keskiviikko 4. joulukuuta 2013

4. Vihreä laatikko


Tänään kurkistetaan neljänteen luukkuun laatikkoon. Siis postilaatikkoon. Vihreällä Saarella kaikki on vihreää, jopa postilaatikot. Naapurisaarella postilaatikot ovat aina punaisia. Englantilaisten lähdettyä, punaiset laatikot maalattiin täällä vihreiksi. Huomaatteko, että tuossa kuvassa olevassa postilaatikossa on kruunu. Se puolestaan kertoo sen, että tämä laatikko on aluperin ollut punainen. Kyseinen laatikko on muuten edelleen käytössä.

Irlannissa ei ole käytössä postinumeroita. Taloilla ei välttämättä ole minkään valtakunnan numeroa, vaan nimi. Tämä tarkoittaa sitä, että postinkantajan pitää tietää talojen nimet ja asukit hyvin.

Etenkin pieniessä kylissä osoite saattaa olla lyhyt ja ytemekäs Mrs M Murphy, Green Cottage, Waterville, Co, Kerry. Läänin nimi laitetaan aina osoitteeseen. Eikä posteljoonin elämää tee yhtään helpommaksi se, että monen naiset käyttävät sekä tyttönimeään, että miehensä sukunimeä, tilanteesta riippuen. Eli Mrs M Murphy tunnettaan myös Mrs M McNamarana.

Meidän asuntoalueella on joka talolla numero. Osa asukkaista kuitenkin käyttää numeron sijasta itse talolleen antamaansa nimeä. Sehän nyt olisi irlantilaisille aivan liian järjestelemällistä, että kaikki käyttäisivät osoitteissaan talojensa numeroita...
12 kommenttia:

 1. Suomessa posti taitaisi tulla menetelmällä jäädä jakamatta...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa postinkantaja välillä raapia päätään, kun yrittää saada selvää näistä osotteista.

   Poista
 2. Ja lisayksena viela, etta taalla maaseudulla irlantilainen postimies tuo postit kotiovelle-ja usein pysayttaa tuolla kylalla tienreunaankin ja antaa postit. Paketit tuodaan aina kotiin.
  Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupugissa paketit pitää aina hakea ja todistaa vielä henkilöllisyytensä. Irlantilaiseen tapaan lajittelukeskus on niin hankalassa paikassa, että sinne ei pääse ilman autoa.

   Poista
 3. No, jopas jotain. Tämä juttu kerrotaan tänään iltapalapöydässä. Mä vähän luulen, ettei mua uskota! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irlannissa tehdään moni asia ihan omalla tyylillä!

   Poista
 4. Täällä postilaatikot ovat punaisia. Tuleekohan tolla systeemillä posti aina oikeaan paikkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole valittamista, MUTTA me käytetäänkin meidän kadun nimeä ja talon numeroa ja vielä asuntoalueen nimeä ja kylän ja läänin päälle. Eli varmasti posteljooni löytää meidät.

   Poista
 5. Mielenkiintoista! Mikäs teidän talon nimi on??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän talolle ei ole annettu nimeä. Käytämme vaan numeroa ja kadun nimeä. Helpompi kaikille osapuolille ja vieraille.

   Poista
 6. Radiossa tai TV:ssä kerrottiin muutama viikko sitten että postilaatikot ovat keltaisia vain Suomessa ja Ruotsissa. En tiedä, pitääkö se paikkansa. Olen nähnyt sinisen postilaatikon Tukholman lähiössä ja keltaiset postilaatikot Rhodoksella. Vihreä postilaatikko on varmaankin kunnia-asia Vihreällä saarella. Hyvää Suomen itsenäisyyspäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Laitan illalla kynttilän ikkunalaudalle itsenäisen Suomen kunniaksi. Luulen, että aikoinaan postilaatikot maalattiin vihreiksi vauhdilla!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!