lauantai 28. marraskuuta 2015

Ensin Kiitospäivä ja sitten Black Friday

Viime vuonna minulta jäi täysin huomaamatta tämä uusi ilmiö nimeltään Musta Perjantai. Olin ilmeisesti sellaisessa lääketokkurassa, että Black Fridayn mainokset eivät tehneet minkäänlaista vaikutusta. Tänä vuonna sitä ei ole voinut olla huomaamatta, ja sama shoppailupäivä näytää olevan kova sana myös Suomessa.

Irlannilla ja USAlla on aina olleet läheiset suhteet. Varmasti siksi, että siellä asuu paljon, jos ei nyt ensimmäiset polven irlantilaisia niin ainakin toisen, kolmannen tai  neljännen. Nämä USAn irlantilaiset näyttävät olevan oikein ylpeitä juuristaan ja viettävät St Patrickin päivää riehakkaammin kuin täällä! Tiesittekö muuten, että eniten irlantilaista sukuperää olevia löytyy Bostonista? Kiusaan teitä nyt vielä numeroilla, sillä luin juuri, että 39.6 miljoonaa amerikkalaista sanoo omaavansa irlantilaiset sukujuuret. Se on paljon se. Täältä löytyy vielä lisää infoa, jos kiinnostaa.

USAhan lähdettiin täältä aikoinaan perunaruttoa ja sitä seurannutta nälänhätää pakoon. Sinnehän se Titanickin oli matkakalla ja mukana 123 Queenstownista eli Cobhista laivaan astunutta irlantilaista. Heistäkin suurin oli lähti meren toiselle puolelle uuden ja paremman elämän toivossa.
Taitaa olla niin, että lähes kaikilla irlantilaiseilla on joko sukulaisia tai ainakin ystäviä USAssa. 

Ja kun kanssakäymistä on paljon rantautui esim halloween tänne paljon, paljon aikaisemmin kuin Englantiin.Kiitospäivää täällä ei vietetä, mutta sen jälkeinen Black Friday on nyt siis kova sana täälläkin. Kiitospäivä näkyi kylläkin meillä töissä, sillä kerrankin USAn kolleegat olivat vapaalla! Se heille suotakoon, sillä lomapäivä sikäläisillä ei ole liikaa.


Minua jäi vaivaamaan, että miksi tällä shoppailupäivällä on niin masentava nimi? Olisko syynä ehkä pimeys tai tieto siitä, että kiitospäivä on taas tältä vuodelta ohi? Googlita kysyin ja seuraavan vastauksen sain:

"Nimitys ”Black Friday” juontaa juurensa Philadelphiaan 1960-luvulle, jossa kiitospäivän jälkeistä päivää alettiin kutsua mustaksi johtuen vilkkaasta liikenteestä.[2]Myöhemmin termi levisi ympäri Yhdysvaltoja ja sittemmin merkitys on yhdistetty myös kirjanpidossa käytettäviin väreihin. Alkuvuosi on useille kaupoille vielä tappiollista eli tilinauhoissa punaista, mutta Black Fridaysta eteenpäin tehdään voittoa – eli mustalla kirjattavaa tulosta."

Eilen päätin, että koska pimeydelle en voi tehdä mitään, teen jotain muuta. Ja arvatkaapas mitä se muu on? Kiipesin ullakolle ja kannoin joulukoristeet alas. Meille tulee joulu tänä viikonloppuna, ja sen mukana ainakin sisälle lisää valoa.
Perinteisestihän täällä kodit koristellaan 8.12, mutta minä aloitan joulunvieton tänä vuonna ajoissa. Annetaan tämänkin hulluuden mennä ulkomaalisuuteni tiliin!LET THERE BE LIGHT!2 kommenttia:

 1. No kiitos kun vastasit ajatukseeni, mietin juuri miksi Black Friday on black. Minulle uusi juttu ja nimestä tuli mieleen kaikkea muuta kuin shoppailu.
  Valoa ei koskaan ole liikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin mulle tuli mieleen joku massamurha, eikä tosiaan shoppailu ja liikenneruuhkat. Mielenkiintoista miten jotkut nimet ovat kaikkea muuta kuin sopvia. Tässä taas yksi niistä. Mukavaa sunnuntaita sinulle. Se taitaakin olla teillä arkipäivä.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!