni.


Tässä on lumiukon vartalo. Seuraavaksi täytetään ½ jäljellä olevasta sukasta lumiukon pääksi ja taas solmitaan sukka tiukasti kiinni.


Viimeksi käännetään lumiukolle raidallinen pipo sukan varesta, päätä lämmittämään.
Reittimellä tehtyjä mustia "hiiliä" liimataan suuksi, silmiksi ja napeiksi ja oranssista paperista leikataan vielä porkkananenä. Tupsut lakkiin  voi tehdä tällä mallilla.
Kaulaliinan voi joko virkata tai neuloa, ihan miten vaan.
Nyt on lumiukko valmis. Minusta nämä lumiukot ovat jotenkin niin liikuttavan söpöjä, että niitä pitää tehdä enemmän kuin yksi.


Mitäs tykkäätte?


18 kommenttia:

 1. ihania, nyt miehen sukkalaatikolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritätän pysyä suklaasta kaukana. Onnistuu jotenkin täällä, mutta ei Suomessa. Jospas pukki toisi minulle Geishaa.

   Poista
 2. Suloisia. Voisin melkein kuvitella näiden lumiukkojen tanssivan ja alkoi päässä soida: "Hei Kuuraparta, lumiukko valkoinen..." Aluksi tosin, kun en ollut nähnyt kuvia valmiista lumiukoista, ajattelin kyllä jotain muuta - Niksi-Pirkka osastoa. Mutta nämä onkin tosi kivoja.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin ohjeen irlantilaisesta lasten joululehdestä vuosia sitten. Tein muutaman silloin ja nyt tuli taas mieleen, että teen lumiukkoja naapurille joululahjaksi. Annoin ne jo etukäteen, kun hän laittoi koristeita esille ja hän tykkäsi kovasti.

   Poista
 3. Kyllä on ihania. Todella hyvä idea ja noita tennissukkia saa todella halvalla, joten jos ei omista selaisia, niin voipi vaikka ostaa muutaman parin noita lumiukkoja varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tennissukat eivät paljoa maksa, joten ehkä siksi olivat aikoinaan niin kovin suosittuja, että Lenitakin hermostui.

   Poista
 4. Tosi söpöjä! Tällaista askarteluideaa en ole ennen nähnytkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa puuhailua lasten kanssa. Meillä pojat eivät kyllä koskaan kauheasti innostuneet askartelemaan kanssani. Minä olin aina paljon innokkaampi.

   Poista
 5. Ihana idea,tosi suloisia tuli noista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kyllä aika veikeitä. Kolme meni naapuriin ja kaksi on meillä täällä plus neljä vanhaa lumiukkoa.

   Poista
 6. Ihania ovat!
  Täytyy pistää tämä vinkki korvan taakse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppoja tehdä ja näitä voi antaa vaikka joululahjaksi.

   Poista
 7. Meidän parittomat sukat katoaa nopeasti. Kuopus tekee niistä keppihevosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tuolla laatikollinen parittomia sukkia, joita yritän mätsätä. Ei vaan aina onnistu. Niistä saisi monta keppihevosta.

   Poista
 8. Aivan valloittavia!
  Nuo hymyt sulattavat totisimmankin torvensoittajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tehdä lumiukot sisällä, kun täällä on niin harvoin lunta.

   Poista
 9. Hei! Saanko linkata tämän postauksen facebookissa kaverilleni, jonka tytär on kova askartelemaan?
  T: Maria

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!