tiistai 6. tammikuuta 2015

Naisten "pikku" joulu

Täällä Vihreällä Saarella loppiainen on ihan tavallinen arki- ja työpäivä. Kolmea itämaan tietäjää ei täällä juuri tänään muistella. Kyllähän loppiainen (epiphany) kirkollinen juhlapäivä tietysti on, mutta ei yleinen vapaapäivä. Ihan samoin kuin pitkäperjantaikin. Minun on joskus vaikea ymmärttää sitä, että täällä kuitenkin ollaan niin kovin katolilaisia, ja sitten kuitenkin tietyt kirkkokalenterin tärkeät juhlapäivät jäävät vähälle huomiolle. Itämaan tietäjät kääntyy muuten englanniksi three wise men eli kolme viisasta miestä. Ihan niin kuin meidän perheessä!!!!

Tänään ei Irlannissa juhlita viisaita miehiä vaan naisia. 6.1 on perinteisesti Women's little Christmas eli naisten "pikku"joulu. Joulukiireet ja valmisteltu ovat ohi, ja nyt on aika naisten mennä ulos syömään, juhlimaan ja nauttimaan vapaasta illasta, ilman miehiä. Joulukoristeet raivataan pois vasta tämän illan jälkeen. Kuulemma siitä seuraa huonoa onnea, jos koristeet kerätään laatikoihin liian aikaisin.

Ravintolat ja pubit ovat takuuvarmasti illalla täynä. Kukkarossa vikisevä Matti hiljennetään, ja penniä venytetään sitten joskus myöhemmin. Radion keskusteluohjelmaa aamulla kuunnellesani tajusin, että iltaa varten moni, etenkin vanhempi rouva, laittautuu todella hienoksi ja käy jopa kampaajalla.

Irlantilaisia naisiahan ei tarvitse kahta kertaa käskeä, jos on tiedossa joku juhla tai muu kokoontuminen, johon saa laittautua. Ja jos ei kampaajalle mennä, niin aikakin suoristusraudat kaivetaan laatikosta esiin ja päälle valitaan jotain jouluisen kimaltelevaa. Hiuslakkaa ja hajuvettä ruiskutellaan tietysti reilusti. Kynnet lakataan ja huulet punataan, oli kysymyksessä sitten 20- tai 80- vuotias. Naiset, kaiken ikäiset, osaavat täällä nauttia, juhlaan kuin juhlaan, valmistautumisesta. Sanontaa "rumat ne vaatteilla koreilee", ei täällä onneksi tunneta.

Meitä suomalaisia välillä hymyilyttää, kun toisilla homma täällä menee aikalailla överiksi. 60+ vuotiaalle, kun ei välttämättä sovi, 20-vuotiaalle tarkoitettu niukka pusero ja minihame. Eikä blondattu ja suoristettu kampaus näytä kovin hyvältä, varsinkaan kun naamassa on pari astetta aivan liian tummaa meikkivoidetta.

Onneksi kaikilla naisilla ei mene överiksi. Ihan oikeasti tyylikkäitä naisia näkee täällä paljon, aivan tavallisena arkipäivänäkin. Vaatteet valitaan huolella ja valmistautumisesta nautitaan.  Suomalainen miettii onko ulkona kylmä, vetääkö ravintolan ikkunoista ja jaksaako sitä näillä kengillä koko illan kävellä. Irlantilainen puolestaan valitsee vaatekaapista haluamansa asun, eikä siinä mietitä säitä eikä tarkenemista.

Tänä iltana en aio lähteä kaupungille. Tylsänä ja järkevänä suomalaisena kuulen Matin ruikutuksen kukkarossa, näen vyötärölleni jouluna kertyneet makkarat, enkä jaksa nyt ruveta keskellä viikkoa laittautumaan. Tylsä mikä tylsä!14 kommenttia:

 1. En juhli minakaan :) -makkarat ja matti huolettavat minuakin! :D.. mutta olen huomannut etta Corkissa tama vanha perinne on yha edelleen voimissaan! :) Jouluvalotkin nayttaa suurimmalla osalla olevan edelleen-eli jatanpa minakin viela huomiseen.
  Tana aamuna meidan lasten koulukin marssi kirkkoon eli kylla katolilaiset koulut taman paivan ainakin muistavat. Ja huomasinpa taalla ainakin taas senkin, etta jotkut pitavat lapsensa lomalla keskiviikkoon saakka.

  VastaaPoista
 2. Ja..spray tan minua joskus huvittaa taalla! Se on niin suosittua, ja valilla menee overiksi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli vaan mieleen, kun kuuntelin radiossa yhden äidin paasausta siitä, että koulut alkavat joulun jälkeen liian aikaisin. Olikohan syy siihen, että lapset pidettiin loppiaiseen asti kotona, ihan vaan omaa laiskuutta? Ei viitsitä herätä aamulla, joten loppiaisen varjolla sai pitää pitemmän loman.

   Poista
 3. Kummallista, meilläkään ei ole pyhä, vaikka on paljon katolisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se loppiainen taida sitten olla lomapäivän arvoinen juhlapäivä näissä piireissä.

   Poista
 4. Täällä ei ole naisten pikkujoulu vaan loppiainen. Loppu siis kaikella överille ja niukkaa tammikuuta saa pukata joka saralla. Eilen tutustuin Lidliin joka oli halpa. Testaan nyt siellä koko tammikuun, että saako tämän perheen ruokalaskuja pienemmäksi. Huvinsa kullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin käivin tänään Lidlissä ja sain 50.00 paljon ruokaa. Luulisi, että saat ruokalaskun pienenemään. Täällä ainakin huomaa pian eron. Tammikuu on kyllä aika masentava kuukausi ja Mattikin se kukkarossa valittaa!

   Poista
 5. Ihana tapa, tuo naisten pikkujoulu joulukiireiden jalkeen! Meillahan on arki taalla vaan rullannut, ainoa poikkeus oli uudenvuoden paiva ja sen jalkeinen paiva, joka olikin vapaa kun sattui perjantaiksi. Voi sita naisten pikkujoulua sohvallakin viettaa, nauti siita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sohvalla on kiva viettää naisten pikkujoulua ja katsoa televisiota ja neuloa pipoa. Ei tenhyt edes mieli täpötäysiin ravintoloihin. Sitä kun on tullut syötyä ihan tarpeeksi jouluna.

   Poista
 6. Tuo muuten taitaa olla perinne enemmän Corkissa kuin täällä itärannikolla. En ainakaan kuullut kenenkään edes suunnittelevan ulos lähtöä, no meillä töissä on ehkä enemmistö pikkulasten äitejä, eivät jaksa ajatellakaan laittautumista ; ) Ihan oikeaan osuit tuossa pukeutumisessa, minäkin aina mietin, miten kylmä siinä ja siinä ravintolassa mahdollisesti on, olen joskus istunut koko illan takki päällä, niin vetoista ja kylmää voi ravintolassa olla. Ja irlantilaisethan tunnetusti valittavat ennemmin kuumuudesta kuin kylmyydestä...!

  Miehen kanssa käytiin pieni kina, mistä loppiaisessa oli kyse, ja olin niin pokkaa, kun olin oikeassa eli että ne kolme viisasta miestähän itämailta tulivat nyt vasta, kaksi viikoa jouluaaton jälkeen. Mies väitti että muka joku temppeliin tuominen ja Jeesuksen ympärileikkaus oli juhlan syy. Yleensä hän tietää nämä Raamatun tarinat paremmin kuin minä! Harvinaista kyllä, sillä en ole moneen törmännyt täällä joka tuntisi Raamattua edes niin hyvin kuin minä., pelkän suomalaisen rippikoulun käynyt. Me jouduimme koulussakin opettelemaan Raamatun päätarinat uskontotunnilla - aika vähäistä se on täällä alimpien luokkien jälkeen. Kummaa tosiaan, kun kuitenkin on niin katolinen maa! Vai johtuuko se siitä, että katolisilla pappi on se, joka Raamattua lukee ja tulkitsee, kirkkoväki kuuntelee. Jos kuuntelee. Tarviipa kysäistä töissä, kuinka moni tietää, mitä Epiphany tarkoittaa!

  Ja minusta on kyllä ihan kiva, että joulunpyhät ovat ohi ja saa ruveta ajattelemaan jotain ihan muuta! Vaikka kesälomaa. Nautihan sohvasta ja kissasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se taitaa niin olla, että naisten pikkujoulu ei ole yhtä suosittu muualla Irlannissa kuin täällä. Silloin kun minulla oli vielä aina kylmä (nythän on sisäinen lämmitys vähän liiankin kuuma välillä, kuten tiedät) otin kyläänkin lähtiessä jotain lämmintä kassiin. Koskaanhan ei voi tietää, onko talossa lämmitys päällä.

   Suomessa uskonnonopetus on niin hyvää ja monipuolista, että minulle on ainakin jäänyt sieltä paljon mieleen. Käytiin läpi tarkasti myös ei-kirstilliset kirkot. Rippileiriltä jäi sitten nämä lukerialiset opit päähän. Ja siitä on aikaa...

   Minäkin sain joulusta jo tarpeeksi. Nyt odotan innolla kevättä. Alkaa tämä kotona oleminenkin jo tympimään. Yritän ajatella niin, että kesään mennessä leikkaus on ohi ja sitten saan unohtaa sairaalat ja möykyn.

   Poista
 7. Onpas kiva idea tuollainen naisten oma päivä. Mutta aika kuvaavaa on se, että se on vasta joulun jälkeen: vihdoin naisetkin saavat huoahtaa, kun kaikki pakollliset on hoidettu alta pois.

  Minusta tuo "rumat vaatteilla koreilee" -sanonta on aika typerä, ja sama pätee aika moneen muuhunkin suomalaiseen sanontaan. Pessimistisiä ja lannistavia sanontoja, joista ei ole ainakaan mitään iloa kenellekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella, että ennen kun täällä perheet olivat todella isoja, oli äidit joulun jälkeen aivan loppu. Olivat kyllä oman iltansa ansainneet.
   Suomalaiset sanonnat eivät tosiaan ole mitenkään kannustavia. Tuli mieleen toinenkin: joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Ei saa erottua vaan pitää olla osa massaa. Toivottavasti olet jo aikaeroista selvinnyt. Teillä näytti olevan kiva matka. Taisivat olla istumalihakset välillä kovilla, kun ajoitte niin paljon.

   Poista
 8. No ehka tuo 'rumat vaatteilla koreilee'-sanonta tuo joskus lohtua niille, joilla ei ehka ole varaa ostella vaatteita jatkuvasti. Sehan on vain sanonta, eika tarkoitettu otettavaksi mitenkaan hirvean vakavasti-mutta toki osittain tottakin. On ihmisia, joilla on varaa olla hyvinkin turhamaisia ja uutta vaatetta ja tavaraa pitaa olla koko ajan vaikkei niille tarvetta olisikaan. Eli totta toinen puoli-silla lailla pilke silmakulmassa ;)

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!