tiistai 12. elokuuta 2014

Pohjalaisessa talossa

Meillä kaikilla on paikkoja, joihin liittyy normaalia enemmän muistoja. Esittelen nyt teille pohjalaisen talon, joka on lapsuudessani ja nuoruudussani ollut tärkeä osa elämääni. Tämä talo on mummulani, vaikka mummu ja vaari kuolivatkin jo paljon ennen kuin minä synnyin. Siksi en sitä koskaan ole mummulaksi kutsunutkaan. Se oli isän koti, jossa kävin usein. Siellä on aina asunut tätiä ja setiä ja nykyisin serkkuni perheineen. Lapsena ja nuorena en kiinnittänyt huomiota juurikaan, kuinka viehtättävässä tuvassa vietin jouluja ja yläkerran vielä viehättävämmässä salissa häitä, hautajaisia, syntymäpäivä jne.

Serkkuni vaimolla on sisustusasioissa makua ja lupa kuvienottoon tuli heti. Ihastuin nimittäin hänen kauniisti siustamaansa makuuhuoneeseen. Sitten tajusinkin, että en ollut vuosikausiin käynyt yläkerrassa, joten kysyin, että saisinko kuvata sielläkin. Kun kiipesin tuttuja portaita ylös, siirryin samalla vuosikymmeniä taaksepäin. Avasin salin raskaan oven, ja yhtäkkiä piti alkaa nielemään kyyneleitä. Suureen saliin ja sen huonekaluihin liittyi nimittäin niin paljon muistoja. Silmissäni näin sukulaisia, nyt jo poisnukkuneita, istumassa sohvilla. Joku hakee lisää tädin ihanaa mansikkakakkua tai pikkuleipiä. Me lapset juoksentelemme parhaimpiimme puettuina, kuka missäkin.Talon juhliin lapset olivat aina tervetulleita.  Kukat ja leivonnaiset tuoksuvat. Lasikaappi helisee tuttuun tapaan, kun sen lähellä kävelee. Piano, nykysin varmasti epävireinen, oli myös juhlissa käytössä. Nyt sitä ei taida soitaa enää kukaan. 

Koska aikaa oli rajallisesti, en voinut vaipua ajatuksiini muistelemaan menneitä, vaan kaivoin kamerani esille.
Kiitoksia, kun sain ikuistaa minulle tärkeän talon tunnelmaa ja huoneita. Vasta nyt osaan arvostaa sen vanhoja lattioita, korkeita huoneita, kauniita ikkunoita ja ennen kaikkea ihania muistoja, joita kukaan ei voi ottaa minulta pois. 


Näkymä alakerran tupaan. Tuossa keinutuolissa talon entinen emäntä, setäni vaimo, keinutteli, kun kiireiltään ehti. Isossa talossa eivät työt loppuneet.
Se oli myös isäni lempituoli.
Penkillä me lapset istuimme jouluaattona ja odotimme joulupukkia.
Alakerran makuuhuone on aivan ihana.
En uskalla edes arvata kuinka vanhoja kirjoituspöytä, kaapi ja sängyn vieressä ovat hyllyt ovat.
Valoa tulvii suurista ikkunoista.
Yläkerran salissa, kunnia paikall, on isovanhempieni hääkuva. He menivät aikoinaan naimisiin USAssa, josta sitten palasivat takaisin Suomeen. Osa sedistäni ja tädeistäni syntyi siellä.

Näistä kustavilaisista huonekaluista olen aina pitänyt. Jopa lapsena niitä ihailin. Huonekalut hankittiin Jurvasta 1950-luvulla.Tämä vanha kaappi on 1700-luvun loppupuolelta. Kuten näette maalin alta pikistää kukkakuviointi.
Kuulemma kukat peitettiin maalilla, kun herännäisyys levisi Pohjanmaalla. 
Tuossa sohvalla näen tätejäni istumassa. Yksi tädeistä rakasti kaikkea kaunista ja olisi varmasti pystynyt kertomaan monta tarinaa talon tavaroista. Valitettavasti sitä 20-vuotiaana sellaiset asiat eivät jaksaneet kiinnostaa.


Ohuet, läpikuultavat pitsiverhot sopivat täydellisesti ikkunoihin.26 kommenttia:

 1. Ihana!! Aivan uskomattoman kaunis talo ja sisustus! Haluaisin itsekin jotain tuonkaltaista tulevaisuudessa. Mahtavaa että esineet ovat säilyneet suvussa ja saavat näin uuden elämän. Ja mikä parasta, tuollaisessa ympäristössä ne pääsevät todella oikeuksiinsa. Kiitos kun saimme kurkistaa mukanasi rakennukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua harmittaa, kun en aikoinani ymmärtänyt kysellä enemmän talon huonekaluista ja muutekin sen historiasta. Pohjanmaalla näitä taloja on enemmänkin!

   Poista
 2. Onpa ihastuttava sisustus. Kiva katsella kuviasi! Huomioni kiinnittyi etenkin makuuhuoneen kirjoituspöytään. Se muistuttaa Billnäsin pöytiä vaikka siinä on minulle vieraita yksityiskohtia.. Billnäsin ruukki (Billnäs bruk Länsi-Uudellamaalla) valmisti konttorikalusteita yms 1900-luvun alkupuolelta monta vuosikymmentä eteenpäin. Netistä löytyy paljon kuvia ja tietoa Billnäsin tuotannosta, jos olet asiasta kiinnostunut. Olen itse Billnäsin kalusteiden suuri ihiailija. Kävin koulua Billnäsin lähellä, joten paikka on tuttu. Työpaikallani valtion virastossa oli paljon Billnäsin vanhoja kalusteita, joista osa oli huonossa kunnossa, mutta saivat uuden ilmeen restauroinnin jälkeen. Kesäterveisin, Lukija A-a

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin kertoa serkulleni noista konttorikalusteista. Olet varmasti oikeassa, sillä talossa oli aikoinaan myös toimisto, josta tuo kirjoituspöytä on siirretty makuuhuoneeseen. Tämän talon kohdalla pätee kyllä sanonta, että pitää mennä kauas, että näkee lähelle. Lapsena ja nuorena kävin tuossa talossa usein, mutta en osannut silloin arvostaa sen kauneutta.

   Poista
 3. Ihana koti,täynnä kauniita esineitä!Millainen talo on ulkoapäin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyypillinen pohjalainen talo, jossa on kauniit ikkunat.

   Poista
 4. ohhoh olipa todella upea muistojen paikka, ihan sydan nyrjahti. Tuli mieleen isani kotipaikka Parikkalassa, siella myös isovanhempieni kotitila oli todellinen aarreaitta, harmi ettei se ole enaa suvun, tassa oli jotain tuttua. Kauniisti ovat vaalineet sukukotia, ihana paikka kerrassaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli tuolla yläkerrassa todella haikea mieli. Niin moni sukulainen on jo nukkunut pois.
   Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että on paljon ihania muistoja.

   Poista
 5. Voi miten on kaunista ja levollista, tuollaisessa paikassa olisi ihana vierailla. Minun sisareni perhe sisustaa samaan tyyliin, hänen miehensä kerää antiikkia ja entisöi ne. Kadehdin hänen taitojaan...ja tuollaista sisustustaitoa kuin yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kun osaisi entisöidä huonekaluja. Ystäväni kävi iltakurssilla ja entisöi vanhan nojatuolin. Siitä tuli upea. Ehkä minäkin vielä joskus...

   Poista
 6. Kaunista. Kirjahyllykuva on lempparini kaikista, siinä on hieno tunnelma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo isovanhempien hääkuva on todella hieno. Minullakin on tuo kuva meidän makuuhuoneessa. Pienempänä versiona tosin.

   Poista
 7. Kiitos kun esittelit tämän aarteen. Oli niin levollista. Ajattelin että tuolla saisi hyvin nukuttua. Eikä ollut mitään Ikean krääsää. Antoi hyvän tunnelman tälle päivälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa makuuhuoneessa näkee varmasti ihania unia!

   Poista
 8. Miten ihana tunnelma kuvistasi välittyy! Mikä harmonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talossa oli siellä käydessäni kovin rauhallista. Siellä oli todella vilkasta lapsuudessani. Nyt vasta tajuan kuinka upea talo isäni koti on.

   Poista
 9. Kiitos ihanasta postauksesta, oli ilo lukea! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun kävit kommentoimassa ja pidit kuvistani.

   Poista
 10. Todella kaunis ja ihanasti sisustettu talo. Jurvassa taidetaan tehdä edelleen hyviä ja kestäviä huonekaluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jurvalaiset ovat kuuluisia huonekaluntekijöitä. Ymmärtääkseni siellä tehdään edelleen huonekaluja. Kyllä ne Ikean koottavat voittaa.

   Poista
 11. Voi miten ihana talo! Kiitos tarinasta myös. -Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mikä parasta kuvat ja tarina saivat aikaan sen, että uusia lukijoitakin ilmaantui. Kuten sinä!

   Poista
 12. Kaunis sisustus tosiaan. Kuin jostakin kartanosta melkein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan kartano, mutta iso vanha ja tunnelmallinen talo kuitenkin.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!