perjantai 19. joulukuuta 2014

Paljonko joulu maksaa?

Tämän Irish Timesin artikkelin mukaan, meidän perheen pitäisi kuluttaa tänä jouluna rahaa seuraavasti:

€620      lahjoihin
€340      juomiin ja ruokiin
€228      ystävien tapaamiseen, joulujuhliin, pubeissa käyntiin yms
€210      joulukoristeisiin, uusiin vaatteisiin ja muihin joulumenoihin.


Aika hurjalta nuo summat kuulostavat, mutta eivät suinkaan yllätä minua. Irlantilaiset eivät olet jouluna köyhiä eivätkä kipeitä. Rahaa pistetään menemään ja Visaa vingutetaan. Jos omat varat eivät riitä, niin sitten otetaan pankista lainaa tai pikavippiä. Pahimmassa tapuksessa käännytään jonkun epämääräisen koronkiskurin rahanlainaajan puoleen, joka pitää varmasti huolen siitä, että saa omansa, runsaiden korkojen, kanssa takaisin.

Ja kaikki tämä vain siksi, että lapset saavat varmasti haluamansa lahjat ja pöydät notkuvat ruokaa ja juomaa. En vaan tiedä, miten joulusta pystyy edes nauttimaan, jos tietää, että edessä on monta tiukkaa kuukautta, jolloin penniä saa venyttää soikeaksi. 

Emme taida päästä, tänäkään jouluna, keskiverto irlantilaisten kerhoon, sillä meidän joulu syntyy kyllä huomattavasti halvemmalla. Lahjoja on jo kuusen alla odottamassa, eikä nälkääkään varmasti nähdä. Olisi mielenkiintoista kuulla miten paljon muualla maailmassa joulu maksaa?

8 kommenttia:

 1. Minusta nuo summat on pienia! Reilu 600(vaan) lahjoihin?? Perhetta kohden tosi vahan! Meilla on 2 lasta ja toinen saa reilun 500 euron tietokoneen ja toinen jotain muuta muutaman sadan arvosta. Oho-ohi meni jo tuosta arviosta. Itse ei juuri lahjoja osteta toisillemme, jotain pienta aina sentaan. Ja kummilapset-onhan ainakin rahaa annettava. Eli eikohan tuo summa ennemmin realistisesti siina tonnin paremmalla puolella?
  Kuinka pitkalle valille on ruuat ja juomat? Vainko jouluksi, vaiko myos uudeksi vuodeksi? Tuolla summalla ei oikeasti irlantilainen mitenkaan osta myoskin juomia joulun varalle-eli jalleen alakanttiin. Pelkastaan joulksi ehka, mutta se on siina.
  Joulujuhliin ja pubeihin meidan perheessa ei rahaa mene eli siina saastyy listan 228 euroa joka penni.
  En myoskaan ole ostanut ainuttakaan uutta joulukoristetta tana vuonna-tai hetki, 2 uutta 'tinsel' in patkaa Aldista 1.79 kipale. Vaatteitakaan ei ole ostettu-ei edes lasten joulujuhliin, eli tuossakin osastossa saastoa on syntynyt. Vaikka nyt sitten joululahjoihin muutama sataa euroa enemman menikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, nämä luvut ovat tietysti vain keskiarvoja. Toisaalta teilläkin tietokoneen osto olisi varmasti ollut edessä tänä vuonna, joten se ajoitettiin jouluun.
   Irlantilaisissa perheissä tosiaankin pistetään paljon rahaa juomiin. Meillä se kuittautuu parilla viinipullolla. Pubeissakaan ei joulunalla eikä jälkeen olla käyty, joten sinnekkään ei ole mennyt rahaa. Joulukoristeita ostin Kahden Euron Kaupoista yhteensä varmasti noin 15.00 ja kuusi on se sama muovinen. Eli aika köyhä joulu meillä, näin irlantilaisittain!

   Poista
 2. No huh huh, aikamoisia summia menee irlantilaisilla yhden juhlan viettoon! Kulutusjuhlaa, näemmä. Uskon kyllä, että kauniin ja ihanan joulun saa aikaiseksi paljon vähemmäkin rahalla, vaikka eihän siinä mitään jos on varaa, niin saahan sitä silloin ostaa mitä tykkää. Velaksi juhliminen ei kyllä kuulosta hyvältä. Jordaniassa joulua viettää vain kristitty vähemmistö, enkä tiedä heidän joulutavoistaan mitään, mutta arvelisin, että heillä pääpaino on joulun sanomassa ja perinteisissä joulutavoissa eikä niinkään kuluttamisessa. On tuossa meidän lähimarketissakin joulukoristeita ja -herkkuja myytävänä, mutta niin ovat kalliita, ettei niitä ole tainnut kukaan ostaa (samat tavarat edelleen siinä hyllyssä). Hyvää joulua vihreälle saarelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillakaan varaa ole-ja velaksi ei osteta, olen vain realistinen. Yleensa joulu on sita aikaa kun ostetaan lapsille jotakin isompaa ja parempaa, ja milloinkas muulloin ne puhelimet, ipadit/ipodit, tietokoneet ja pelivehkeet tai pyorat ym. hommataan jos ei juuri jouluna? Vaikka olisi vain tuo keskiverto 2 lasta, niin summa tuntuu silti pienelta-ja Irlannissa etenkin ostavat monet myos lahjoja sukulaisille, ystaville, naapureille (me ei juurikaan paitsi niille naapureille, jotka hoitavat meidan lemmikit aina kun ollaan pois :) ) Ja kuten sanoin, kummilapset?
   Kulutusjuhla joulu on, mutta Irlannissa ihmiset ovat myos uskomattomia hyvantekijoita eli kippoihin kolahtaa aikamonta pennia ja setelia edelleen-lamastakin huolimatta. Toki taallakin on perheita, joilla ei ole varaa yhtaan-mutta yleisella tasolla, ihmiset edelleen kuluttavat jouluna, minka vaan pystyvat aivan kuin huomista ei olisikaan.

   Poista
 3. MInusta tuntuu, että ovat ihan realistisia summia. Ainakin meillä menee tosi paljon lahjoihin, kun on niin monta lasta. Ruoasta ja noista koristeista on kyllä selvitty halvemmalla ja pubeissa ei tule notkuttua, joten ne varmaan sitten kompensoi tuota lahjaosuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lahjaosuus tuntuu liian pieltä, jos on enemmän lapsia. Meillä yritetään ostaa järkeviä lahjoja. Tänä vuonna Juniori sai haluamansa hockeymailan, joka oli aika kallis. Toiselle pojalle ostimme kausikortin jalkapallo-otteluihin. Se oli samalla myös synttärilahja, kun on sattunut syntymään jouluaattona!

   Poista
 4. Kovia summia, meilla ei mene ikina rahaa noin paljon lahjoihin, missaan juhlassa, ei edes vaikka suhteuttaisin liiroihin. Meilla vietettiin joulu etukateen ja tyttö sai yöpaidan, lasten kauppakarrit seka hello kitty hanskat. Bayramina taalla paikalliset juhlii mutta silloinkin annetaan pieni bayram raha lapsille ( muutama kymppi) tai ostetaan joku lelu tms., jokainen tietysti mielensa/varojensa/perinteidensa/halujensa mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahaa täällä kyllä pistetään palamaan ja monessa perheessä varmasti enemmän kuin 600 lahjoihin. Muistan kerran kun posteljooni töissä kertoi paljonko häneltä meni rahaa lasten joululahjoihin. Ajattele, yli 1000 euroa. Eikä ne postinkantajat ole kyllä mitään suuripalkkaisia.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!