sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Ei tilaa majatalossa
Pari viikkoa sitten kävelin tämän B&Bn ohi ja näin tuon No Vacancies-kyltin. Minulle tuli heti mieleen jouluevankeliumi ja majapaikaa etsivät  Maria ja Joosef. Olikohan sielläkin ovessa lappu arameaksi, että täyttä on?

Täällä jouluevankeliumista käytetään sanaa The Nativity  . En ihan heti tajunnut, että mitä se tarkoittaa. Eli jos lapsi kertoo kotona, että "nativityä" varten tarvitsee pyyheliinan ja aamutakin, niin 
se viittaa siihen, että paimeneksi on valittu tai peräti Joosefiksi. Sekin muuten otti aluksi  korvaan, että Maria ja Joosef muuttuivat Maryksi ja Josephiksi.

Englanissa asuessamme päiväkodeissa ja koulussa opettajat näkivät aina todella paljon vaivaa jouluesitysten kanssa. Koristeitakin tekivät aina oikein urakalla.  Pojista vanhempi on esiintynyt "nativityssä"  aasina, lampaana ja eteni urallaan lopulta paimeneksi.

Nämä esitykset olivat aina yhtä hellyttäviä. Pitääpä myös sanoa se, että päiväkodeissa eikä kouluissa kaikki lapset suinkaan olleet kristittyjä, mutta jos en ihan väärin muista, niin vain yhden tytön vanhemmat kielsivät häntä osallistumaan joulunäytelmään.

Minua suorastaan säälitti tämä tyttö, sillä hän ei saanut koskaan mennä kenenkään syntymäpäiville, ei osallistua pääsiäis-tai joulukoristeiden tekoon, päivänavauksiin eikä näytelmiin. Koulu oli angligaanikirkon koulu, joten siellä opetettiin uskontoa ja otettiin huomioon kirkkovuoden eri juhlat.
Sen muistan, että samaa uskontoa oleva poika osallistui kaikkiin koulun juhliin, muiden mukana.

Olen itsekkin päässyt loistamaan joulunäytelmässä. En vaan valitettavasti muista esityksestäni yhtään mitään. Ihan pienestä osasta ei ollut kyse, sillä olin äitini työpaikan joulunäytemässä ihan itse Jeesus-lapsi ja nukuin kaukalossa. Tämä vastasyntynyt oli kylläkin jo kahdeksan kuukautta vanha, mutta ei nyt takerruta pikkuseikkoihin. Pistäkääpä paremmaksi!

Tuolta valokuvaalbumeista löysin kuvia poikani urasta aasista paimeksi. 


Aasi


Lammas tuossa vasemmalla.


Uran huipentuma - paimen.16 kommenttia:

 1. Mä olin ala-asteella aina enkeli joulunäytelmissä. Varmaan sen vuoksi, että mulla oli vaalet pitkät hiukset. Tosin puheroolia ei koskaan ollut, mutta se ei haitannut, koska pari joulua meni raudat suussa ja muistan , että en erityisemmin pitänyt esim. esitelmistä silloin. Jossain kevätnäytelmässä oli perhonen. Sen muistan, että äiti teki minulle siivet esitykseen. Harva varmaan on päässyt ihan Jeesusta esittämään :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se niin ole, että lähes kaikki pikku-tytöt haluavat olla enkeleitä. Eikä perhosessakaan mitään vikaa ole. Meidän aasi ja lammas oli kyllä oikein onnellinen rooleistaan!

   Poista
 2. En muista koskaan nähneeni uskonnollista joulunäytelmää omassa tai lasteni esityksissä koulussa. No, ehkä jotain tähteä taivaalla on etsitty, mutta sitten mukana on ollut aika Disneyn tyyliset hahmot kumminkin. Miespuoliset työkaverit vetivät yhtenä jouluna kyllä hulvattoman hyvän esityksen tiernapoikina! Ikimuistoinen juttu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole enää minkäänlaista käsitystä, minkälaisia suomalaset joulu-ja kevätjuhlat ovat nykyisin. Itse nautin aikoinani esityksistä ja oli mukavaa olla itsekkin mukana. Tiernapojat tuntuivat lapsena kovin pitkältä esitykseltä.

   Poista
 3. Ihania, nostalgisia kuvia "urakehityksestä". Kyllä omaan lapsuuteen kuuluivat aina koulun joulukuvaelmat. Nykyisessä työssäni lastenarhanopena olen myös harjoittanut lasten kanssa joulujuhlissa esitettävän joulukuvaelman ja aina vanhemmat ovat olleet ihastuneita pikkuisiin paimeniin, lampaisiin, Mariaan ja Joosefiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kun kiva kuulla, että edelleen päiväkodeissa nähdään vaivaa esitysten kanssa. Kyllä minä ainakin tippa silmässä näitä esityksiä katsoin ja samalla nostin hattua opettajille, jotka jaksoivat ohjelmia järjestää.

   Poista
 4. Olen päässyt Mariaa esittämään yhden kerran yläasteella ja omat lapseni ovat tainneet pääasiassa luoda näyttelijän uraa tonttuina. Lapseni ovat valitettavasti olleet kouluissa missä ei uskonnollisuutta edes perinteisen joulukuvaelman verran ole haluttu tuoda esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on sääli, jos joulukuvaelma unohdetaan jouluna. Taitaa olla ihan koulusta kiinni, miten asiaan suhtaudutaan. Täällä se kuuluu asiaan kirkon kouluissa.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Hän oli aika vilkas tapaus, joten ei yhtään ihme, jos hänestä ei koskaan tullut Joosefia. Olisi saattanut lähteä lätkimään ja jättänyt Marian ja vauvan sinne talliin.

   Poista
 6. Ihania kuvia<3
  Allumies oli silloin viime vuosituhannella ollut Josef, mutta valitettavasti siitä ei ole kuvia.

  VastaaPoista
 7. Aivan ihania kuvia. Kivaa joulun odotusta. Jaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, niitä aikoja. Pitää kaivella noita kuvakasoja, jos sieltä löytyisi kuva eräästä koirasta ja pojasta. Nimi oli liian vaikea, joten H kutsui sitä Tötöksi.

   Poista
 8. Ihania kuvia!
  Minä olin koulun joulunäytelmässä aikoinani Maria ja harmitti kauheasti, kun olisin halunnut olla enkeli! Minulla oli nimenomaan pyyheliina päässä, kun taas enkelit olivat kimalteissa.

  Mukavaa jatkoa viikolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin haluaisi mielummin olla enkeli, kuin Maria pyyheliina päässä. Näytin kuvat pojalle. Ei muistanut aasina tai lampaana oloa, mutta paimenen tärkeä tehtävä oli jäänyt mieleen. Oli silloin 5 v.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!