keskiviikko 15. lokakuuta 2014

The Cat

Kuinka moni muistaa televisiosta sen kuuluisan kissan, joka oli puussa ja välillä jopa kuussa? Kaksi pelokasta englantilaispoliisia, Stan ja Dud,  yrittivät saada kissaa kiinni ja samalla opettivat meille suomalaisille englantia. Neil Hardwick tuli kaikille tutuksi tästä lapsille tarkoitetusta kieliohjelmasta.
 “The cat is in the tree.”
 “Hello, hello, hello, the cat is in the moon.”
  ”The moon is in the house”  
Lauseita toisettiin niin monta kertaa, että kaikki varmasti ne oppivat.
Ohjemassa opetettiin vain yksi prepositio in. Suomalaiset  siis hokivat the-cat-is-in- the- moonia, vaikka kieliopillisesti olisi ollut oikein sanoa, että the cat is on the moon! Olen muuten 100% varma, että jokaikinen tuota ohjelman katsonut, sanoo edelleenkin in the moon, eikä on the moon. Minä muiden mukana, sillä näinhän meille poliisit opettivat. 
Muistin virkistämiseksi, katsokaapa nämä linkit!
Minulta muuten menee edellenkin aina välillä prepositiot sekaisin. Onneksi on tuo kävelevä sanakirja, meidän Juniori, jolta voi aina kysyä, että heitetäänkö sekaan in, on vai at!
Tassu pystyyn, jos muistatte Stanin ja Dunin!
 Ps. Alle 40 v älkää vaivautuko!
Meidän CAT ei ole kuussa eikä puussa, vaan nukkuu tyytyväisenä olohuoneessa nojatuolissa.

25 kommenttia:

 1. Juu kyllä minä muistan! Itsekin pikkukoululaisena noista opettelin enkkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 70-luvulla oli niin vähän lastenohjelmia, että ne muistaa hyvin. Varmasti jokainen muistaa vielä kissan ja kuun!

   Poista
 2. Mina olen kai liian vanha noihin, en nahnyt.

  Mutta teidan kisu on kylla tosi suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla meidän 40-50 vuotiaiden ohjelma. Kisu voi hyvin, eikä halua mennä millään ulos, kun siellä on niin märkä. Voisi nukkua 23h vuorokaudessa ja syödän tunnin!

   Poista
 3. Minä muistan :) T:44 v

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen 44v, eli yhdessä ollaan kissaa etsitty milloin puusta, milloin kuusta.

   Poista
 4. Muistan. Se alkoi juuri ennen meidän saunavuoroa ja saatiin kyllä kinuta kunnolla vanhemmilta, että saatiin katsoa loppuun ja mennä saunaan hieman myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lastenohjemia oli silloin niin vähän, että siinä sai saunatkin odottaa, että sai katsottua ohjelman loppuun.

   Poista
 5. Muistan minäkin. : ) Joskus on ikävä noita vanhoja hyviä aikoja ja vanhoja ohjelmia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjelmat olivat ennen niin simmpeleitä ja niitä odotti, koska tarjontaa oli niin vähän. Minä katsoin aina Noppaa ja myöhemmin Pikku-kakkosta. Meillä nimittäin näkyi jossain vaiheessa pelkästään ykkös kanava.

   Poista
 6. Hardwick puhui joskus jossain haastettelussa juuri tuosta prepositio-asiasta. Joku oli kuulemma ollut sitä mieltä, että jos käytetään sekä in- että on-prepositioita, se menee liian monimutkaiseksi ja sotkee prepositioihin tottumattomat suomalaiset. Oiottiin siis mutkia ja suomalaisille opetettiin vain in :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä Hardwick varmasti mielessään ajatellut, että hulluja nämä suomalaiset. Palkkaa ja kuuluisuutta näistä ohjemista hän tietysti sai. Jos kerran sanottiin, että pitää sanoa in, niin mikäs Neil pomoillen voi. Ollaan sitten kuussa sisällä, kun sieltä kissaa etsitään.

   Poista
 7. Muistan tuon ohjelman niin pelottavana - ja silti sitä piti katsoa! Tarkistin nyt faktat, ja ei ihme, että pelotti. Olin vasta 4-vuotias sitä katsoessani ja nuo hahmot Cecil ja Cissy ovatkin aika epämiellyttäviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain pelottavaa noissa ohjemissa tosiaan on, kun niitä nyt katsoin uudestaan. Poliisitkin olivat aina kovin peloissaan.

   Poista
 8. Englannin prepositiot on kyllä aika tricky, esim. saksan on paljon selvemmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Poikkeusia tietysti poikkeuden päälle. Onneksi kieltä puhutaan niin monella tavalla, että ei ole vaarallista, jos prepositiot menevät sekaisin.

   Poista
 9. Teidän Cat on ihan kuin edesmenneen Otto.kissani äitikissa Nöpö:;D Jotenkuten muistan tuon ohjelman..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, jopas sattui. Minun kissani Suomessa oli nimeltään Nöpö. Eli 16-vuotiaaksi. Meidän Mags on aika erikoisen värinen. Ei muuten pure eikä räävi. Nöpö oli luonteeltaan ihan erillainen.

   Poista
 10. Hello, hello, hello...en siis ole ainoa jonka tuon sarjan muistaa!! Terveiset nihkeän kosteasta ja vuodenaikaa ajatellen liian lämpimästä Toscanasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kuule meillä alkoi taas sadekausi, jota taitaa kestää kevääseen asti. Huokaus! Hello, hello, hello sinne Italiaan. Onko kissaa näkynyt?

   Poista
  2. valitettavasti en ole kissa-fani. Kahden naapurin lukuisat kissat taistelevat reviireistään kotini ympärillä ja saan vahtia etteivät kukkavaasini muutu käymälöiksi. Ostaisin mielelläni pelkät menoliput kuuhun koko kissa-laumalle...missä niitä myydään??

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Taidat sinäkin sanoa, että kissa on in the moon, vai mitä?

   Poista
  2. Sanoin ainakin ennen ! :D Vahitellen olen oppinut..

   Poista
 12. Viittaan innokkaasti, kyllä muistan. Oli se hauska sarja!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!