tiistai 16. joulukuuta 2014

Irlantilaisia/englantilaisia joulu"herkkuja"

Vaikka maassa olisi asunut kuinka kauan, ei ihan kaikista paikallisista herkuista opi tykkäämään. Englannissa ja täällä jouluruoat ja leivokset ovat lähestulkoon samanlaisia. Eli jos yli 20 vuoden aikana ei ole oppinut englanilaisesta/irlantilaisesta tuhdista joulukakusta pitämään, niin tuskin enää oppiikaan, Ja vaikka kakku kuorutettaisiin kuinka kauniisti tomusokerikuorruttella, en sittenkään lämpene. 

Jotenkin se brandyn, rusinoiden, kirsikoiden, sitruunan jne ja mausteiden sekamelska ei vaan maistu. Ei edes jouluna teen kanssa, ja vielä vähemmän häissä hääkakun pohjana. Tätä, perheen emännän hyväksi havaitulla respetillä leivottua kakkua tai kaupasta ostettua, tarjotaan jouluna vieraille joka talossa. Minä kiemurtelen tuolillani ja yritän keksiä tekosyitä, miksi juuri nyt ei maistu. Selitykseni kaikuvat kuuroille korville ja saan eteeni ison palan joulukakkua. Siinä sitä sitten toivottelen itselleni makoisaa joulua!



Toinen "herkku", joka saa minut haaveilemaan  tippa silmässä uunituoreista joulutortuista, on täkäläinen mince pie. Niitä on myynnissä joka kaupassa, eikä niidem valmistaminenkaan taida olla kovin vaikeaa. Kaupasta voi ostaa valmista "mince meat", joka ei suinkaan ole jauhelihaa, vaikka nimestä voisi niin päätellä. Purkissa on kuivatuista hedelmistä, mausteista, sitruunan ja appelsiinin kuorista ja mehusta yms tehty seos, Sitä  sitten laitetaan sokerisen taikinan sisälle ja paistetaan. Päälle ripotellaan vielä tomusokeria. Näissä kuvan mince piessä on laitettu "kanneksi" tähti. Toiset taas tekevät ne niin, että kuori peitää kokonaan leivoksen sisällä olevan seoksen.

Jos nyt jompaa kumpaa herkkua on ihan pakko syödä, niin mielummin sitten lämmin mince pie kuin joulukakun palanen.

 


14 kommenttia:

  1. Tykkaan irlantilaisesta/englantilaisesta hedelmakakusta ohuena siivuna mutta eihan sellaista taalla ymmarreta vaan lautaselle paatyy juurikin se tuhti siivu, joka kay jo melkein yhdesta ateriasta, niin tayttavaa se on! 'Mince pie' seista tykkasin alkuun mutta en enaa. Ovat niin akkimakeita, tulee huono olo ajatuksestakin.
    Ei saa nyt ymmartaa vaarin-rakastan kuivahedelmia, etenkin jouluna. Mutta leivon ennemmin jouluisia maustekakkuja/kuivahedelmakakkuja perinteiseen suomalaiseen tapaan aidin resepteilla <3 sita mukaa kun loppuvat koko joulun ajan :) Miehenikin tykkaa niista, eivat ole niin raskaita kuin nuo irkkuversiot. Muutoinkin mies on sita mielta, etta menee hyvat juomat hukkaan kakuissa..:D (no..vitsi..) Ja torttuja kunnon Suomesta lahetetylla luumutaytteella-nam ! Ja tietty pipareita pitaa leipoa-ilman sita tuoksua ei vaan tule jouluinen mieli..
    ps.entapa 'christmas pudding' sitten? En ymmarra, etta kun se on niin samanlaista kuin tuo kakku tai mince pies niin miten sitakin pitaisi viela jaksaa syoda kaiken paalle? Joskus on ostettu, mutta jatamme suosiolla kauppaan tanakin vuonna. Muutaman chocolate/toffee-puddingin ostin lapsille jaatelon kanssa mutta itse teemme glogijuustokakun :) Kokki(veljentyttareni) on tulossa meille tana vuonna, niin hyvissa kasissa ollaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ymmärrä miksi siitä pitää leikata aina niin hirveän suuria paljoa. Mulla on piparitaikina jääkaapissa, joten illalla saadaan meillekkin kunnon joulutuoksuja taloon.
      X-mas puddingin jätän myös väliin. Nämä kolme paikallista "herkkua" jäävät kyllä tänäkin jouluna syömättä.

      Poista
  2. Tietty taalla ei sitten syoda riisipuuroa..mina syon perinteen mukaan 24.paiva aamupalaksi ennen joulurauhan julistusta :) Viime vuonna tein hedelmakeitonkin..se on niin hyvaa riisipuuro jouluna..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riisipuuro kuuluu jouluun. Taidanpa keittää sitä minäkin.

      Poista
  3. Heipä! Blogisi on todella "herkullinen". Nautin mm. valokuvistasi, ihania teoksia! Onko teknisesti mahdollista lisätä blogiisi valokuviesi kokoelman?
    Voi hyvin siellä ja Hyvää Joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja hyvää joulua sinullekkin. Luulen, että tuollaista kuva-albumia ei pysty blogiiin lisäämään. Kaikki blogin kuvat ovat minulla Picasan albumissa, mutta en usko, että sitä voi siirtää blogiin.

      Poista
  4. Eivätpä maistuisi minullekaan nuo liian tuhdit joulukakut. Täällä Norjassa on tapana leipoa 7 eri sorttia pikkuleipiä, mutta en oikein tykkää niistäkään. Lisäksi he pitävät kranssikakusta, joka on mantelipohjainen. Jouluna herkutellaan myös joululeivällä, eli vehnäleivällä jossa on rusinoita ja sukaattia. Sukaatti ei ole suosikkini sekään. Joulutortut ja tavallinen joulupulla voittavat ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä suomalaisilla taitaa olla omat herkkumme, eikä niitä voita mikään. Pipareita, joulutorttuja ja voipullaa....mitäs muuta sitä ihminen tarvitsisi?

      Poista
  5. Mun mies varmaan kirjoittaisi postauksen mämmistä ja talkkunasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mun lasimestarin sillistä, maksalaatikosta ja lipeäkalasta.

      Poista
  6. Minä en niin hirveästi tykkää englantilaisesta joulukakusta tai puddingista, Skotlannissa sillä on oma nimikin, mutta mince pies:tä pidän, kunhan keittelen täytteen itse: täällä Skotlannissa ne on niin mausteisia, että kyyneleet tulee silmiin. Jäätelön kanssa hyvää se töhkä.

    Mutta kertokaahan minulle, mitä merkkiä tummaa siirappia ja jauhoja kannattaa käyttää pipareihin tai pullaan. Minusta nämä jauhot varsinkin on liian hienoksi jauhettua. OP

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juniori kysyi minulta eilen, että meinaanko leipoa joulukakun. Sanoin, että se leivotaan jo lokakuussa, joten en meinaa. Täytyy pojalle ostaa kaupasta iso kakkupala, että ei jää minun takia ilman. Mieskään ei erityisesti lämpene joulukakulle.
      Piparitaikinaa olen tehnyt milloin mistäkin siirapista ja jauhoista ja hyvin ovat maistuneet. Eli en oikein osaa suositella mitään.

      Poista
  7. Kaytan 'rich soft dark sugar'ia (fariinisokerin vastine) ja 'strong white flour' ia. Pipareista tulee rapeampia, tummempia ja maukkaampia kuin siirapilla leivotut-ainakin meidan perheen mielesta :)

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!