maanantai 13. lokakuuta 2014

Aikaerot

Suomi elää kaksi tuntia Irlantia edellä. Vaikka aikaeroa on vain noin vähän, sotkee sekin välillä elämää. Silloin kun minulla olisi aikaa jutella pitempään Skypessä, ollaan siellä kotimaassa jo täkki korvilla ja kuorsataan kovaa.  Suomeen matkustaessa katoaa päivästä kaksi tuntia, mutta onneksi ne saa takaisin, kun rantautuu Irlantiin.

Muutenkin Suomessa mennään töihin aikaisemmin kuin täällä. Irlanti alkaa valua työpaikoilleen siinä yhdeksän pintaan, ja vastaavasti lähtee kotiin kuuden aikoihin. Kun Suomessa lähdetään syömään lounasta, ovat irlantilaiset vasta aamupäiväkahvilla tai teellä. Vastaavasti lounastunnille mennään myös myöhemmin. Ei ole ollenkaan ihmeellistä, että joku palaa lounaalta kahden aikoihin.

Harrastuspiirit, tapahtumat ja kokouset alkavat nekin illalla vasta myöhemmin. Ihan normaalia on, että alkamisaika on vasta 20.00. Eipä sinne muuten kukaan ehtisikään, jos töistä kotiudutaan vasta kuuden jälkeen. Ruokaakin pitäisi jossain välissä ehti laittamaan.

Nykyisin on kovin yleistä, että työtiimi on eri puolilla maapalloa. Osa jäsenistä on Intiassa, osa Amerikan länsirannikolla, joku Japanissa, yksi Irlannissa ja Kiinaankin ollaan yhteydessä. Onhan se hienoa, että tietotekniikka on näin kehittynyttä ja yhteydet pelaavat. Maapallo on kovasti kutistunut, mutta aikaerot ovat ja pysyvät, eikä niille ihminen voi mitään.

Pahimassa tapauksessa työntekijä on työssään kiinni 24h vuorokaudessa,  juuri aikaerojen vuoksi. Yhteydenpito on helppoa, mutta kun meillä on päivä, niin toisella puolella maapalloa kolleega on autuaasti untenmailla. Yritetään venyä ja vanua, että löytyisi kaikille sopiva aika konferenssipuhelua varten.

En myöskään kahdehdi niitä, jotka työnsä puolesta matkustavat usein mantereelta toiselle. Aikavyöhykkeiltä toiselle lentäminen on pitemmän päälle rankkaa puuhaa. Tulosta pitäisi syntyä ja aikaa ei saisi valua hukkaan.

Toistaalta, ehkä aikaerot ovat se jarru, jota stressaantuneet ja järkyttävän pitkiä työpäiviä tekevät ihmiset tarvitsevat. Ei kukaan voi olla käytettävissä 24h vuorokaudessa, olipa sitten kuinka tehokas uratykki hyvänsä. Vaatimukset ja paineet ovat  nykyisin kovat, mutta jokaiselle tulee joskus raja vastaan. Kaikissa laitteessa, olipa se sitten kannettava tietokone tai älypuhelin, on onneksi edelleen Off-nappula. Toivottavasti sitä ei koskaan poisteta! Kunhan ihmiset vaan muistasivat sitä käytää. Ei aina tarvise olla "available"!


4 kommenttia:

 1. Mulla on ollut työelämässä usein hankaluuksia aikaeron takia, vaikka on Suomeen vain tunnin ero. Mutta kun Saksassa on kello kymmenen, aletaan soittelemaan ja jos silloin soittaa Suomeen, siellä.saatetaan olla jo ruokatunnilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tässä mietin, että koulussa mentiin aikoinaan syömään lounasta jo ennen 11.00. Kai sitä sitten oli jo silloin nälkä. Nyt tuntuu, että 11 on vielä ihan aamu!

   Poista
 2. Irlannissa vedin muutamat vuodet Suomen tiimiä, ja me tehtiin "suomen ajassa" töitä - eli klo 8 suomen aikaa piti olla töissä, joka oli 6am Irlannissa. Oli rankkaa! Mutta se lohdutti, että jo 14:30 oli työpäivä pulkassa ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas sinulla aikainen herätys. Illalla piti varmasti käydä aikaisin nukkumaan, että heräsi ajoissa seuraavana aamuna. Taisi olla päikkäreiden aika työpäivän jälkeen.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!