sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Haikeaa

Meidän perheellämme on edessä erillainen joulu ja siitä syystä olen ollut, etenkin tänään, siipi maassa. Pojista vanhempi matkusti Helsinkiin ja jatkaa matkaa huomenna mummun luokse. Ensimmäisen kerran vietän joulua erossa äidistäni ja pojastani. Eikä siinä vielä kaikki; jouluaattona on myös poikani syntymäpäivä. Matkustaminen olisi tänä vuonna minulle liian raskasta, joten päätimme jo hyvissä ajoin, että tämä joulun vietän kotona.

Järki sanoo, että tämä on kaikkien kannalta paras mahdollinen järjestely. Minkäs teet, kun kuitenkin mieli on jotenkin haikea. Varpusta jouluaamuna, Sylvian joululaulusta nyt puhumattkaan, en voi kuunnella ollenkaan kuivin silmin. Keskitynkin laulemaan iloisia, englanninkielisiä joulurallatuksia.

Ystäväni pyysi minua tänään kanssaan joulukonserttiin. Taitaa tuntua jotekin hullulta, mutta englanniksi lauletut, tutut joululaulut eivät saa minua itkemään, vaikka kauniita olivatkin. Konsertti pidettiin pienessä, kauniisti koristellussa, protestanttikirkossa. Mikä teki tilaisuudesta erityisen oli se, että kirkossa esiintyi paikallistn katolilaisen- ja protestattikirkkojen kuorot. Tilaisuudessa olivat myös mukana papit kummastakin seurakunnasta.

Kirkko oli viimeistä istuinta myöten täynä, ja veikkaan, että yleisöstä puolet olivat protestantteja ja puolet katolilaisia. Tuntui, jotenkin uskomattoman hyvältä, että nykyisin tälläinen yhteistyö on mahdollista. Uutisia katsoessa, kun tulee usein mieleen, että eivätkö ihmiset, ympäri maailmaa, koskaan väsy vihaamaan toisiaan.

Pappien lukiessa yhdessä lopuksi Herran siunauksen, mietin mielessäni, kuinka pitkä ja verinen matka on kuljettu Irlannin historiassa tälläiseen hienoon hetkeen. Tuli sellainen toiveikas olo, että jos tämä on mahdollista täällä, niin miksi ei muuallakin. Uskotaan ja toivotaan, että 2015 saisimme positiivisiä uutisia maailman kriisipesäkkeistä.
12 kommenttia:

 1. Mä törmäsin eilen yhdessä talossa olevaan kylttiin, että siinä kohtaa saivat vuonna 1802 protestantit pitää täällä katolisessa Kölnissä ensimmäistä kertaa jumalanpalveluksen, uskomatonta sekin, mutta Irlanti on tietenkin ollut vielä ihan eri liigassa tämän suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmetllä saa näiden kahden KRISTILLISEN kirkon kädenvääntöä vuosisatojen varrella. Eikä siis vaan täällä vaan muuallakin.

   Poista
 2. Onpa hienoa, että tällaisia yhteiskristillisiä messuja/jumalanpalveluksia pidetään siellä Irlannissa, maassa, joka on tullut kuuluisaksi päinvastaisesta yhteiselosta. Kunpa ihmisillä olisikin rauha ja hyvä tahto keskenään täällä maailmassa. Miksi se vaan usein tuntuu olevan niin vaikeaa?

  Rauhallista ja onnellista joulua Sinulle, vaikka joulunvietto onkin tänä vuonna erilainen kohdallasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tilaisuus oli kyllä niin hieno kokemus, että ensi vuonna menen varmasti taas kuuntelemaan joululauluja ja todistamaan sitä, että ihmeiden aika ei ole ohi.

   Poista
 3. Eihän se ole ihme, että haikeus välillä tuppaa mieleen. Mutta onneksi on ollut kaikenlaista mukavaa muutakin ajateltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän jouluun kuulu aina pieni ripus haikeutta. Muistellan rakkaita ihmisiä ja menneitä jouluja. Meillä oli ihan mukava joulu ja samoin pojalla ja mummulla Suomessa.

   Poista
 4. Saahan sitä uskoa ja toivoa; olisi ihanaa jos maailmaa voisi muuttaa ajatuksen voimalla! En haluaisi viedä keneltäkään jouluiloa, joten en lähde arvioimaan ensi vuoden tilannetta, vaan sen sijaan kannustan jokaista tekemään Uuden vuoden lupauksen parantaa maailmaa siinä omassa pienessä elinpiirissä niin paljon kuin mahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet, että se maailman parannus pitäisi alkaa kaikilla siinä omassa lähipiirissä. Vanhempina meillä on suuri vastuu siitä miten kasvatamme lapsemme. Jos viha istutetaan jo pieneen lapseen, niin silloin taitaa olla aika turhaa toivoa paremmasta maailmasta.

   Poista
 5. Hienoa että molemmat uskonsuunnat pystyvät olemaan samassa kirkossa. Ja toivottavasti joulustasi löytyy iloa,haikeudesta huolimatta.Oikein hyvää joulua sinulle.!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrassaan hieno tilaisuus. Joulusta löytyi iloa ja muutakin mukavaa.

   Poista
 6. Hei pitkästä aikaa. Kuinka voit? Vieläkö saat jotain hoitoja? Kauniita kuvia blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiva kuulla sinustakin. Kiitos koko ajan paremmin jakselen. Hoidot loppuivat jo aikoja sitten. Onneksi! Tänä vuonna olen ollut kahdessa leikkauksessa. Ihan vaan varotoimenpide, että Möykky pysyisi minusta kaukana. Maaliskuussa vielä kerran leikkaspöydälle ja sitten toivottavasti voin unohtaa sairaalat ja Möykyt.
   Ps. Lupaathan päivittää blogiasi useammin tänä vuonna. Tarvitsemme Tunisian aurinkoa tänne sateen keskelle.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!