torstai 16. tammikuuta 2014

Pikaisesti Dublinissa

Passini on menossa vanhaksi muutaman viikon kuluttua. Se tietää matkaa Suomen suurlähetystöön, Dubliniin. Joululomalla ei uusiminen, yleisten vapaapäivien takia onnistunut, joten oli lähdettävä käymään pääkaupungissa. Passin uusiminen ulkomailla tulee kalliiksi. 126.00 euroa viiden vuoden passista (sisältää postikulut) on minusta aika paljon. Vastaavan passin saisi Suomessa 48 eurolla.

Eipä suurlähetystöön ole koskaan minulla muutaa asiaa ollutkaan kuin vanhentuvat passit. En edes tiedä kuka on täällä on tällä hetkellä suurlähettiläänä. Emme taida liikkua samoissa piireissä! En tiedä saavatko Dublinissa asuvat suomalaiset kutsuja esim. itsenäisyyyspäiväjuhliin. En ole koskaan kuullut, että ketään täällä Corkissa asuvista suomalaisista olisi kutsuttu mihinkään suurlähetystön juhliin tai tapahtumiin. Kunniakonsulikin on (tai ainakin oli) Corkissa, mutta ei minun tietääkseni kyllä toimi tai tee mitään. Piti oikein googlettaa, että mitä kunniakonsulin tehtävät ovat. Täältä voitte tekin lukea vastauksen.

Minulle suurlähetystö on jäänyt aika etäiseksi paikaksi. En edes kunnolla ymmärrä, mitä Suomen suurlähettiläs täällä Irlannissa tekee. Suomen ja Irlannin välillä, kun nyt ei niin hirveästi kauppa käydä, eikä meitä suomalaisiakaan täällä kovin paljon ole. Minua muuten on aina ihmeyttäneet nämä diplomaattien juhlat. Mitähän noista juhlista on hyötyä Suomelle tai ylipäätään millekkään maalle? Ajatelkaapas nyt, että Suomen suurlähettiläs käy Nigerian suurlähetystön juhlissa Dublinissa. Tai Kiinan suurlähtettiläs syö lohileipiä Suomen suurlähetystön itsenäisyyspäiväjuhlissa New Delhissä. Maksaa maltaita valtioille, ja siten suoraan veronmaksajille.

Niiden 12 vuoden aikana, jonka itse olen täällä asunut, on lähettiläs tietääkseni käynyt kerran Corkissa. Silloinkin kuulimme tapahtumasta ihan muualta. Lähettiläällä oli kuulemma ylläys, yllätys ollut kova kiire takaisin Dubliniin, eli se siitä.  Muutenkaan kenelläkään suurlähettiläistä ei koskaan ole näyttänyt olevan minkäänlaista mielenkiintoa meitä täällä asuvia suomalaisia kohtaan.

En tiedä oletteko te samaa mieltä, mutta mielestäni jokainen ulkosuomalainen, halusipa sitä taikka ei, ei nyt varsinaisesti edusta Suomea, mutta on jollakin tavalla Suomen lähettiläs. Tämä tietysti pätee niin hyvässä kuin pahassa. Me kaikki vastaamme lukuisiin Suomea koskeviin kysymyksiin. Kerromme kylmistä talvista, suomalaisista kouluista (kiinnostaa kovasti irlantilaisia), yritämme pysyä selvillä rallikuskeista ja jalkapalloilijoista. Kyllä, Olli Rehn on Suomesta, ja aivan oikein Nokia teki aikoinaan myös kumisaappaita. Meillä on paljon metsää ja järviäkin riittää. Angry Birds on Suomesta, ja ollaan me aika hiljaista kansaa, istutaan mielellään saunassa ja lasiin ei syljetä.

Mutta sitten takaisin siihen Dublinin "päiväretkeen". Kun karmeaakin karmeampi passikuva oli jätetty lähetystöön ja sormenjäljet tallennettu, lähdin tapaamaan blogiystävääni. Se täytyy kyllä erikseen mainita, että täällä lähtystössä työskentelevä virkailija on aina todella ystävällinen ja avulias. Nytkin homma hoitui nopeasti, vaikka en älynnyt varalta aikaa etukäteen.

Dublinissa paistoi aurinko, ja siellä oli suorastaan kevättä ilmassa. Kiertelimme kaupungilla ja kävimme ostamassa karkkikaupasta salmiakkia. Siis salmiakkia irlantilaisessa karkkikaupassa. Lounasta nautimme tietysti pubissa. Pari tuntia kului nopeasti ja pian oli aika hypätä ratikkaan, jotta ehtisin Corkin junaan. Vaikka en nyt mikään vannoutunut Dublin-fani olekaan, niin aurinkoisena päivänä jopa pääkaupunkimme, näytti parhaat puolensa. Sovimme, että kevään kuluessa matkustan sinne uudestaan, ja kuvaamme nähtävyyksiä oikein ajan kanssa.

   29 kommenttia:

 1. Nyt tuli ikävä Dublinia! Olin siellä kerran vuosia sitten viikon ja rakastuin paikkaan. Silloin tosin päätin että seuraavan kerran haluan Irlannin kiertomatkalle, mutta jäi tekemättä kun Aurinkomatkat poisti sen ohjelmassaan. Mutta joskus vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta pitää Irlannissa nähdä muutakin kuin Dublin. Toivottavasti haaveesi kiertomatkasta joskus onnistuu.

   Poista
 2. Hienot Dublin kuvat! Jaa, taidan olla sitä mieltä, että tuollainen eri maiden edustustojen välinen pr-toiminta ja sitä myöten juhlinta on aikansa elänyttä. Rahantuhlausta tosiaan enempi. Paitsi, eipä minulta asiasta mielipidettä kysytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kukaan minunkaan mielipidettäni ole kysynyt,!!!! Nykyisin joka asiassa säästetään, niin miksi ei tässä. Eiköhän ne maiden suhteet hoideta ihan jossain muualla.

   Poista
 3. Muistaakseni silloin joskus 10 vuotta sitten kun asuin vuoden Dublinissa, järjestettiin suurlähetystössä ainakin vappujuhlat suomalaisille. Tällä hetkellä asumme Suomessa ja irlantilainen mieheni saa vähän väliä kutsuja Irlannin suurlähetystön järjetämiin tilaisuuksiin ja juhliin. Ja muutenkin tulee infoa siitä, mitä "irlantilaista" suomessa tapahtuu milloinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietaakseni pitaa kuulua johonkin Suomi-Irlanti-seuraan ja maksaa jasenmaksu, niin sitten loytaa ne kutsutkin perille. Eihan he muuten osaa kutsua laittaa, kun ei tieda, missa ne kaikki suomalaiset taalla on.
   Tuo 126 euroa kuulostaa kylla hirvealta summalta! Taidankin tyytya ottamaan Irlannin passin ja hommaan Suomen passin Suomessa kaydessani-niin saan 2 passia halvemmalla kuin tuo 126 euroa!
   Mari

   Poista
  2. Tuli tama vastaus vaaraan kohtaan-anteeksi.

   Poista
  3. Sehän on hienoa, että Irlannin suurlähetystö kutsuu irlantialisia tilaisuuksiinsa. Katsoin tuota Irlanti-Suomi-seuran nettisivua. Tapahtumat taitavat olla etupäässä Dublinissa. Voisihan sitä tietysti harkita liittyvänsä, koska jäsenmaksukaan ei ollut kovin kallis.
   Suurlähetystön juhlat ovat kyllä eri asia. Onhan meilläkin täällä Corkin suomalaisten toimintaa, eikä sillä ole suurlähetystön kanssa mitään tekemistä.

   Poista
  4. Juu, taisin sekoittaa suurlähetystön ja suomi-irlanti-seuran.. :)

   Poista
 4. Itsellä ei ole vielä kertaakaan tullut se tilanne, että pitäisi uusia passi lähetystön kautta. Se on edessä ensi vuonna, kaiketi. Kuinka kauan siihen menee normaalisti.
  Olen muuten kerran ollut eräässä ei-engl. puhuvassa maassa diplomaatin meille järjestämillä illallisilla. Ystäväni totesi ihan suoraan, että tollo, eikä tiennyt asemamaastaan mitään, eikä oikein mistään, sen puoleen. Itse ihmettelin aasilaista (Filippiineiltä?) keittiöhenkilökuntaa ja ns palvelusväkeä. Ettei vaan Suomikin olisi luomassa ja tukemassa globaalia työmarkkinoita, joilla tuetaan halpatyövoiman (huono sosiaaliturva) tuontia EU:hun Aasiasta ja Pohjois-Afrikasta. Nyt muotoilin tämän ajatuksen huonosti, mutta toivottavasti ymmärrät... OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin mitä tarkoitat.

   Diplomaatit tatavat usein elää sellaisessa kuplassa, jolloin on oikeastaan ihan sama missä maassa asustaa. Onhan se kyllä aika järkyttävää, jos ei tiedä asemamaastaan yhtään mitään.

   Toivottavasti siskosi voi jo paremmin!

   Poista
 5. Ihanan keväinen fiilis Dublinissa! Olisinpa siellä!
  Samaa mieltä olen, jokainen ulkosuomalainen on Suomen käyntikortti missä ikinä asuukin.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dublinissa tosiaankin tuntui jo kovin keväiseltä. Ei kuitenkaan pidä liikaa innostua, sillä takatalvi voi vielä iskeä.
   Käyntikortteja ollaan, halusipa sitä tai ei.

   Poista
 6. Itse uusin passin kun olin Suomessa lomalla, niin en ole käynyt Lontoon suurlähetystössä. Tuo on kyllä hyvä huomio, että jokainen ulkosuomalainen edustaa maataan. Todella puheliaana ihmisenä jouduinkin usein sanomaan, että en ole välttämättä ihan keskiverto suomalainen mitä keskustelutaitoon tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle on sanottu vaikka kuinka monta kertaa, että sinähän puhut. En taida olla minäkään ihan tavallinen tuppisuusuomalainen.
   Kyllä se vaan niin on, että tässä joutuu pakosta edustamaan Suomea, halusipa tai ei.

   Poista
 7. Minunkin pitää kohta uusia passini ja suututtaa tuo kamala hinta verrattuna hintaa n kun hakee passin Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirveän kalliiksi tuli passi ja tuohon vielä matkat Dubliniin päälle. Ja tietysti jouduin ottamaan päivän vapaaksi töistä.

   Poista
 8. Suomen passi on vaikea hankkia taalla Amerikassa kun on vain 3 paikkaa mista voi passia hakea. Esim. taalla Teksasissa (vaikka iso onkin) ei ole mahdollisuutta saada passia. Viime kerralla kun uusin Suomen passin niin menimme Mexico Cityyn. Olin sinne viestitellyt lahetystoon emaililla ja sainkin ajan heti joulun jalkeen. Matkustimme bussilla sinne koko porukka ja hassua etta se tuli jopa halvemmaksi kuin lentaminen esim. Washington DC:hin.
  Nyt Suomen passi ei ole enaa voimassa joten on matkustettava USAn passilla, jonka saa 10 vuodeksi. En ymmarra miksi suomalaisen saa vain 5ksi vuodeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa todella hankalaa siellä USAssa. Välimatkat ovat niin kovin pitkät. Kuulin huhuja, että 10 vuoden passeja aletaan kohta taas antamaan. Toivottavasti.

   Poista
 9. Minä haen suomalaiset matkustusasiakirjat Helsingin poliisilaitokselta. Henkilökortin ne lähettivät tänne, passia ei lähetetä ulkomaille, mutta se meni veljeni asuinpaikan poliisilaitokselle, josta hän sai sen valtakirjallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin kanntataakin tehdä, jos vain voi. Meidän pojilla on myös Suomen passit, joten yritettään mahdollisuuksien mukaan uusia niitä Suomessa.

   Poista
 10. Kauniita kuvia Dublinista. Hieman erilainen keli kuin Suomessa nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dublinissa oli oikein kaunis ja aurinkoinen päivä. Toivottavasti tänä talvena lämpötilat eivät enää putoa alemmaksi. En tykkää yhtään kylmästä.

   Poista
 11. Irish-Finnish Society järkkää täällä (Dublinissa) vappu- itsenäisyys- ja muut suomalaiset juhlat, vapaaehtoisvoimin. Pitäisi kunnostautua ja mennä mukaan taas, siitä on vuosia kun olen käynyt. Alkavat kaikki olla niin paljon nuorempia että tuntee itsensä vanhaksi ; )

  Suurlähetystössä en ole käynyt kuin äänestämässä ja passia uusimassa, ei heillä taida olla mitään muuta tekemistä täällä. Samainen I_F society tiedottaa suomalaisuutisia ja -menoja, kaipa saat elektronisen jäsenlehden? Googlaamalla löytyy sivut.

  Dublin on lempipaikkani, sinne on pakko päästä ainakin kerran kuussa tuulettautumaan pois täältä Taka-Hikiältä! Tutunnäköisiä paikkoja kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin vähän arvelin, että nuo Irish-Finnish Societyn juhlat järjestetään talkoovoimin, eikä niillä ole suurlähetystön kanssa mitään tekemistä.
   Dublinissa tulee käytyä todella harvoin, vaikka se ei niin kaukana olekaan. Teiltä on sinne suht lyhyt matka, joten voit käydä vaikka joka viikko. Tekee hyvää päästä tuulettumaan.

   Poista
 12. Mina taas en ole ikina lammennyt Dublinille-en tieda miksi..Ei vaan kiinnosta.
  Mari

  VastaaPoista
 13. Mun pitää myös uusia tänä vuonna passi, mutta onneksi vasta loppuvuodesta.. Siis eikö nykyisin saa enää kymmenen vuoden passeja?!? Iljettävää rahanriistoa.. Uusin viimeksi 2004, ja siis kymmenen vuoden passi maksoi _muistaakseni_ jotain €70-80. Piti käydä lähetystössä kahteen otteeseen - ensin jättämässä hakemus, ja sitten noutamassa passi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Passille tosiaankin tulee hintaa ja sitten vielä matkat päälle. 10-vuoden passeja ei tällä hetkellä myönnetä, mutta kuulin jostain, että tähän olisi tulossa muutos. Toivotaan niin. Onneksi lupasivat postittaa uuden passin, että ei tarvitse mennä sitä hakemaan. Kuulemma pitäisi nykyisin tehdä ajanvaraus pasiin uusimista varten.

   Poista
 14. Kiva kuulla muista suomalaisista Dublinissa. Ihmettelit Suurlähetystön toimia ja luulen että suomalaisia on niin paljon, vaikkapa it alan ihmisiä, että olisi vaikea kutsua kaikkis suhteellisen pieneen residenssiin. Suurlähettiläs on ulkoministeriön virkamies, joka hoitaa ministeriön toimeksiantoja Irlannin ministeriöiden suuntaan. Paljon niissä on Eu asioita.

  Olisiko tämä Irish-Finnish society kutsuttu itsenäisyyspäivän vastaanotolle? Kansallispäivät ovat diplomaattien verkottumisen kannalta tärkeitä tilaisuuksia, joista ei voi olla poissa. Ennen lähetystöillä oli luetteloituina paikalla olevat omat kansalaiset mutta nykyään kaikki tällainen on keskitetty Suomeen. Lähetystö on resursseiltaan aika pieni mutta sen tehtävä on valvoa maamme etuja ja samalla tehdä sitä tunnetuksi. Jälkimmäistä tehtävää hoitavat tehokkaasti ja epävirallisesti myös täällä asuvat suomalaiset. Itse etsin edelleen mukavaa saunaa, jossa voisin toteuttaa tuota tehtävää.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!