keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Lätty-tiistai ja mitä sitten tapahtui

Työpaikalla pojat miehet ehdottivat, että paistetaan tiistaina lättyjä. En oikein innostunut asiasta. Ehdotin, että jospas nyt vaan ostetaan lätyt valmiina. Ei tullut kuuloonkaan. Ja niin vain kävi, että löysin itseni ruokakaupasta ostamassa tarvikkeita. Kyllä kuulkaa miehetkin osaa järjestää, se on taas todettu. Maanantaina tarvikkeet hävisivät kanttiinin nurkasta ja tiistaina-aamuna oli jääkaapissa oli monta litraa taikinaa. Eikä siinä vielä kaikki: pöydällä odotti kaksi sähköllä toimivaa kreppipannua.

Kreppien paistaminen olikin niin nopeaa ja mukavaa puuhaa, että innostuin paistamaan suurimman osan. Kuuma tuli ja posket punottivat loppu päivän, mutta oli se sen arvoista. Tuli taas todistettua, että näinkin pieni asia kuin lättyjen syöminen, kesken kiireistä työpäivää saa ihmiset hyvälle tuulelle. Minä täällä nyt paukuttelen henkseleitäni, koska meidän ranskalaiset vahvistukset sanoivat, että olen synnynnäinen kreppien paistaja!

Tarkoitus oli paistaa ihan normaaleja lättyjä myös täällä kotona illalla, mutta suunnitelmat lätsähtivät kuin pannukakku. Meiltä ja monelta muulta nimittäin menivät sähköt koko illaksi. Olemme niin ahkerasti polttaneet kynttiöitä, että silloin kun niitä ihan oikeasti tarvitaan, on jäljellä vain jämät. Onneksi löytyi kaksi taskulamppua, että saatiin takkaan tuli.

Hikiset ja mutaiset pojat pääsivät naapuriin suihkuun, sillä heillä oli vielä tankissa kuumaa vettä. Lätyt vaihtuivat Mäkkärin Big Maceihin, kun ei oikein kylmä riisi ja kanakastike maistuneet. Keksimme naapurin kanssa keinon keittää teevettä: kattila vaan takkaan ja vesi keihui hetkessä. Joimme teetä kynttilän valossa ja oli uskomattoman rauhallista.

Juniori jaksoi ihmetellä, että mitä ihmettä sitä tekisi iltaisin, jos ei olisi sähköä. Takkatulen tuijotuksen sijasta hän valitsi sen toisen vaihtoehdon ja meni aikaisin nukkumaan. Tänä iltana valot himmenivät yhtäkkiä, ja sitten taas tuli pimeys. Tällä kertaa pimeyttä kesti vain 10 min. Luulen, että myrskyjen aikana sähköjohtoja vaurioitui ja siksi sähköjen kanssa on ongelmaa. Mehän pääsimme kuitenkin vähällä, sillä moni alue Irlannissa oli ilman sähköjä monta päivää.

Taidamme pitää viikonloppuna uudestaan lätty-lauantain. Ja kreppipannun ostan kun sellainen tulee myyntiin Aldissa tai Lidlissä.

Lisää lätty-tiistaista voitte lukea täältä.
Täällä lättyjen päälle laitetaan mm. sitruunamehua ja siirappia!


Nämä pannut olivat tosi käteviä.


Nam!

8 kommenttia:

 1. Kiitos uusien irlantilaisten ystäviemme, minä tiesinkin, että laskiaispullien sijasta siellä on laskiaislätyt! Kieltämättä, houkuttelevan hyviltä näyttävät! Ensi kesänä on kai pakko ostaa muurinpohjalettupannu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minulle laskiaispullakin olisi kelvannut. Ostoslistalla on ehdottomasti kreppipannu!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. En muuten syönyt yhtään itse, kun niitä paistaessa meni lättyhalut!

   Poista
 3. En tainnut paistaa lättyjä koskaan pancake päivänä, Suomeen palattuani ollaan oikeastaan aika usein herkuteltu lätyillä - parhainta kuningatarjäätelön kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuningatarjäätelöä ja lättyjä. Kuulostaa todella hyvältä yhdistelmältä.

   Poista
 4. Tama 'Shrove Tuesday' han Irlannissa tulee siita, etta se oli viimeinen paiva ennen 40 paivan paastoa, ja silloin sai viela syoda, ja talosta kaytettiin pois maito, sokeri ja kananmunat. Lasten koulussakin tekivat lettuja, vaikka tein niita myos aamupalaksi.. 'Shrove Tuesday' ta seuraa sitten katolisessa kirkossa 'Ash Wednesday', jolloin ei saa syoda lihaa. Meilla lapsetkin on jo hirvean tarkkoja, etteivat vaan satu lihaa syomaan. :) Ja sitten 'Good Friday' eli Pitkaperjantai on taas perinteisesti kalapaiva..
  Tuosta 'Ash Wednesday'sta alkaa sitten se paasto eli 'Lent' ja katolisessa kirkossa on monella tapana luopua jostakin tuon 40 paivan ajaksi..meilla tytto luopui kekseista, mies perunalastuista..itse yritan pitaa taukoa Facebookista :D Ja sitten se mahdollisesti saastynyt raha annetaan hyvantekevaisyyteen paaston lopussa..
  Mari

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!