torstai 15. tammikuuta 2015

Halonhakkuuta

Olen sitä mieltä, että olimmepa sitten kotoisin kaupungista tai pienestä kylästä, asuu jokaisen suomalaisen sisällä jonkin asteinen metsäläinen. Jopa kolmannen polven helsinkiläisyydestään muistuttavalla on osa juurista metsässä. Turha sitä vastaan on pyristellä!

Minun metsäläisyyteni tulee esiin mm. silloin, kun haluan takkaan tulen. Koksi ja turvebriketit palavat ja lämmittäävät kyllä ihan  mukavasti. Se ei kuitenkaa metsäläiselle riitä. Aito tunnelma syntyy vasta silloin, kun takassa palaa halkoja. Niinpä suunnistin viikonloppuna sellaiseen suureen halliin, jossa myydään kaikkea mahdollista takassa poltettavaa.

Kaksi pussia halkoja maksoi €10.00. Kysyin myyjältä vähän epäilevän näköisenä, että kai nämä nyt ovat kuivia. Poika katsoi minua ja sanoi irlantilaisittain harvinaisen rehellisesti, että en menisi siitä takuuseen. Ei auttanut muu kuin pyytää poikaa kantaman mahdollisesti  takuuvarmasti märkiä halkoja sisältävät pussit autoon. Niitä kuivia, kun täältä on, vähän vaikea löytää.

Se tuli kotona heti selväksi, että ihan heti näitä halkoja ei takassa potettaisi. Onneksi hätä keinot keksii, ja nyt meillä kuivatellaan, pyyhkeiden sijaan, halkoja pattereiden päällä. Hyvin ovat kuivuneet ja uskallanpa väitää, että illalla tämä metsäläinen saa nauttia ihan oikeasta takkatulesta.15 kommenttia:

 1. Tämä postaus sai minut nauramaan. Kaikkea sinä keksitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että nauratti. Nyt meillä on kuivia halkoja ja pääsen nauttimaan takkatulesta.

   Poista
 2. Hih, kaikkea olen nähnyt ja kuullut kuivattavan patterin päällä...halkoja...no mikä ettei :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hätä keinot keksii. Hyvin kuivuivat.

   Poista
 3. Kyllä suomalinen keinot keksii, jos tarve vaatii :). Mutta enpä ole ennen kuullut halkoja patterilla kuivattavan, mutta kyllä noi halot todellakin kaipaa kuivattamista. Oikein nautinnollista iltaa takkatulen lämmössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivat kyllä kuin utettuja, mutta onneksi patterit kuvasivat. Monena iltana olen nauttinut takkatulesta ja sen lämmöstä.

   Poista
 4. Hakkaa vahan pienemmiksi ja kayta sytykkeita(=firelighters)-palaa vahan markinakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, en kyllä nyt ala kirveshommiin. Siksihän ne pussissa ostin, että ei tarvitse pieniä.

   Poista
 5. Ei millään pahalla, mutta noi on ollu jo kauan märkiä, ovat homeessa. Irlannissa laitetaan myytävät puut usein muovipussiin tai -säkkiin, mikä lisää homehtumista, usein pussi on täynnä tiivistynyttä kosteutta ja pisaroi. Silloin, kun vielä itse käytin pääasiassa puuta, selvisi, että kuivaa puuta ei saa mistään Irlannissa. Ellei sitä säilytä patterin päällä. Suomessa halkopinot kuivuvat ajan kanssa, Irlannissa vain imevät kosteutta. Muistako, kuinka tulen saa Suomessa syttymään muutamalla kalikalla, ja sitten vaan halkoa perään. Minä rakastan puuta, mies hiiltä ja turvetta. Mies hoitaa takan : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilla on taalla Irlannissa maalla vaja taynnansa kuivaa puuta eli kylla sita taallakin osataan! ;) Kaupungeissa ehka eivat ymmarra...

   Poista
  2. Nyt ovat kuivia ja hyvin palavat. Laitan alle hiitä ja päälle pari halkoa. Onneksi on takka!

   Poista
 6. Tulipa himo palava puun tuoksuun. Jospa yllätän miehen!

  VastaaPoista
 7. Täällä vielä haaveillaan omasta takasta, paloipa siinä sitten mitä hyvänsä ;)

  Anoppilassa polttivat jouluna hiiltä takassa mikä tuntui kummalliselta, mutta mikäpä minä olen sanomaan. Kyllä sillä talo hyvin lämpeni, ei siinä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiiltäkin on monellaista. Toisista tulee hyvin lämpöä, toiset taas vaan palavat, eivätkä lämmitä kunnolla. Meillä on nykyisin takassa kumpaakin: puuta ja hiiltä.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!