tiistai 26. elokuuta 2014

Vihdoinkin ylöspäin

Jotenkin nurinkurista on tämä maailman meno. Irlannissa alkaa vihdoinkin lama hellittämään, kun taas Suomessa mennään alamäkeä ja kovaa.  Pitkästä aikaan Irlannin uutiset eivät ole enää yhtä masentavia. Pahin on ohi, vihdoinkin!  
Toivottavasti tämä tarkoittaa sitä,  että vapaita työpaikkoja on pian tarjolla enemmän. Olisihan se oikeus ja kohtuus, että vastavalmistuneen nuoren ei enää olisi pakko lähteä maapallon toiselle puolelle etsimään töitä.
Hyvä merkki on sekin, että etenkin Dublinissa asuntojen hinnat ovat nousussa. Myytävistä asunnoista on pääkaupungissa pulaa, joten se vaara tietysti on, että hinnat karkaavat siellä taas pilviin. Toivoa sopii, että rakentaminen pääkaupungissa vilkastuu ja rakennusalalle tulee uusia työpaikkoja.

Asunnonostajilla saattaa oma koti jäädä vain haaveeksi, sillä pankit ovat erittäin nihkeitä antamaan nykyisin asuntolainoja. Kovin on muuttunut ääni kellossa, sillä  ennenhän lainoja suorastaan tyrkytettiin asiakkaille. Meidän kissakin olisi varmasti saanut lainaa, jos olisi käynyt pankissa sitä  hulluina vuosina naukumassa. Nykyisin asuntolainaa saavat vain harvat ja valitut.
Se, että maalla menee paremmin ei tietysti tarkoita sitä, että kaikilla menee nykyisin paremmin. Jos asunto tuli ostettua hulluina vuosina, on aika epätodennäköistä, että siitä saa koskaan omiaan takaisin. Haluan uskoa, että vihreistä on täällä opittu, eivätkä asuntomarkkinat enää koskaan karkaa kädestä.
Sitäkin toivon, että Irlanti ei enää koskaan vaivu yhtä alas. Ihan heti ei unohdu ne toivottomat kuukaudet, kun lama meidänkin ovilla kolkutteli ja kovaa. Sitä penninvenytystä ja epävarmuutta en halua enää koskaan kokea.  Sellaista tämä elämä on: ylä- ja alamäkeä! 

11 kommenttia:

 1. Nain on ylös ja alas mennaan, Suomen YT neuvottelut ja työpaikanlakkautukset ovat kylla masentavaa luettavaa. Turkin talouden ylikuumentumista odotellessa....huoh, kylla se tannekin viela iskee sanoo pessimisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen uutiset ovat tosiaan kovin masentavia nykyisin. Eikä se itä-naapurin pelleilykään tilannetta paranna.
   Toivotaan, että Turkki pääsee vähemmällä.

   Poista
 2. Kaupungeissa Irlannissa tama taantuma ehka alkaa tuntua voitetulta, mutta maaseudulla se ei viela nay-toivottavasti pian. Ja monesta maaseutukylasta on lahtenyt paljon nuoria poiskin, ja se nakyy-toisin kuin kaupungeissa. On vaikeaa saada kasaan jopa jalkapallojoukkueita joillain alueilla..
  Toivon totisesti, etta olet oikeassa ja paremmat ajat olisivat jo pian edessa.
  En tieda tuosta Suomen talouden huonontumisesta, onko siina niin peraa..? Esim.omassa(suurehkossa)suvussani ei ole yhtaan tyotonta. Eli hyvin siella viela asiat ovat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoin pelkään, että moni nuori jää maailmalle tai jos palaa, niin jää kaupunkeihin. Maalta kun on niin kovin vaikeaa löytää mitään työtä.
   Kyllä Suomessa tilanne näytää aika pahalta. YT-neuvottelut käynnissä vähän siellä sun täällä.

   Poista
 3. Tanaan muuten juuri on artikkeli Irish Examinerissa, etta Irlannista edelleen lahtee yksi irlantilainen toihin ulkomaille joka 13. minuutti..

  VastaaPoista
 4. Oliko vihreillä sellainen asuntopolitiikka, että se ylikuumensi asuntomarkkinat Irlannissa? Toivottavasti Suomen sisarpuolue on ottanut sieltä opikseen eikä ala täällä samalla lailla toimimaan. Kiitos kivasta blogistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreät olivat kyllä silloin hulluina vuosina hallituksessa, mutta puolueena olivat ja ovat kovin pieni. Eli ei vihreitä voi kaikesta syyttää, kyllä se oli se suuri ja mahtava Fianna Fail, joka sanoi missä kaappi seisoi.

   Poista
 5. Täällä meidän kaupungissa on huimat työttömyysluvut. Uhkailivat, että talvella voi jo nousta kahteenkymmeneen prossaan. Onhan se karua. Onneksi teillä on jo pahin ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurja talvi siis tulossa sielläkin monelle. Järkyttävän korkeaa työttömyysporsenttia teille ennustetaan. Täällä tosiaan alkaa tuntua, että sateen jälkeen tosiaan paistaa aurinko, ainakin vähän.

   Poista
 6. Olen taas vaihteeksi Suomessa. En tiedä, kuvittelenko vain, mutta tuntuu, että täällä on aikaisempaa enemmän esim. vaatteita tarjouksessa. Kaupassa jos toisessakin on jopa -70% alet. Olen alkanut miettiä, eikö ihmisillä ole enää varaa ostaa vaatteita jne. entiseen tapaan ja niitä pitää sitten kaupata huimin aleprosentein... Samoin tuntuu, ettei ihmisillä ole enää valtavia kasoja ostoskasseja kaupungilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan se niin, että ihmiset ovat varovaisempia ostamaan vaatteita yms. Vaikka töitää juuri nyt olisikin, niin sitähän ei koskaan tiedä, mitä tulevaisuus pitää sisällään. Tehdään hankintoja harkiten ja jätetään kaikki turha ostamatta.
   Täällä esim moni pieni liike joutui sulkemaan ovensa, koska asiakkaita ei ollut tarpeeksi. Samoin kampaamoilla ja kauneushoitoloilla meni ja menee huonommin, kun käydään vain tekemässä pakolliset leikkaukset, mutta värit ja raidat ja kauneushoidot jätetään väliin.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!