maanantai 2. joulukuuta 2013

2. Irlantilainen olohuone

Avataan toinen lukku, korjaan ovi. Nyt mennään käymään irlantilaisessa olohuoneessa eli pubissa.

Irlantilaiset tapaavat ystäviään ja tuttaviaan mielellään pubeissa. Ostetaan vuorotellen kierrokset ja parannetaan maailmaa. Usein pubeissa on mukavasti lämmittävä takka. Takkatulta katsoessa tosiaankin voisi olla olohuoneessa. Meillä kaikilla Irlannissa asuvilla on se oma suosikkipubi. Vakiasiakkailla myös se vakijakkara, jolla istutaan.

Viime vuosina moni pubi, etenkin maaseudulla, on sulkenut ovensa. Pubin lakkauttaminen pienessä kylässä on monelle hyvän ystävän kuolemaan verrattava, erittäin surullinen tapaus. Missäs sitten ystäviä tavataan?

Kotiin vieraiden kutsuminen täällä näyttää usein olevan jotenkin nihkeää. En ymmärrä miksi. Niin se vaan on. Pubissa on saatettu turinoida vuosikymmeniä, mutta toisen kotona ei olla koskaan käyty.

Niin, ja jos täällä joskus lomailette ja nälkä yllättää lounasaikaan, kannattaa poiketa pubissa. Voin taata, että nälkä lähtee ja jano tietysti myös!


19 kommenttia:

 1. Minua aina matkailijana jännittää ruokapaikan etsintä ja arkailen kaikkea turhaa säätöä. Tämänkin vinkin jälkeenkin varmasti kuitenkin pelkäisin eksyväni pubiin, josta ei saakaan ruokaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä ulkona on kyltti, jossa sanotaan, mihin aikaan ruokaa saa. Eli etköhän sinäkin saa vatsan täyteen. Minua muuten myös rasitaa uusissa paikoissa,kun ei tiedä ruokapaikoista.

   Poista
 2. Pubikulttuuri on aivan mahtava ja sitä on tosi kova ikävä - ja niitä omia kotipubeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen korttelikapakat ovat ihan kauheita näihin aitoihin pubeihin verrattuna. En käy usein pubeissa, mutta kyllä minullakin ne suosikit ovat.

   Poista
 3. Meidan kylassa on edelleen 4 pubia-ovien sulkemisesta ei siis tietoakaan! En ymmarra, miten asiakkaita piisaa jokaiseen, me ei ainakaan niiden(kaan)pubien penkkeja kuluteta-ainoastaan jos on hautajaiset tai joku muu tilaisuus.
  Sunnuntaisin kaydaan joskus pubeissa syomassa, etenkin kun ollaan matkalla jonnekkin, eika pubiruokaa voita oikein mikaan, jos on kova nalka. Kohtuuhintaista, tayttavaa ja maittavaa. :)
  Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan noissa pubeissa janoisia vakiasiakkaita, jotka pitävät ne pystyssä?
   Pubiruoka on tosiaan hyvää. Sellaista konstailematonta kotiruokaa ja maha tulee aina täyteen,kohtuu hintaan.

   Poista
 4. Irlantilainen pubi kulttuuri on kyllä ihan mahtava ja ne pubit ovat vielä niin puoleensavetäviä sisustuksen ja tunnelman vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin lauantaina pubissa ja katselin sisustusta juuri sillä silmällä. Oli kotoisa takka, kirjahyllyt ja nyt tietysti joulukoristeet. Siellä oli jotekin kotoisa tunnelma, vaikka iso pubi olikin ja väkeä paljon.

   Poista
 5. Me syödään joka kerta Irlannissa vaan ja ainostaan pubissa, niin on tehnty aina kun sinne on matkattu. Hotellissa tosin aamupala, mutta sekin luonnollisesti irlantilainen. Pubikulttuuri on asia, jota kaipaan valtavasti Suomessa ollessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun aamulla syö irlantilaisen aamiaisen ja sitten vielä pubissa tuhdin annoksen, niin ei nälkä pääse yllättämään. Suomalaisissa kapakoissa ei ole kyllä kultturista tietoakaan!!!

   Poista
 6. Pubeista saa kyllä taatusti täyttävää lounasruokaa, nykyään yhä useammin myös illalla. Näin ei ole aina ollut; kun tulin Irlantiin n. 30 vuotta sitten, hyvä kun sai sipsipussin tai maapähkinöitä kaljatuopin lisukkeeksi - baarityttö saattoi tehdä valkoisia kolmioleipiä joko "raakana" tai paahdettuna jos pyysi, siinä oli menu varsinkin maalla. Kahvi oli takuuvarmasti pikakahvia. Nykyään joka pubissa on kunnon keittiö takahuoneessa, jos aikovat pysyä toiminnassa. Pubilounas on melkein aina samaa: uunissa paahdettua kalkkunaa, nautaa tai possua, joskus lohta. Lisukkeeksi uuniperunoita, muusia ja vihanneksia, maha täyttyy alta aikayksikön! Meidänkin pikkukaupungissa on puoli tusinaa pubia sulkenut ovensa - no, vielä on tusinan verran jälellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja paljon ranskalaisia! Tai siis kunnon 'chunky chips'! Meilla lounais-rannikolla myos pubeissa on paljonkin kalavaihtoehtoja, aina sen mukaan mika on ollut sen paivan saalis , eli takuuvarmasti tuoretta :)
   'Gravy' siis ohut paistiliemiin tehty kastike on minusta pubilounaissa chipsien ohella parasta! Yleensa itse tilaan lounaaksi paivan (sose)keiton, jonka kanssa tulee pari palaa soodaleipaa, ja lisukkeeksi tilaan kulhon 'chipseja' ja kupin teeta. Mies tilaa usein pubissa ns. 'cold meat salad' in, se on myos aina yleensa saatavilla vaikkei listalla luekkaan(kylmaa kinkkua/kanaa/nautaa+salaattia, majoneesipohjaista 'coleslawta' tai perunasalaattia+tomaattia, kurkkua)..ja lapset yleensa kana nuggetteja/nakkeja ja muussia/chipseja. Eli tarjontaa on kylla riittavasti nykyaan.
   Mari

   Poista
  2. Ihan jo huolestuin, että eikö teillä ole pubeja enää ollenkaan. Onneksi on vielä jokunen auki. Pubiruokaa en haluaisi syödä joka päivä, enkä joka viikkokaan, mutta silloin tällöin se on kyllä paikallaan. Ei tarvitse ihan heti syödä uudestaan.

   Poista
 7. Ja vielä sekin, sama huomio että hyvin harvoin kukaan kutsuu kotiinsa, vaikka tavattaisiin useinkin pubissa. Tuntuu että koti avataan vain lähisukulaisille ja naapureille. Suomessa on toisin päin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä kyllä tuntuu, että irlantilaiseen kotiin pääsee vain lähisukulaiset ja muita ei sinne haluta. En oikein ymmärrä tätä, koska ovat kuitenkin niin kovin sosiaalista kansaa. Onkohan vieraista liikaa vaivaa vai missä mättää?

   Poista
 8. Kiva idea, olin itsekin aikeissa tehdä joulukalenterin... mutta jäi edellinenkin (viime vuonna? toissavuonna?) kesken, enkä ole saanut kirjoitettuakaan blgogiin nyt kiireitten takia. Ja laiskuuden.

  Jäänkin siis seuraamaan irkkukalenteria ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet taas linjoilla. Ensi vuonna luemmekin sitten Tanjan kalenteria. Eikö niin?

   Poista
 9. Muistan miten Englannissa sai myös hyvää ruokaa pubeissa.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!