tiistai 10. joulukuuta 2013

10. Uskotko joulupukkiin?

Sunnuntaina meidän työpaikan vapaa-ajantoimikunta järjesti perheille tapaamisen itse Joulupukin kanssa. Kukaan meidän perheen miehistä ei suostunut lähtemään mukaani. Minä menin, koska näiden tapahtumien järjestäminen on vastuullani ja halusin, että kaikki sujuu hyvin. Nimittäin irlantilaisille joulupukkiin uskominen ei ole mikään leikin asia.

Suomessa lapset jo aika pieninä huomaavat, että ei se jouluaattona kotona käynyt pukki välttämättä ollutkaan ihan oikea. Pukilla saattoi olla naapurin isän kengät tai enon ääni. Sekin ihmetyttää, että miksi isi aina lähtee käymään pannuhuoneessa, kun pukkia odotetaan. Vanhemmat eivät näytä menettävän yöuniaan, vaikka lapsi ilmoittaa, että ei usko enää joulupukkiin.

Täällä taas lasten halutaan uskovan joulupukkiin mahdollisimman pitkään. Pukkiin on ilmeisesti helpompi uskoa, koska lahjat löytyvät jouluaamuna olohuoneesta. Pukki on tullut savupiipusta sisään ja jättänyt lahjat kuusen alle. Minun on ollut joskus vaikeaa pitää naama peruslukemilla, kun innokas äiti on selittäyt 12-vuotiaasta lapsestaan, että tama vielä uskoo joulupukkiin. Vanhemmat tekevät kaikkensa, että karu totuus ei lapsille selviäisi. Otetaan vaikka pankista lainaa tai pahimmassa tapauksessa rahanlainaajilta, että saadaan kaikki toivotut lahjat ostettua.

Irlantilaisten aikuisten järjetön pukkihössötys saa välillä suorastaan lapsellisia piirteitä. Minä sain muutama vuosi sitten kiukkuisen puhelinsoitoin ystävältäni. Hän oli kuullut huhuja, että Juniori ei enää usko joulupukkiin. Kuulemma heidän joulu menee pilalle, jos Juniori vahingossa kertoo hänen lapselleen, ettei joulupukkia ole olemassa. Minä yritin, että eivät lapset ole tyhmiä. Kyllä he ennen pitkää nämä asiat hoksaavat. Siitäkös rouva sai lisää vettä myllyynsä. Ei pukkiin uskominen on tyhmyyden merkki. No, tuota ei olekkaan, jos on pienistä lapsista kysymys. Tunsin itseni varsinaiseksi joulunpilaajaksi.

Nyt tekin varmasti ymmärrätte, miksi halusin olla sunnuntaina itse paikalla. En nimittäin halua olla taas joulunpilaaja. Olisihan se ihan kamalaa, jos jonkun perheen joulu menisi minun huonosti järjestämäni tapahtuman takia pilalle. Sitä riskiä en tohdi tässä maassa ottaa!

25 kommenttia:

 1. On tämä tosivakava asia.Suomessa käydään parhaillaan keskustelua, saako joulupukkia pilkata. Jos huvittaa, voit kommentoida siihen oman mielipiteesi ylen nettisivulle.. http://yle.fi/uutiset/saako_joulupukkia_pilkata/6975602

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei näillä joulupukkiasioilla voi leikkiä. Vakavasta asiasta on kyse.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ehdottomasti. Joulupukiiin uskominen on uskomattoman tärkeää täällä Irlannissa.

   Poista
 3. Mulle kerrottiin aivan pienenä nassikkana, että joulupukkia ei ole olemassa. Oli tosi kiva viisivuotiaana olla hiekkalaatikolla puolustamassa omaa näkemystä. Nyt ehdottomasti annetaan pojan uskoa, että joulupukki on olemassa. Tänä jouluna huomannut, kuinka mahtava sillä on saada lapsi tottelemaan (joulupukki ei tuo lahjoja jos et oo kiltista jne.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä kun sanot, että tontut kurkistavat ikkunoista...

   Poista
 4. Juuri eilen kuulin ensimmäisen kerran elämässäni, että joissakin lapsiperheissä (Suomessa) totuus joulupukista on ongelma. Ja haa, heti seuraavana päivänä luen täällä, että Irlannissa on kokonainen kansakunta, jolla on sama ongelma.
  Jo hyvin pienestä lapsi pystyy ymmärtää, että joulupukki ja tontut ovat ihana satu ja leikki, jota kaikki ihmiset leikkivät jouluna.
  Ainakin kristityssä perheessä on tärkeää pitää selkeänä se, että Jeesus on totta ja joulupukki satua!
  VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan kehdannut kysyä, että miten näinkin katolisessa maassa joulupukilla hössötetään näin paljon. Taitaa Jeesus-vauva jäädä sinne lahjaröykkiöiden alle.

   Poista
 5. Aika hassua... irlantilainen leikilisyys. Ei oteta asioita liian vakavasti. Heh-heh!

  Vaan tuollaista se on ollut meidankin perheessa. On ollut keskusteluja. Mies nimittain pitaa juuri tuollaista irlantilaista kantaa. Ja mina, uh... No tassa ottelussa meni minulta pisteet sivu suun. Nyt jo molemmat "lapset" (tai onhan tuo tytto viela) ymmartavat joulupukkileikin. Vaikka viime vuonna tytto viela pisti kekseja ja maitolasin olohuoneen pikkupoydalle.
  Mutta joulupukki ja kristillinen sanoma ovat mielestani ihan eri asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun lapset olivat pieniä, jaksoi joulupukistakin innostua erillä tavalla. Nyt en oikein enää jaksa koko hössötystä. Mielelläni vain rauhoitun jouluna. Ps. Kiitos kortistasi!!!!

   Poista
 6. Itseanikin arsyttaa tama irlantilaisten(etenkin taas naisten elikkas irkkuaitien)hirvea jouluhompotys ja nimenomaan joulupukkihompotys. Meilla 10-vuotiaalle tyttarelleni kerroin tana syksyna totuuden joulupukista silla lailla kivasti tietty-ei han siita jarkyttynyt yhtaan, oli jo kuulemma itsekkin miettinyt etta miksei joulupukki mene koyhien lasten luo(koulujen kenkaboksikeraykset you know ;) )-aika fiksusti paatelty. Juteltiin tyton kanssa, etta joulu on silti mukavaa ja taianomaista aikaa, ja aikuisenakin on kiva edelleen 'uskoa' sihen joulun taikaan ja on ihan yhta kivaa antaa itse pienia paketteja myos. Sovittiin myos, etta pikkuveli saa edelleen uskoa, samoin koulukaverit-eli salaisuus pidetaan meidan kesken. Nyt hanta kylla arsyttaa, kun kaverit hopottaa koulussa vaan pukista! :D
  Naapurin rouvalle sanoin kertoneeni meidan tytolle totuuden pukista, niin voi hyvanen aika sita jarkytysta! 'Oh no! Why, oh why???! ' Ja oli minun vuoroni olla jarkyttynyt..
  Siis eiko naista irkkuaideista tunnu, kun lapsi alkaa olla 8-9v. ja ylospain, etta joka joulu valhe kasvaa vaan suuremmaksi..Minusta ainakin tuntui, etta valehtelen, eika se ole kiva tunne. Itse sain tietaa 6-7vuotiaana ettei pukki ole totta. Loysin pukin(naapurin seta)isani kanssa sahtia juomassa kerrostalon alakerran varastokomerosta..pukin parta oli siina vieressa tuolilla. Se siita sitten! :D
  Silti rakastan joulua <3
  Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei näidän naisten hössötystä kyllä tahdo jaksaa. Joskus tuntuu, että onkohan heiltä itseltä jäänyt joulut aikoinaan juhlimatta ja pukit näkemättä, kun omien lapsiensa kanssa menevät niin ylikierroksilla. Minä vaihdan nopeasti puheenaihetta, enkä jää kuuntelemaan kenenkään lahjalistoja,

   Poista
 7. Minusta joulun sanoma nimenomaan on rakkaus ja toisesta valittaminen(siis pisteet a-kirjaimen paalle), eika joulupukki-'satu' silloin ole niin erossa kristillisesta sanomasta. Lahjojahan annettiin Jeesus-lapsellekkin. Silloin kun lahjan antaa sydammesta, niin sanoma on aivan sama.
  Mari

  VastaaPoista
 8. Joulupukkiasioiden kanssa ei sovi leikkiä. :-) Pakko kysyä, että pääsitkö pukin polvelle? ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polevelle en päässyt, mutta kainaloon pääsin ja kuvakin otettiin.

   Poista
 9. Aika hard core-meiningiltä kuulostaa paikallinen meno :D Omille lapsilleni en halua mitenkään korostaa joulupukin roolia joulunvietossa. Esikoinen on 8v ja uskoo vielä joulupukkiin, mutta tuskin enää kauan. Koulussa kuulee kuitenkin totuuden. Minulle joulu on ennen kaikkea kristillinen juhla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupukki on osa joulua, mutta kuten sanoit joulu on ennen kaikkea kristillinen juhla. Se vaan tahtoo unohtua kaiken hössötyksen keskellä.

   Poista
 10. Anteeksi pukki, mutta en usko sinuun. Ei kerrota sitä irlantilaisille….

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään vaan ihan omina tietoina, että ei pilata kenenkään joulua.

   Poista
 11. Meillä pukki käy joka joulu, vaikkei mitään valtavaa pussia mukana olekaan;) uskotaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se aika kivaa, jos pukki ihan oikeasti olisi olemassa.

   Poista
 12. Koin myös yllätyksenä Irlantilaisen sadunhohtoisen pukkiuskomuksellisuuden asuessamme Irlannissa :-D. Asiaa vaalitaan mahdollisimman kauan. Siihen päälle suomalaisen ystävän rysäyttävän kommentin, että pukin oivaltaminen taruksi kertoo lapsen älykkyydestä. Olipahan siinä kulttuurierojen mieleenpainuneet hetket. :-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen oppinut pitämään suuni kiinni! En oikein jaksa tätä hössötystä.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!