tiistai 1. joulukuuta 2015

Ja vanhakin nyt oppii...

Kuten tiedätte, olen tänä syksynä kuluttanut pitkästä, pitkästä aikaan koulunpenkkiä. Neljä tuntia, kerran viikossa ja paljon läksyjä päälle. Espanjan epäsäännöllisiä verbejä tulee välillä korvistakin. Olin ihan unohtanut, kuinka hankalaa verbitaivutus on. Pois tunnilta ei kannata olla, sillä silloin jää heti jälkeen. Tahti on kova ja kuulemma kovemmaksi muuttuu ensi lukukautena. Eiköhän sitä kuitenkin mukana pysytä, vaikka ei tämä mikään pilipalikurssi kyllä ole.

Senkin olin unohtanut kuinka hyvin ihmisiä oppii kielitunneilla tuntemaan. Kun sanavarasto on erittäin rajallinen ja itsestään pitää kertoa jotain, pysytään yleensä täysin asiassa. Sitä kuulee iät, työt, lapset, harrastukset, kotieläimet jne. Näiden viikkojen ajan olenkin oppinut paljon kurssikavereista. Kuka tykkää kävellä luonnossa, kuka on kova bilettämään, kenellä on koira ja kenellä kolme veljeä. Tottakai sitä voisi säveltää vaikka mitä, mutta ei taida tulla kenenkään mieleen. 

Silloin kun olin vielä koulussa, oli luokissa vanha, kunnon kelanauhuri, jota kuuntelimme. Studiotunnit olivat sitten erikseen. Oli liitutaulu, piirtoheitin, haiseva sieni ja karttakeppi. Kotona sitten etsittiin sanakirjasta sanoja ja opeteltiin niitä epäsäännöllisiä verbejä. Sanakokeita oli usein, enkä usko, että niistä kukaan erityisemmin ilahtui.

Kovin on opiskelu erillaista nykyisin. Muutimme onneksi ahtaasta ja epämukavasti koppiluokasta studioon, jossa kaikilla on oma tietokone ja enemmän tilaa. Voi, kuinka paljon helpompaa on etsiä sanoja netistä, kuin sanakirjoista. Kotona voi kuunnella Youtubesta espanjaa ja harjoitella ääntämistä. Jos laiskottaa, eikä jaksa kopioida opettajan kirjoituksia tauluta, voi niistä napsaista kännykällä kuvan. Minulla on myös kännykässä ohjelma, jolla voin harjoitella esim verbejä. Kirjan mukana tuli kaksi CDtä, joten niitäkin voi kuunnella, omaan tahtiin. Kotona voimme myös harjoitella lisää, sillä opettaja laittaa paljon ylimääriäisiä tehtäviä yliopiston omalle "liitutaululle", johon meille on annettu käyttätunnukset ja salasanat. 

Netti tekee opiskelusta paljon mielenkiinoisempaa ja sieltä löytyy vaikka mitä. Yksi asia kuitenkin on ja pysyy, nimittäin sanojen pänttäys. Sellaista ohjelmaa ei ole vielä keksitty, jolla voisi ladata verbit ja sanat sukuineen tuonne aivoihin. Minulla on kova pää, mutta aina välillä sitä yllättyy iloisesti, kun muistaakin jonkun vaikean sanan. 

Työpäivän jälkeen käyn kotona kääntymässä ja lähden tunneille. Yllätyksekseni lähteminen ei kuitekaan ole vastenmielistä. Kun neljäntunnin maratoni, yhdellä tauolla kylläkin, on ohi pää on pyörällä ja olen aivan tööt. Siitäkin huolimatta on ihan kiva olla yhtenä iltana viikossa opiskelija. Tuntien myötä minulle on avautunut taas yksi ihan uusi maailma. Luulenpa, että espanja pysyy harrastuksena vielä monta vuotta. 


Meidän profesora kertoi tästä Espanjan televisiossa pyörivästä joululottomainoksesta. Sitä kuulemma odotetaan joka vuosi innolla. Katsokaapas tekin, on kyllä aivan ihana. 

18 kommenttia:

 1. Hui kauheeta, tuli ihan mieleen yläaste- ja lukioaikaiset kielistudiotunnit, joilla jokainen istui omassa kopperossaan ja puhui omalle nauhurilleen – ja sitten vielä joutui kuuntelemaan omaa puhettaan! Se se vasta kidutusta oli.

  Netti on kyllä edistänyt kielten oppimista monella tavalla, mutta en ole ihan varma, tykkäänkö perinteisestä vai nettisanakirjasta enemmän. Jos nettisanakirja on hyvä, niin silloin se on ehdottomasti ykkönen, mutta jos huono, niin sitten sen käyttäminen vain turhauttaa.

  Minä rupesin tässä äskettäin preppaamaan ruostunutta espanjantaitoa katsomalla netistä Masterchef Espanjaa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti on kielten oppiminen muuttunut ja netti tekee sen paljon mielenkiintoisemmaksi. Kunhan vain olisi enemmän aikaa. Tuntuu, että illat vain jotenkin katoavat, enkä ehdi opiskella tarpeeksi.

   Poista
 2. Vähän samasta aiheesta kirjoittelin itsekin juuri :D
  Mäkin muuten käytän nettiä paljon hyödykseni. Minulla on varmaan kaikki appit ja nettiohjelmat mitä keiltenopiskeluun tulee. En vain ehdi sitten kaikkia käyttää, heh...

  Kiva kun olet kurssista tykännyt :) Mukavia opintohetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tulee tuo ajan rajallisuus vastaan. En kertakaikkia ehdi opiskella niin paljon kuin haluaisin. Tai ehkä se on vain järjestelykysymys.

   Poista
 3. No nyt muistuivat mieleeni kieliopit ja nauhurit - huhhei!
  Olen tässä pohdiskellut italian tunteja, joten tämä oli kiva lukea :)
  Mukavaa opiskelua ja joulukuuta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Italia sopii suomalaisen suuhun hyvin. Siitä vaan opiskelemaan!

   Poista
 4. olin ihan unohtanut ne kielistudiot ja kelanauhurit, kylla tosiaan on opiskelumetodit muuttuneet niista paivista, tsemppia opiskeluihin, espanja on minusta yksi kauneimpia kielia, harmi etta on niin ruosteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida luokissa olla enää niitä kelanauhurieta. Nyt kuunnellaan kaikki netistä. Meillä kyllä tuli myös kirjan mukana kaksi CDtä, mutta en ole vielä niitä kuunnellut. Jospas vaikka joululomalla sitten.

   Poista
 5. Hei, no eikö maailmaa on tullut todella pieneksi?! -) Katsoin tuon videon vasta 2 minuuttia sitten. Ja löysin videon Valkovenäjän nettisivulta. Olen kotoisin Valkovenäjältä, mutta olen asunut Suomessa jo puolitoista vuotta. Kiitos sinulle blogistasi! Olen lukenut sen muutaman kuukauden, mutta tähän asti en vielä uskaltanut kirjoitta kommentin, mutta kun näin sen videon heti aloitin kirjoittamaan minun ensimmäinen viestini suomeksi! -) Oli hyvin ihmeellinen sattuma. :-)

  Mukavaa joulun jatkoa!

  Helen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kommentoit. Opettaja tosiaan kertoi meille tästä videosta ja siitä, että sitä kovasti aina Espanjassa odotetaan. Oli mielestäni tosi herttainen.

   Poista
 6. Hei täältä viileämmästä lännestä..
  Kiva kirjoitus ja ihanaa että opiskelet espanjaa... se on hyvä kieli ja ääntäminen on helppoa meille suomalaisille. Minulle espanjan opiskelu on jäänyt ikuisuusprojektiksi. Äskettäin löysin netistä duolingo.com Se on ilmainen palvelu ja sinne on helppo mennä. Yritän käydä mahdollisimman usein. Tyttö sanoo että käyttävät sitä saksan tunnilla koulussa.
  Katsoin tuon joululoton ja mieskin sattui juuri paikalle olan yli kurkkimaan sitä. Semmosta fiilistelyä... ii-ha-na!!!
  ¡Muy Felices Fiestas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläkkeellä sitten ehdit sinäkin paneutua oikein kunnolla espanjan salaisuuksiin. Meille ääntäminen on tosiaan paljon helpompaa kuin englantia äidinkielenään puhuville. Mukavaa joulunodotusta sinne teidän perheelle.

   Poista
 7. Hienoa! Ostin hienon sadetakin Irlannista: http://hannelenparatiisi.blogspot.se/2015/11/irlantilainen-sadetakkini.html

  VastaaPoista
 8. Kävin jossain elämäni vaiheessa ranskan kurssia ja sielläkin kerrottiin itsestä kaikenlaisia juttuja harjoitusmielessä. Eräs noin nelikymppinen rouva kuitenkin kertoili kaikkea hauskaa, oli toisinaan eläkeläispappa tai teinityttö. Niinhän se käytettävä sanavarasto laajenee. Oli ihan hauskaa.
  anni
  ps. sulla on kyllä niin mukavia kirjoituksia, että ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli tästä mieleen, että minäkin olin vuosia sitten ranskan kurssilla ihan Ranskassa. Asuimme sillä nimittäin lyhyen ajan. Luokassa oli ihmisä kaikkialta maailmasta. Mm. pari nunnaa ja yksi brasilialainen nainen, jonka oletin tekevän työtänsä kaduilla. Kun kysyttiin ammattia hän purskahti nauruun ja luki suoraan kirjasta, että olen valokuvaaja. Ei tainnut olla ihan totta! Hänen vieressään istuikin sitten ne nunnat.

   Poista
 9. Tosi hienoa, että olet aloittanut oikein kunnon opiskelun! Kyllä se varmasti avartaa mieltä, ja piristää kun oppii uutta. Ja kieliä aivan erityisesti on kiva sitten päästä testailemaankin :)

  Mullakin on ollut projektina jo vuoooosia tuo Ranskan parantaminen, mutta en vain ole saanut aikaiseksi. Pariisissa asuessa olin ahkera, kun olin jotenkin enemmän kielikylvyssä kokoajan. Toki täälläkin; ranska on kuitenkin pääkieli, mutta töissä sitä ei tarvitse. Ja se, mitä jo osaan, tuntuu riittävän arkisten asioiden hoitamiseen. Mutta S I L T I haluaisin parantaa taitojani!

  Jospa nyt sain inspiraation varata itselleni paikan kurssilta, ja pidän sua inspiroijanani! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se hyvää tekee näille vanhoille ja ruostuneille aivoilleni. Tuli mieleen sellainen juttu, että jos löytäisin jonkun täällä asuvan espanjankielisen, joka haluisi harjoitella englantia kanssani ja minä vastaavasti espanjaa. Hyötyisimme molemmat. Sinulle näyttää tuo kielien oppiminen olevan helppoa. Nyt vaan siitä ranskaa opiskelemaan!!!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!