lauantai 14. marraskuuta 2015

13 ja perjantai

Joskus viikot ovat niin täynä työtä ja muita menoja, että maanantai vaihtuu perjantaiksi ihan huomaamatta. Ja blogikin jää siinä kaiken kiireen keskellä aivan liian vähälle huomiolle. Yksi ilta meni vanhempien ja opettajien tapaamisiin koululla, espanja vie yhden illan ja opiskelu ja läksyt toisen ja sitten tuli vielä ystävän isän hautajaiset.

Järkyttävä tuuli ja lähes koko viikon jatkunut sade ovat tehneet viikosta jotekin masentavat. Vettä on tullut vaakasuorassa ja olen kastunut mennen, tullen ja palatessa. Välillä ajaessa tuntui, että auto lähtee lentoon ja ahkerat tuulilasinpyykjijätkään eivät pärjää sateelle.

Onneksi perjantaina oli tiedossa illallinen ystävien kanssa kaupungilla. Juttua riitti ja riitti ja kotiin tulin vasta vähän ennen kahta aamulla. Kyllä se vaan niin on, että suomalainen ymmärtää toista suomalaista kaikista parhaiten. Tälläisista illanistujaisista jää hyvä mieli ja muutenkin piristyy kummasti, vaikka seuraavana päivänä univaje vaivaakin!

Niin, olimme ensin kiinalaisessa ravintolassa syömässä ja lähdimme sitten vielä pubiin. Siinä juttelun lomassa yksi meistä huomasi kännykästä uutiset Pariisista. Siinä vaiheessa kuolleita oli vasta n. 30.
Aamulla sitten tajusin mitä kaikkea Ranksassa oli illan aikana tapahtunut. Sen jälkeen Sky News olikin päällä koko päivän.

Miten ihminen saadaan aivopestyä niin perusteellisesti, että on valmis räjäyttämään itsensä ja ympärillään olevat ? Tai että uskonnon varjolla ampuu täysin viattomia ihmisiä konserttisalissa tai ravintolassa? Tälläisiä kysymyksiä olen päässäni pyöritellyt koko päivän. Enkä varmasti ole ollut ainut.

Toisaalta, helppohan se on täällä Irlannissa mietiskellä, kun Pariisiin on matkaa. Tuli palaa takassa ja lämmittää mukavasti. Kynttilät tuovat valoa pimeään iltaan. Vieraat lähtivät juuri ja pojista vanhempikin kotiutui Dublista. Sellainen mukavan rauhallinen lauantai-ilta omassa kodissa.

Sitäkin mietin, että varmasti jokaikisellä Pariisissa kuolleella tai loukkaantuneella oli suunnitelmia lauantaiksi. Heidän kohdallaan elämä päättyi julmalla tavalla, ilman mitään ennakkovaroituksia tai jäähyväisiä. Lähdetiin perjantaina syömään tai teatteriin, eikä sieltä koskaan palattu.

Terroristit puolestaan ovat, omien oppiensa mukaan, nyt paratiisissa ja suuria sankareita. Kun taas muut teon suunnittelussa mukana olleet, onnittelevat toisiaan "onnistuneesta" perjantai-illasta. Eihän tässä ole mitään järkeä.

No, menipä tämä nyt syvälliseksi. Joka tapauksessa huomenna on uusi päivä ja toivottavasti parempi sellainen. Eikö niin?
16 kommenttia:

 1. Pariisin tapahtumat kauhistuttavat ja pelottavat.... tekevät hyvin surulliseksi.

  VastaaPoista
 2. Naita asioita on mietitty taallakin, sattuneista syista, jo vuosikausia. Vastausta en ole toistaiseksi loytanyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pitää olla täynä vihaa, että itsensä räjäyttää!

   Poista
 3. Turkin Belekissa on alkanut juuri G-20 maiden kokous, varmasti siella kaytavapuheissa taas sovitaan asekaupoista ja muusta mukavasta suruvalitteluiden lomassa. Maailmanrauha ja lansimaiset arvot on yhta sanahelinaa niin kauan kun kukin maa iskee kortit pöytaan ja lopettaa kierot kauppansa ja sopimuksensa mutta sellaista paivaa tuskin tulee, eikös asekauppa ole taas lisaantynyt entisestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, pinnan alla tapahtuu paljon asioita, joista me tavikset emme tiedä/tajua mitää.

   Poista
 4. Jep... Mutta eikö Irlannissakaan uutisoitu Beirutista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä lehdessä oli, mutta ei mitenkään suurin otsikoin. Uutiset minulta jäi viime viikolla väliin monta kertaa. Sääli, että meiltä (minä mukaan lukien) jää usein aina osa uutisista huomioimatta. Pariisi sai paljon tilaa tiedotusvälineissä ja Beirut jäi vähälle julkisuudelle.

   Poista
 5. Monenlaiset ajatukset ovat nyt pyörineet ja alakuloinen olo valtasi koko viikonlopuksi. Euroopassa on mun mielestä nyt sota. Ei tällaiset iskut ole vain yksittäisiä, näitä tulee aina vaan lisää ja lisää. Missä seuraavaksi, voi olla hyvinkin lähellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan missä vain voi räjähtää. Olen onnellinen, että en asu suurkaupungissa.

   Poista
 6. Hyvyys hyvenee ja paha pahenee. Siltä se tuntuu. Eikä kukaan tiedä että miksi.

  VastaaPoista
 7. Uskonnon nimissä tehdyt terroriteot ovat jotenkin kaikkein järjettömimpiä. (Ei ole kovin kauan siitäkään kun siellä Irlannin saarella katoliset ja protestantit tappoivat toisiaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vaan selvennykseksi, että Irlannissa eivät protestantit ja katoliset tappaneet toisiaan uskonnon takia eikä sen nimissä. Uskonto oli vain eräänlainen erottava leima. Kukaan ei uskonut pääsevänsä taivaaseen, jos lahtasi eriuskoisia. eikä kukaan tietääkseni räjäyttänyt tahallaan itseään samasta syystä. Pohjois-Irlannissa oli kyse aika erilaisista poliittisista asetelmista joista ihmisoikeudet olivat yksi. Sehän tässä ISIS:issä niin järkyttääkin, että heillä ei ole mitään loogista tavoitetta tai vaadetta. En ainakaan ole sellaista löytänyt. Uskonnoksi on ISISin kulttia vaikea edes mieltää.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!