perjantai 18. heinäkuuta 2014

Maata näkyvissä - Tallinna

Nyt on kansalaisuusvelvollisuus vihdoinkin täytetty. Enää eikä kenenkään tarvitse ihmetellä sitä, että en ole koskaan käynyt Tallinnassa. Kuulemma siellä ovat Suomesta käyneet ihan KAIKKI. Nyt siis vihdoin minäkin. Silloin kun vuonna yks ja kaks olin töissä lyhyen pätkän matkatoimistossa, piti Tallinnaan olla viisumit ja majoitus (Virusta, yleensä, mistäs muualta) varattuna. Tallinna ei ollut mikään suosikkikohde ja täytyy sanoa, että ne matkansa sinne varanneet olivat yleensä miesporukoita. Enkä tosiaan alkanut tenttaamaan, että mikäs asioilla sitä Tallinnassa liikutaan... Vaimolle saatettiin sitten samalla varata Ruotsin ristelily, että silleen...

No, joka tapauksessa minulta Tallinna on jäänyt väliin, vaikka usein on mielessä käynyt, että sinne pitäisi päästä. Olisi tietysti pitänyt käydä jo ennen tätä ryysistä ja nähdä se aito, turistiton Tallinna. Olen usein ajatellut, kuinka vaikeaa ja raskasta monen virolaisen elämä oli. TVn välityksellä sitten ihailtiin Suomen hyvinvoinitia ja opeteltiin suomea. Välimatkaa vain vähän merta, mutta ero länsimaisen Suomen ja itäisen tai siis eteläisen Viron välillä oli silloin niin kovin suuri.

Minulle suomalaisten päivämatkat Tallinnaan olivat ihan uusi kokemus. Ensin piti tietysti ihmetellä tyhjiä kärryjä vetäviä matkalaisia. Miksi raahata kärryjä päivämatkalle, kun ei ole edes matkatavaroita? No, se mysteeri selvisi pian...


..tai ainakin viimeistään satamassa.


Tuli mieleen rasvareissut Vaasasta ja Pietarsaaresta Ruotsiin. Kun halavalla kerran saa, niin....

Sääli, jos Tallinnassa käynti jää vain kärryn täyttöön Alkopörsissä. Kaupunki, kun on todella viehättävä ja siellä olisi voinut kävellä vaikka kuinka kauan. Aikaa oli aivan liian vähän ja jos vielä joskus sinne matkaan, niin silloin haluan ehdottomasti olla edes yhden yön, vaikka sitten siellä kuuluisassa Virussa. Täytyy vaan tarkastaa, että isoveli ei enää kuuntele...

Eikä muuten se Helsinkikään pahalta näyttänyt mereltä päin.Serkkuni on käynyt Tallinnassa monta kertaa, joten me poikien kanssa kuljimme vain "oppaan" perässä. Kun mukana on kaksi 13-vuotiasta, niin silloin ei pysähdytä joka välissä kuvaamaan.  Siksipä nämä kuvat ovatkin sellaisia vauhdissa räpsittyjä.

Ihmettelimme kaupungilla tuntikausia kestävää kulkuetta. Selvisihän se, että laulujuhat olivat alkaneeet.
Upeita kansallispukuja joka puolella. Heinoa, että virolaiset ovat ylpeitä perinteistään.
'

Ihmettelin kauppojen paljoutta ja sitä, että onko paikallisilla varaa ostaa ostoskeskuksista vaatteita. Palkkataso, kun on kuitenkin paljon alhaisempi kuin Suomessa, mutta hinnat olivat samat. Viron kielen kuuntelu ja kylttien lukeminen saivat minut nauramaan monta kertaa. Sitä kun luulee ymmärtävänsä ja sitten huomaa, että vikaan meni.

Aurinko paisto ja päivä oli mitä upein. Valitettavasti aivan liian pian oli aika lähteä takaisin kohti Helsinkiä.
Seisovanpöydän jälkeen oli pakko löysätä vyötä ja todeta, että olin unohtanut, kuinka hyvin laivalla syödään. Tuliaiseksi ostin itselleni hajuvettä. Se mahtui mukavasti reppuun, enkä tarvinnut edes kärryjä!

Kiitokset "oppaalle" mukavasta päivästä!
14 kommenttia:

 1. Olipas kiva, että sait aukon yleissivistyksessä täytettyä;)
  Mekin olimme viikolla isännän kanssa siellä - postasinkin jo siitä - ja yövyimme. Eikä tarvittu kärrejä mekään;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt kelpaa sanoa, että olen siellä käynyt minäkin. Seuraavalla kerralla olen minäkin yötä. Monella oli kärryt niin täynä, että eivät meinaneet niitä jaksaa vetää.

   Poista
 2. Minä ja siskoni oltiin kumpikin ekaa kertaa nyt 7.-8.7. Tallinnassa ja me yövyttiin juuri Viru hotellissa. :) Olin yllättynyt vanhankaupungin laajuudesta. Siellä oli kyllä kiva kävellä. Suurimman lastin alkoholituotteita osti rollaattorilla kulkeva ainakin 80+ oloinen mummeli. Laivan työntekijä pukkasi isoa kärryä hänelle maihin. Muuten minusta porukat olivat aika maltillisia sillä saralla. Ei sen enempää kuskattu kun Tukholman laivoillakaan. Minäkin ostin laivalta tuoksun...Armanin Acqua di Gioia. Ihan hyvästi jo se kulunut kun pitää joka päivä vähän laittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhakaupunki oli todella viehättävä, Siellä olisin voinnut kierrellä pitempäänkin. Sinäkin olet nyt kansalaisuusvelvollisuutesi täyttänyt.
   Minäkin ruiskuttelin hajuvesiä ja päädyin Yellow Diamondiin. Hajuvesiä pitää käytää joka päivä, eihän niitä ole koristeiksi ostettu.

   Poista
 3. Kivat kuvat:) olen käynyt monta kertaa Tallinnassa,ensi kertaa heti Neuvostoliiton hajottua,opintomatkalla . Nyt en ole ollut kahteen kesään,tänä kesänä piti mennä mutta harmikseni siitä ei sitten tullutkaan mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet sitten nähnyt kuinka Tallinna on vuosien varrella muuttunut.Taidettiin muuten olla yhtäaikaa Suomessa!

   Poista
 4. Löysin netissä seikkaillessani sinun blogin. Hauska lukea elämästä vihreällä saarella ja toki ulkosuomalaiselämästä ylipäätään. Dublinissa ja sen lähiympäristössä olen käynyt, mutta joskus olisi kiva tutustua ilmeisen kauniiseen maahan paremminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että löysit blogiini ja jätit puumerkkisi. Tervetuloa seuraamaan.
   Minä sanon aina kaikille, että se aito Irlanti on muualla kuin Dublinissa.

   Poista
 5. Kun sillä seuraavalla reissulla yövyt Virussa, niin teepä visiitti myös Viru-hotellin museoon... Siellä kerrotaan miten Virussa on vakoiltu ja miten isoveli valvoi. Ehdottomasti mielenkiintoista ja visiitin arvoinen! Kierros kestääkin vain tunnin tai kaksi, joten reissuun mahtuu muutakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuopa olikin hyvä idea. En tiennytkään, että tuollainen museo on olemassa. Kiitos vinkistä.

   Poista
 6. Hyvä, että pääsit Tallinnaan! Kaunis kuin helmi, erityisesti vanha kaupunki. Sieltä saa myös hyvää ruokaa :)
  Suomalaisilla on vain huono maine sielä . enkä ihmettele miksi ... :( Onneksi sielä käy myös 'kunnollisia' turisteja, jotka toivottavasti pikkuhiljaa parantavat sitä mainetta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ravintoloita oli paljon ja ruoka hyvää! En minäkään ihmettele, jos meillä on siellä huono maine. Ei voi muuta sanoa kuin, että kansamme on janoista.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!