keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Joko on kalkkuna tilattu?

Kalkkuna, tuo irlantilaisen joulupöydan ehdoton ykkönen, on etenkin naisten keskusteluaiheiden kärkisijoilla juuri nyt.

-   Onko kalkkuna jo tilattu?
-   Minkä kokoinen?
-   Mistä?

Sitten vielä kerrataan viime joulun kalkkunakokemukset ja ystävien ja sukulaisten suositukset.
Kun tilaus on turvallisesti lihakauppiaan mapissa, voi rauhassa keskittyä joulunodotukseen ja muihin valmisteluihin. Vain täysin ruoasta piittaamaton tollo, ei tilaa kalkkunaansa ennakkoon lihakauppiaalta.

Luette parhaillaan yhden tälläisen tollon blogia. Tämä tollo ei ole koskaan tilannut ensimmäistäkään kalkkunaa, ei Englannissa eikä täällä Irlannissa. Yhtään, näillä saarilla juhlittua, kalkkunatonta joulua emme kuitenkaan ole viettäneet. Enkä oikein jaksa uskoa, että se meidän supermarketista hankittu kalkkuna olisi hävinnyt makukilpailussa sille lihakaupan lokakuussa tilatulle kalkkunalle.

Eikä siinä vielä kaikki, me emme osta nykyisin kokonaista kalkkunaa, vaan täytetyn rintapalan. Siinähän sitä riittää ihmettelemistä. No, suurin osa menee ehkä ulkomaalaisuuteni ja tietämättömyyteni tiliin. En ole jaksanut enää vuosiin puolustaa tekemisiäni täkäläisille. Pitäkööt minua outona ulkomaalaisena ja säälikööt miesparkaani, joka meni merta edemmäksi kalaan ja otti vaimon kaukaa pohjoisesta. Nyt sitten saa maksaa, kun ei kotimainen Mary miellyttänyt...

Miehen idea oli alunperin, että luovutaan tilaa vievästä isosta kalkkunasta. Häntä ärsytti myös se, että osa kalkkunaa päätyy roskiin tai jääkaappiin kelmun alle odottamaan mitäs-näille-kalkkunan-tähteille-tehtäisiin - inspiraatiota. Rintapala, jossa on sisällä maukkaat täytteet, on puolestaan täyttä tavaraa! Se on helppo leikata, eikä siinä ole luita. Paria päivää ennen joulua käymme kaupassa ja valitsemme sopivan kokoisen palan. Se on siinä!

Ei ennakkoon tilattu rintapala maistuu ulkomaalaiselle tollolle ja hänen merta edemmäs kalaan menneelle miehelle varmasti tänäkin jouluna!14 kommenttia:

 1. Olen myös oppinut olemaan hiljaa. Irlantilaiset naiset nääntyvät täydellisyyden taakan alla. Monet unohtavat, että heidän "täydellistä" joulua tehneet äitinsä olivat kotirouvia, joilla oli kaiket päivät aikaa kokata ja paistaa. Ihan eri juttu kun tulee töistä väsyneenä kotiin. Onneksi on keksitty valmisruuat ja mikro! Nuorempana yritin kovasti, nyt en enää jaksa. Kenelle noita mainosten täydellisiä sukujouluja myydään? Stressi niistä tulee. Talossa talon tavalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo mainosten täydelliset joulut alkavat minuakin ärsyttämään. Ruokaa on pöydissä järkyttävät määrät. Kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään. Lahjat osuvat just nappiin. Ja kaikilla on vielä viimeisen päälle jouluiset vaatteet, koristelusta nyt puhumattakaan.

   Poista
 2. Meillä mies ja nuorimmainen tytär popsivat kalkkunaleikettä silloin tällöin. Minusta se on epäilyttävän näköistä. Liian vaaleaa...tai jotain. Lapsuudessa isä halusi yhtenä jouluna kinkun ja naudanpaistin lisäksi vielä paistetun kalkkunan. Se näytti pelottavalta, jätti-iso tipu. En uskaltanut maistaa. Tyttäret ovat aina irvistäneet isoille kinkuille pakastealtaassa, joten me ei syödä sitäkään. Possun ulkofilettä 1,5 kg suolataan ja paistetaan kuten kinkku, matalalla lämmöllä hieman ylikypsäksi ja kuorrutetaan sinapilla/korppujauholla. Minä olen siis täällä Suomessa kummajainen ja perhettäni säälitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, teitä raukkoja, kun ette saa edes kinkkua :) Minä pidän jouluruoista, mutta vaihtelu virkistää. Miksi on pakko syödä kalkkunaa ja kinkkua, jos ei niistä kerran tykkää? Nauttikaa possun ulkofileestä!

   Poista
 3. Niin no-mina olen ollut kotirouva Irlannissa jo kohta 12 vuotta, niinkuin niin moni muukin aiti taalla maaseudulla. Aikaa ei silti aina suinkaan ole, ja vaikka olisikin, niin ei valttamatta inspiraatiota vaan haluaa menna kokkaamisessakin siita mista aita on matalin ja kayttaa senkin aikansa vaikkapa kasitoihin tai ulkohommiin, joita maalla on AINA!
  Onhan tuota taydellisen joulun tavoittelua joka puolella, SuomessakinSiella puhutaan sitten kinkuista, etta onko kotimaista vaiko tanskalaista ja mista ja paljonko maksoi..ja laatikot pitaa tehda ja rosollit..ja lipeakalat ja ja ja..Siihen rumbaan voi lahtea mukaan, jos haluaa. Huvittaa, kun kahden paivan varalle ihmiset ostavat karryt tayteen-ikaankuin tavara loppuisi kesken ja oltaisiin nalkaan naantymassa! :D

  Meilla syodaan mita halutaan, muista piittaamatta. Pakastettu Lidlin/Aldin/Supervalun kalkkuna meilla on ollut jo monta vuotta, ja kylla se menee-siita saa ihanan salaatin tai voileipia tai laatikon ja kaksi koiraa+kaksi kissaa(uusi villikissa ulkona)..tai ketut, mutustavat tahteita mielellaan.
  Janna miten pakastettua kalkkunaa myydaan 7-8 eurolla muulloin mutta joulun alla 12-13 euroa?? Lidlista olivat talla viikolla loppuneet-allas oli tyhja..toistaiseksi..mutta vieressa oli pienempia turkey 'crown'eja..onko ne niita luuttomia, joista puhuit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, turkey crownissa ei ole "jalkoja eikä siipiä". Me kalkkunan rintapala yleensä Dunnesista. Siinä on täytettä sisällä ja kokovaihtoehtoja on paljon. En vielä tiedä syödäänkö sitä täällä kolmestaan, kun vanhin poika menee Suomeen, vai tuleeko mieheni siskot myös tänne. Lildlessä pitää myös käydä, sillä siellä oli vaikka mitä herkkuja. En aio ottaa jouluruoista stressiä!

   Poista
 4. Meillä Suomi-jouluun kuuluu milloin mitäkin lihaa, savukalkkunaa, poroa hirveä eri muodoissaan. Brittijoulu taas on niin lyhyt, että siellä syödään sitä mitä sattuu juuri silloin haluttamaan. Toisaalta pidän rosollista sillillä ja laatikoista, ja niitä teen syksyllä, kun juurekset ovat hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brittijoulu on tosiaan lyhyt. Olin aluksi ihmeissäni, kun keneltäkään ei jäänyt mitään ruokia tähteeksi. Syötiin sen dinner ja se oli sitten siinä. Kotona Suomessa jääkaappi oli aina täynä ruokaa pitkästi joulun jälkeenkin. Savukalkkunaa en olekkaan koskaan maistanut.

   Poista
 5. Täällä Norjan länsirannikolla käydään samaa showta läpi pinnekjøttin, eli lampaan rintaluiden kanssa. Monet tilaavat lihaliikkeistä, tarjolla on gourmet-versiota, kotimaista, tuotua, savustettua tai tavallista.....ja kova on kohina. Itse olen todennut, että kaupasta ostettu on ollut parempaa, kuin lihakauppiaan, joten en ota stressiä. Vuodenvaihteen juhlintaan kuuluva kalkkuna on "saalistettava" ajoissa, muuten jää ilman, mutta senkin haen ihan kaupasta vaan ja rintapala riittää. Itselleni tärkeintä ovat laatikot ja rosolli, niitä ilman ei joulu tunnu joululta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli samaa hössötystä näiden ruokien kanssa ympäri Eurooppaa. Aion tehdä myös perunalaatikon. Lanttulaatikot ovat jo pakastimessa. Rosollia pitää saada ehdottomasti.

   Poista
 6. Mutta täälläpä on kinkku ostettu. Pakasteesta. Olisihan se nyt kamalaa, jos Suomi-jouluna jäisi ilman:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkissa taisi olla mahdottomuus löytää kinkkua. Toivottavasti tiellä on oikein extraiso kinkku. Muistakaa ottaa sulamaan ajoissa!

   Poista
 7. Olet järkevä! Minä laitan laitan jouluksi roast beefeä ja sillä sipuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roast beef on kyllä hyvää. Ja kukas sen sanoo, että sitä ei voisi syödä jouluna. Enjoy!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!