perjantai 30. lokakuuta 2015

Yhdistyneet Kansakunnat

Pojista vanhempi asustaa nykyisin Dublinin talossa, kera vuokralaisten. On maita ja kansoja, mutta ihmeen hyvin YKssa näyttää pyykivän. Mies nimittäin sanoi talon täytyttyä, että se on varsinainen Yhdistyneet Kansakunnat. Edustettuina ovat tietysti Irlanti (ja Suomikin vähän), Espanja, Korea (joo, etelä), Malawi ja vähän aikaa sitten Turkki vaihtui Venetzuelaan.
 
Jokaisella on tietysti omat tapansa, mutta kun kimppakämpässä asutaan pitää osata joustaa. Ja ottaa ne muutkin asukkaat huomioon. Välillä YKssakin kiehuu, ja mies saa viestejä liian usein vierailevasta naapurihuoneen poikaystävästä yms. Vanhassa talossa tietysti on myös aina jotain korjattavaa. Sitten avaimet katoavat, eikä kukaan avaa ovea. Tekstiviestejä tulee ihme aikoihin ja välillä pyörittelemme päitämme ja mietimme, että missä mättää? Miksi joku muuttaa huoneeseensa kello kolme yöllä? Ja jos suihku ei toimi kello kuusi aamulla, niin eikö sitä voisi mennä
siihen toiseen suihkuun, joka toimii? Ei kai sitten. Eikä se imuri vedä, jos pussi on täynä! Mies hoitelee nämä asiat ja osaa olla tarvittaessa tiukka.  Poika tekee myös osuutensa, mutta emme halua, että hän joutuu jatkuvasti hoitamaa talon asioita.
 
Kimppakämpät eivät ole vain opiskeijoiden asuttamia, vaan niissä asuu myös työssäkäyviä ja vähän vanhempiakin. Meidän vuokralaisista osa on töissä ja osa opiskelee englantia jossakin Dublinin lukuisissa kielikouluissa. Yksiöt eivät ole täällä ollenkaan yleisiä ja kaksiot, etenkin pääkaupungissa ja myös täällä Corkiss, kalliita. Nuorille ulkomaalaisille, joita täällä on paljon, kimppakämppä on suosittu vaihtoehto. Kavereita tulee (tai sitten ei) helposti kämppäkavereista, eikä vuokrasopimustakaan tarvitse tehdä vuodeksi. Huoneet ovat myös kalustettuja, joten petivaatteiden lisäksi, ei tarvitse hankkia välttämättä mitään.  Keittiössä on asitat, padat ja pannut. On silityslaudat ja
raudat ja tietysti pyykkikone. WiFi toimii ja keitiössä voi myös katsoa tvtä.   
 
Tietysti näitä kimppakämppiä on joka lähtöön ja taso kovin vaihtelevaa. Kaikille tälläinen asumismuoto ei sovi, mutta olosuhteiden pakosta on vain jatettava talo, kun muuta vaihtoehtoa ole. Kun saman katon alle pistetään eri maalaisia ja ikäisiä eivät kemiat aina toimi. Eihän ne välttämättä toimi, vaikka kaikki olisivat irlantilaisia tai suomalaisiakaan. On sotkupekkoja, nauraa höröttäjiä,  yökyöpeleitä, aamuvirkkuja, bilehileitä, yli-ja alisosiaalisia, maratoonisuihkuttelijoita, liian mausteisia ruokia keittäviä jne. Kun suomalainen menee huoneeseensa katsomaan yksin televisiota tai lukemaan, istuvat italiaiset yhdessä iltaa ja melu on sen mukaista.
 
Parhaimmillaan kämppäkavereista tulee elämänikäisiä ystäviä, joiden kanssa pidetään yhteyttä, vaikka maat ja asunnot vaihtuvatkin. Pahimmillaan taas ei olla edes puheväleissä ja toisen pärstä ärsyttää niin, että ei mielellään  mene edes keittiöön samaan aikaan.  

Ovatko kimppakämpät yleisiä asuinmaissanne, muidenkin kuin opiskelijoiden kesken?

 

 

 

 
 
 
Kuvat otin viime sunnuntaina täällä Corkissa.

8 kommenttia:

 1. Hauska yhteensattuma; meidänkin Helsingin kodista tuli täksi lukuvuodeksi kimppakämppä majoitettuamme sinne Erasmus-opiskelijoita. Kyselyjä tuli lopulta ihan valtavasti, koska jaettu asuminen tuli helsinkiläisittäin katsottuna edulliseksi ja tosiaan kodissamme on kalusteet. wi-fi:t jne. valmiina. Edustettuina meillä on Viro, Ranska, Englanti ja Espanja. Vähän jännitti, miten lähtee sujumaan, mutta toistaiseksi ainakin kaikki on mennyt hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän kodista tulikin varsinainen EU. En yhtään ihmettele, että Helisingissä on kysyntää kimppakämpille. Vuokrat ovat kalliit ja asunnoista pulaa.

   Poista
 2. Mainio "Yhdistyneet kansakunnat" postaus. Kimppakämpät ovat Suomessakin suosittuja opiskelijoiden keskuudessa. En tosiaan tiedä, löytyykö muita asujia kimppakämpistä. Nuorille se opettaa sosiaalisia taitoja ja tuossa teidän talossanne vielä eri maitten tapoja, kun opiskelijoita löytyy maailman ääristä.
  Itsellä on taas ollut Irlanti niin mielessä, kun olen ajatellut suomalaista viulunsoittaja/tanssija-tyttöä Lotta Virkkusta, joka tekee Irlannissa uraa. Hänkin on asunut kimppakämpissä.
  Hyvää Pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimppakämpässä sosiaaliset taidot tosiaan ovat tärkeät. Pitää oppia joustamaan ja ottamaan toisetkin huomioon. Ihan hyvää tekee meidänkin pojalle.

   Poista
 3. Hei! Kas kun tipahti kuin tilauksesta tämä postaus tästä aiheesta. Mietin paljon sitä, miten käy jos pääsen haluamaani oppilaitokseen täällä Suomessa ja jos eteen tulee tilaisuus käydä ulkomailla työharjoittelussa. (Irlanti on ykköstoiveeni.) Silloin on lähdettävä, vaikka ikää on aikuisesti 30+ ja kynnys astua mukavuusalueen ulkopuolelle on jo melkoisen korkea. Mietin asumisjärjestelyjä ja sitä, kuinka todennäköisesti päätyisin kimppakämppään. Introverttia Ykä Yksinäistä kauhistuttaa ajatus esim. jaetusta jääkaapista... ja teinikämppiksistä. Toisaalta jos kämppikset ovat samassa asemassa ja yhtä hämillään ja peloissaan kuin minäkin olisin, sehän saattaisi olla vain positiivista! Vertaistukea saman katon alla. Mielelläni lähtisin mukavan tyypin, minkämaalaisen ja -ikäisen tahansa, kanssa yhdessä opettelemaan vaikkapa Dublinin julkisen liikenteen kiemuroita. Sen tiedän millä bussilla sieltä pääsee tutumpiin Leitrimin maisemiin, eli pakoreitti tiskivuorista ja siivottomista nuorisolaisista on mietitty valmiiksi :D
  Hyvää pyhäinpäivää! Kovasti on ameriikantyylinen Halloween-teema tänne Suomeenkin rantautunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kimppakämpissä asuu vanhempiakin ihmisiä, eikä vain nuoria. Eli et olisi ollenkaan mikään erikoisuus. Kämppiksistä olisi varmasti apua uuteen kaupunkiin tutustuessa.
   Tuosta jääkappin jakamisesta tuli mieleen, että saatammem ostaa pojalle pienen jääkaapin omaan huoneeseen. Ihan vaan sen takia, että tulee enemmän tilaa hänen ruokaostoksilleen ja toisten.

   Poista
 4. On ne täälläkin ihan yleisiä, nimeltää WG eli Wohngemeinschaft. Kaikissa taitaa olla ongelma numero 1 kylppärin siistinä pitäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivoamisesta taitaa tosiaan tulla kimppakämpissä aina riitaa. Meidän vuokralaistet ovat kyllä esimerkillisiä ja pojalle sanottiin, että tee osuutesi. Ei nimittäin ole niitä siisteimpiä tapauksia.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!