sunnuntai 15. joulukuuta 2013

15. joulu irlantilaisittain

15. luukku vie meidät pubin kautta irlantilaiseen jouluun!

Jouluaattona Suomi rauhottuu, kun Turusta julistetaan joulurauha. Valmistellaan jouluateriaa, ja lapset odottavat innolla joulupukkia. Itse muistan kuinka aattona oli televisiossa lastenohjelmaa monta monituista tuntia, ja sitten vielä Noita Nokinenää radiossa. Päivä kului sittenkin uskomattoman hitaasti.

Irlannissa jouluaatto on monelle vielä ihan tavallinen työpäivä. Kaupatkin ovat auki normaalisti.
Aattoiltana moni suunnistaa, minnekkäs muualle, kuin pubiin. Minulle, kaikkien näiden vuosien jälkeen, pubi-ilta jouluaattona on edelleen täysin vieras ajatus. No way. Kun sieltä pubista viimein kotiudutaan tarkastetaan, että lapset nukkuvat ja sitten kannetaan lahjat olohuoneeseen. Lapset jättävät joulupukille jotain syötävää. Vaikkapa keksin ja lasillisen maitoa. 

Suomalaisten lasten odotus palkitaan, kun pukki koputtaa ovelle. Kun lahjat on Suomessa jaettu, hyppää joulupukki rekeen, jota lentävät porot vetävät. Päädyttyään Irlantiin hän hyppää valjakosta talon katolle ja lasketuu savupiipusta lahjojen kanssa sisälle. Pukki hörppää lasista maitoa ja syödä murustelee keksin. Sitten on aika kiivetä takan kautta takaisin savupiippuun ja jatkaa matkaa. 

Jouluaamuna suomalaislapset vielä nukkuvat sikeästi, kun täällä jo herätään. Taitaa olla se ainut aamu, jolloin lapsia ei tarvitse herätellä. Olohuoneessa odottavat lahjat avaajiaan. Aamupäivällä käydään ehkä messussa, ja sen jälkeen syödään jouluateria. Pöytä notkuu herkuista. On kalkunaa, "kinkkua", uunissa paistettuja perunoita ja vihanneksia. On jouluvanukasta, hedelmäkakkua, juustotarjotinta... Pistin tuon kinkun lainausmerkkien sisään, joska sianlihapala pistetään täällä kattilaan kiehumaan ja sen jälkeen uuniin saamaan väriä. Ihan oikeita kinkkujankin kaupasta löytyy, joten ei täällä kinkutta jää.

Olen viettänyt monta joulua niin täällä Irlannissa kuin Englannissakin. Vaikka mikään suuri lumen ystävä en olekkaan, niin jotain joulusta puuttuu, jos jouluna ei ole lunta! I am dreaming of a White Christmas...

Ai, meinasi ihan unohtua kertoa teille mikä on Christmas Cracker. Tai, annettan olla. Pistän sen yhteen joulukalenterin jäljellä olevevista luukuista. 

11 kommenttia:

 1. Me olemme viettäneet kerran Englannissa joulukuuta. Jouluksi ajettiin sitten Suomeen. Ja laukussa oli tietenkin Christmas Crackereitä koko suvulle:D.

  VastaaPoista
 2. Minä en taida viedä niitä Suomeen, koska lennämme. Nehän ovat rähjähteitä, joten niitä ei saa ottaa lentokoneeseen. No, jaa ei niistä kyllä kovin kovaa "rähjähystä" tule.

  VastaaPoista
 3. Oi, olipa ihana päästä kurkistamaan irlantilaisen joulun viettoon :-)
  Tuo joulumenu kuulostaa kyllä vallan herkulliselta!
  Pidän myös siitä ajatuksesta, että lapset saavat pakettinsa aamulla varhain.
  Odottavan aika kun on välillä niin piiiiiiitkä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa seuraamaan, Teija. En tiedä kummasta jouluateriasta pidän enemmän irlantilaisesta vai suomalaisesta. Kumpikin maistuu niin hyvältä.
   Aatto tuntui lapsena aina niin kovin pitkältä päivältä. Ilta ei meinanut tulla ollenkaan. Täällä ongelma on saada lapset nukkumaan. Eivät malta millään mennä, kun pelkäävät että eivät herää ajoissa.

   Poista
 4. Kuka siellä hoitaa lapset kun vanhemmat ovat pubissa? Onko mummoja lähettyvillä? Olen joskus miettinyt sitä kun olen kuullut sikäläisestä pubikultturista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys. Irlantilaisilla on suuret perheet, joten mummuja, paapoja, tätejä, setiä ja serkkuja riittää. Maksullisia lapsenvahtejakin käytetään usein, jos ei ole sukulaisia lähellä. Päivisinhän ja alkuillasta lapset saavat olla myös pubissa. Meidän lapset pieninä olivat pubissa vain, jos olimme siellä syömässä. Pubejakin on moneen lähtöön, eikä kaikki ole mielestäni ollenkaan sopivia lapsille.

   Ei nyt pidä kuitenkaa luulla, että siellä joka ilta istutaan. Itse käyn ehkä kerran parissa kuukaudessa ja mieheni samoin. Nyt voisimme käydä useamminkin, kun lapsenvahtia ei enää tarvitse, mutta ei tule lähdettyä.

   Poista
 5. Meillä käydään joka vuosi tuo "jouluaattokeskustelu". T. huokailee kun on tylsää ja onko meidän pakko olla kotona, minä pistän ovea säppiin ja asettaudun ruokapöydän ääneen joulun viettoon. Siis pitäisi muka lähteä baariin jouluaattona!! Pyhäinhäväistys! Odotan kauhulla sitä kertaa (jos sitä tulee) kun joudun/pääsen Irlantiin joulun viettoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mika vika on irlantilaisessa joulussa?? Ei taallakaan laheskaan kaikki juokse baariin juomaan, on monenlaisia ihmisia ja monenlaisia jouluja. Esim. minun mieheni ei ole pubi-ihminen lainkaan, ja on hyvinkin irlantilainen - tiedan myos muita 'samanlaisia tapauksia' ;) Ja pubihan ei ole sama muutenkaan kuin baari, siella ollaan monesti paivasaikaan yhdessa syomassa/juomassa, myos lapset(ainakin kouluikaiset)-iltayhdeksan jalkeen sitten ei lapsia oikein saisi pubiin/ravintolaan vieda.
   Mari

   Poista
  2. Riitta: Jotenkin se pubiin meno jouluaattona tuntuu minustakin täysin vieraalta ajatukselta. Mielummin istun kotona ja juon lasillisin viinä takan ääressä ja ihastelen omaa joulukuustani. Ennen joulua on kuitenkin niin paljon kaikenlaisia pipploita, että ravintoloissa ja pubeissa on saanut käydä ihan tarpeekseen. Sitten välipäivinä on ihan eri asia... Jokos kesällä tulet Irlantiin?

   Poista
  3. Mari: Voi en tarkoittanut että irlantilaisessa joulussa olisi jotain vikaa! Täällä meillä vain aina kolahtaa eri perinteet yhteet jouluaattona ;) Vaikka olen asunut jo lähes puolet elämästäni Hollannissa, tuntuu se suomalainen jouluaaton vietto edelleen rakkaimmalta. Se menee suunnilleen näin joulupuuro-joulurauhan julistus-hautausmaa-sauna-ruoka-lahjat-sulattelua. Tästä tosin pitää luistaa täällä Hollannissa ollessa, kun aatto on täällä vielä työpäiväkin ja SE hautausmaa on 2500 km:n päässä :(
   Olen kyllä myös ymmärtänyt sen että Irlannin pubi on aivan eri asia kuin Suomen baari. Tykkään kovasti - lokakuussa istuin pubissa jopa appivanhempienkin kanssa ja oli erittäin hauskaa!

   Poista
  4. Vihreätniityt: Me kuule jopa katseltiin viikonloppureissua sinne teille päin joulun jälkeisenä viikonloppuna. Tästähän pääsisi eikä hirveästi taida maksaakaan. Mutta se voi olla että kukkarosta katsoo Matti takaisin, eli suunnitelmat ovat vielä aivan levällään!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!